אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיוניר מעדיפה צמיחה רווחית ומחליפה את ההנהלה הבכירה ג'ון קפלן, המנכ"ל החדש של פיוניר | צילום: יוטיוב

פיוניר מעדיפה צמיחה רווחית ומחליפה את ההנהלה הבכירה

אף שחברת הפינטק הישראלית שמרה על קצב צמיחה גבוה של 33% במהלך 2022, וצימקה את ההפסד, היא רוצה להתייעל. המנכ"ל הוותיק סקוט גאליט מפנה את הבמה לטובת ג'ון קפלן. מניית פיוניר הגיבה בזינוק של יותר מ־13% בעקבות הדו"חות

02.03.2023, 06:42 | סופי שולמן

חברת הפינטק הישראלית פיוניר (payoneer), שהונפקה בנאסד"ק ב־2021, ממנה מנכ"ל חדש וסמנכ"לית כספים חדשה ועוברת להתמקד בלקוחות רווחיים יותר. החברה, שהטכנולוגיה שלה מקלה על עסקים קטנים ובינוניים לבצע תשלומים, הודיעה על המינויים החדשים במקביל לפרסום דו"חות כספיים טובים לרבעון הרביעי של 2022 ולשנה כולה. שורת החדשות הקפיצה את מניית פיוניר ביותר מ־13% במסחר שאחרי הסגירה בוול סטריט בלילה, ואתמול, עם חידוש המסחר רשמה המניה עלייה של 13% שהביאה את החברה לשווי של 2.3 מיליארד דולר.

בכסא המנכ"ל של פיוניר מתיישב מעתה ג'ון קפלן ששימש בתשעת החודשים האחרונים כמנכ"ל משותף לצידו של המנכ"ל הוותיק סקוט גאליט. גאליט, ששימש בתפקידים בכירים בפיוניר במשך 12 שנים והוביל את ההנפקה שלה באמצעות מיזוג עם חברת ספאק לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר, ישאר בדירקטוריון. לתפקיד סמנכ"ל הכספים תמונה ביא אורדונז שהיתה המשנה לסמנכ"ל הכספים בחודשים האחרונים.

אף שפיוניר שומרת על קצב צמיחה גבוה של 33% במהלך 2022, שצפוי להיות דומה גם השנה, ברוח התקופה היא מנסה להתייעל ולהגיע לרווחיות. "ב־2023 נמקד את האסטרטגיה שלנו ברכישת לקוחות גדולים יותר ורווחיים יותר בקרב עסקים קטנים ובינוניים", אמרה אורדונז עם פרסום התוצאות, "נמשיך גם לגוון את תמהיל ההכנסות הגאוגרפי כדי לייצר צמיחה ושולי רווח גבוהים". בפיוניר ציינו כי כיום, רבע מהלקוחות הפעילים מייצרים לה את עיקר ההכנסות והרווח. החברה מתכננת יותר מלהכפיל את ה־EBITDA המתואם שלה מ־48 מיליון דולר בשנה שעברה ל130-120 מיליון דולר ב־2023.

 ,   ,

בינתיים, פיוניר עוד רחוקה מרווחיות וההפסד התפעולי שלה עמד על 22 מיליון דולר ב־2022 לעומת 30 מיליון דולר ב־2021. החדשות הטובות הן שמדובר בצמצום בהפסד ושיפור במדדים התפעוליים וזאת לאחר שבמחצית הראשונה של 2022 פיוניר היתה רווחית ואילו במחצית השנייה חזרה להפסיד. ההכנסות של פיוניר זינקו ב־30% לעומת התקופה המקבילה ל־627.6 מיליון דולר וזאת חרף צמצום משמעותי של פעילותה ברוסיה. הכנסות מריבית, בין היתר על קופת המזומנים של חצי מיליארד דולר, איפשרו לפיוניר להציג שיפור משמעותי אף יותר בשורה התחתונה וההפסד עמד על 12 מיליון דולר לעומת הפסד 34 מיליון דולר ב־2021.

חרף ההאטה הכלכלית, נפילות במניות הטכנולוגיה וחשש משמעותי מפגיעה בחברות פינטק, פיוניר הצליחה להפתיע לאורך השנה. המספרים שמציגה החברה ל־2022 תואמים את התחזית המשופרת שסיפקה פיוניר עם פרסום תוצאות רבעון השלישי ב־2022. גם התחזית ל־2023 טובה ומניחה צמיחה של 28% שתביא את החברה להכנסות של יותר מ־800 מיליון דולר וזאת חרף הפסקת פעילות ברוסיה והאיזור מאז תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה, שהניבה לה הכנסות לא מבוטלות. פיוניר ציינה אתמול עם פרסום הדו"חות כי החל מ־2023 היא לא מעבירה יותר תשלומים לרוסיה, אך ממשיכה לתמוך בלקוחותיה ועובדיה באוקראינה.

התחזית האופטימיות של פיוניר מבוססת על גודלו של שוק התשלומים והסליקה עבור עסקים קטנים ובינוניים, שנאמד על ידי החברה ב־5 טריליון דולר, כאשר 90% ממנו עדיין מתבסס על שיטות העברת תשלומים מסורתיות. המודל העסקי של פיוניר מבוסס על גביית עמלה מהתשלומים שמבוצעים על הפלטפורמה שלה, כאשר באחרונה היא גם השיקה פתרון ייעודי יחד עם מאסטרקארד, פעילות שהקצב שלה שולש למיליארד דולר בשנה. במהלך השנה פיוניר מתכננת לבצע השקעה של 30 מיליון דולר בפיתוח הדור החדש של הפלטפורמה שלה שאמורה להיות יעילה יותר ולאפשר יותר תהליכים אוטומטיים. על רקע כל אלה מציינים בפיוניר כי ימשיכו לגייס כוח אדם, בעיקר לתחומי הפיתוח.


תגיות