אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר הוועדה לעובדים זרים חשף בשידור: ישראל מאפשרת לסייענים לספסר בהיתרי עבודה עובדים פלסטינים בענף הבנייה. למצולמים אין קשר לכתבה | צילום: אוראל כהן

יו"ר הוועדה לעובדים זרים חשף בשידור: ישראל מאפשרת לסייענים לספסר בהיתרי עבודה

בדיון על העסקת עובדים זרים בענף הבניין אמר אליהו רביבו, כי ביד אחת המדינה מנסה להילחם בספסרות בהיתרי העסקה של פלסטינים, וביד השנייה מאפשרת לסייענים של משרד הביטחון לספסר בהיתרים בגלוי; נציגת רשות האוכלוסין וההגירה: "מציעה שנקיים על כך דיון סגור עם גופי הביטחון"

28.02.2023, 17:03 | דותן לוי

ח"כ אליהו רביבו (ליכוד) המשמש כיו"ר הוועדה המיוחדת לעובדים זרים אמר במהלך ישיבה של הוועדה בנושא "סוגיות העסקה של העובדים הפלסטינים בענף הבנייה", כי המדינה מאפשרת באופן מודע וגלוי לסייענים שעובדים עבורה לספסר בהיתרי העסקה של פלסטינים כתגמול על פעילותם. "יש ספסרות בחסות המדינה שמאפשרת למשת"פים להמשיך לקיים את זה כי המדינה רוצה לתגמל אותם וכך והם מקבלים אפשרות להוצאת היתרים לפועלים", אמר רביבו.

היועצת המשפטית של הרשות לאוכלוסין והגירה אפרת לב ארי אמרה בתגובה: "אנחנו נלחמים בתופעת הספסרות והסחר בהיתרים. זו תופעה פסולה וזה לא יהיה הוגן לייחס אותה לסייענים. זה גם לא קיים רק בענף הבניין. לגבי הסייענים הוסיפה לב ארי ואמרה: "זה צריך להיות דיון סגור עם טלפונים נעולים בחוץ ועם משרד הביטחון והשב"כ".

הדיון שנועד לעסוק בתופעות נלוות להעסקת העובדים הפלסטינים בענף התרכז ברובו בתופעת הספסרות. על פי עבודת מחקר של המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת ת"א שנערכה ב-2021, הסחר בהיתרי עבודה לפלסטינים (בכלל הענפים) עמד בשנת 2021 על כ-1.25 מיליארד שקל. במסגרת התופעה רוכשים הספסרים מספר היתרי עבודה במרמה ומוכרים אותם לעובדים שמעוניינים לעבוד בישראל.

חלק מהמלצות המכון כבר אומצו מאז על ידי המדינה, אך מרבית המשרדים הנוגעים לנושא מודים כי התופעה רחוקה מלהסתיים. כך למשל, כחלק מהניסיון לעצור את הספסרות חלה חובה לשלם לעובדים באופן מקוון. בנוסף, המדינה העלתה לפני כשנה אתר שבאמצעותו יכולים העובדים עצמם להירשם באופן מקוון ולקבל היתר העסקה. ח"כ עאידה תומא סלימאן התייחסה לכך בדיון ואמרה: "אמרתם שתחסלו את כל תופעת הספסרות, כנראה שהסייענים העדיפות שלהם גבוהה יותר שמאפשרים להם לספסר בעובדים הפלסטינים. דובר על כך שהכל יהיה מקוון והעובדים עצמם יוכלו לגשת דרך האינטרנט".

נציג צה"ל בדיון אמר כי אכן לפני שנה עלה לאוויר "אתר למעסיק", אך בעקבות ניסיונות פריצה למערכת של גורמים שניסו לזייף בקשות להיתרים היא הורדה לצורך שדרוג וצפויה לעלות שוב ב-2023. בטרם הורידו אותה נרשמו במערכת כ-20 אלף עובדים.

למרות שכיום מחייבים את המעסיקים לשלם באופן מקוון, מהדיון עלה כי המהלך לא הצליח לעצור את התופעה וכי למרות הציפייה שדמי התיווך יעצרו - זה לא קרה. אלעד כהנא מקו לעובד אמר בדיון כי כל עוד לא קיימת בפני העובדים אופציה קלה לעבור מעסיק, דמי תיווך לא ייפסקו.


תגיות