אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביחידות החוקרות ברשות המסים אין נגישות למידע נדרש או איסוף שלו משרד רשות המסים בירושלים | צילום: אלכס קולומויסקי

דו"ח המבקר

ביחידות החוקרות ברשות המסים אין נגישות למידע נדרש או איסוף שלו

מבקר המדינה כתב בחריפות בדו"ח שאין ביחידות המודיעין של רשות המסים תהליך של איסוף להערכה של מידע, וכן אין הגדרה לגיבוש תמונת מודיעין; בנוסף, כוח האדם מחולק בצורה שאינה תואמת את העומס כך שבירושלים, המחזור שנחשב כיעד לטיפול מוגבר, יש הכי פחות עובדים

15.01.2024, 16:02 | שלמה טייטלבאום

דו"ח חריף שכתב מבקר המדינה עוד לפני פרוץ המלחמה ופורסם היום מעלה תמונה עגומה למדי בנוגע ליחידות החוקרות בתוך רשות המסים.

"ביחידות המודיעין אין תהליך של איסוף והערכה של מידע, אין הגדרה לגיבוש תמונת מודיעין, אין שיתוף פעולה של המודיעין עם משרדי השומה לקבלת מידע על השומות האזרחיות, אין תשתיות מידע ממוחשבות שהולמות את הצרכים, ואין להם נגישות למידע מודיעיני אחר ברשות המסים", כתב המבקר בדו"ח.

"הוקצו רק שלושה עובדים בכל משרד לאיסוף מידע גלוי מפרסומים שונים, אך גם העובדים הללו לא מנתחים את המידע", במילים חריפות אלו מתאר דו"ח המבקר את יחידות המודיעין של משרדי השומה לחקירות של רשות המסים.

בסך הכל יש עשר יחידות חוקרות ברשות המסים: יחידת מס הכנסה ומיסוי מקרקעין ויחידת מכס ומע"מ לכל אחד מארבעת המחוזות, יחידת יהלום למאבק בפשיעה המאורגנת, ויחידת מודיעין.

היחידות מתחלקות לחוליות מטריאליות שעוסקות בהעלמות ללא היבט פלילי וחוליות מהותיות שעוסקות בעבירות מס עם פוטנציאל פלילי. מביקורת המבקר עולה כי אפילו הקצאת כח האדם בין היחידות תמוהה למדי, כך למשל, דווקא בירושלים היו רק 20 חוקרים בחוליה המטריאלית, פחות מכל מחוז אחר, על אף שירושלים היא המחוז עם הכמות הגדולה ביותר של הנישומים, עם השטח הגדול ביותר, והמחוז שנחשב על ידי משטרת ישראל כ'יעד לטיפול מוגבר' במסגרת המבצעים לטיפול בפשיעה.

ברשות המסים הגיבו למבקר לביקורת זו בתגובה מעוררת תהיות כשלעצמה ואמרו "לא ניתן לנייד חוקרים בהתאם לצורך בין היחידות השונות, משנת 2014 ועד שנת 2021 לא נערך קורס חוקרים, ובהמלך השנים היתה פרישה של חוקרים, הרשות נתקלה בגיוס חוקרים חדשים, הרשות הצליחה לאייש רק 67%-75% ממספר החוקרים המוקצים בתקן".

מעבר לביקורות אלו, המבקר מצביע כי זמן החקירות עד להגשת כתב אישום מתמשך הרבה מעבר להנחיות היועץ המשפטי, וכי במהלך השנים 2021-2019 הרשות הצליחה לסיים את הטיפול רק ב-16% מתוך 1,500 התיקים שפתחה בזמן זה.

ביקורת נוספת מותח המבקר על כך שיחידת יהלום פתחה רק 15 תיקי חקירה בהקשר להעלמות מס סביב מטבעות וירטואליים, זאת בזמן שבישראל יש כ-200 אלף איש המחזיקים בנכסים דיגיטליים.

מנגד, המבקר מציין לטובה את יחידות החקירות על שיתוף הפעולה שלהם עם גופים אחרים במבצע 'מסלול בטוח' שנועד להילחם בהיבטים הכלכליים של הפשיעה במגזר הערבי, במסגרת זו נמצאו ליקויים ב-37 צ'יינגים (שהם כ-80% מסך הצ'יינגים שנבדקו), וב-573 מביקורות ניהול הספרים שנבדקו (שהם כ-70% מסך הביקורות שנבדקו).


תגיות