אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התחרות בפיננסים מקדמת שוויון חברתי חיים יבלונקה | צילום: תומר יקותיאל

התחרות בפיננסים מקדמת שוויון חברתי

31.07.2024, 12:12 | חיים יבלונקה

אחת ממילות הקסם בכלכלה העולמית וגם בישראל היא תחרות. פתיחת שווקים, כניסת שחקנים חדשים, הגברת צמיחה, יעילות ופריון, הורדת מחירים - אלו מקצת יתרונות התחרות לתועלת הצרכנים ומשתמשי הקצה, בד בבד עם פעילות כלכלית בריאה לפיתוח עסקים וחברות.

כשמדברים על תחרות מדברים בכל התחומים: חשמל, תחבורה, תעופה, תשתיות, מסחר ועוד ועוד. אבל תחרות יכולה גם לקדם שיוויון חברתי. התחרות בתחום הפיננסים בישראל הינה דוגמה מעניינת.

בתחילת חודש יולי נכנסה לתוקפה רפורמת התשלומים של בנק ישראל, המאפשרת גם לחברות פינטק להתחיל לספק שירותים בנקאיים. מטרתה המרכזית של הרפורמה היא להגדיל את התחרות בשוק התשלומים הריכוזי, שבו שולטים הבנקים וחברות כרטיסי האשראי, וכך להוזיל עלויות לציבור ולקדם חדשנות טכנולוגית.

עם כניסת הרפורמה לתוקף, כל חברת תשלומים עם ארנק דיגיטלי שתקבל רישיון - תוכל לקלוט את המשכורת שלנו, לבצע העברות ולתת שירותים פיננסיים נוספים.

וכאן מגיע החיבור החברתי; פתיחת שוק הבנקאות והתשלומים תסייע בראש ובראשונה לאוכלוסיות המוחלשות בחברה, בהם עובדים זרים, בעלי מוגבלויות שלא עובדים וגם למי שסורבו על ידי הבנקים לפתוח חשבונות בנק ושלא ניתן להעביר להם משכורות.

אוכלוסיות מוחלשות מתמודדות בפני אתגרים רבים, הן בהנגשה מורכבת והן בדרכי גישה, גם בנוגע לשירותים פיננסיים. לכך מצטרפים מחסומי ידע והבנה של המערכת הבנקאית ושל המוצרים הפיננסיים השונים, חסמים שעלולים למנוע שימוש בשירותים בנקאיים המוצעים לכלל האוכלוסיה.

חיים יבלונקה  , צילום: תומר יקותיאל חיים יבלונקה | צילום: תומר יקותיאל חיים יבלונקה  , צילום: תומר יקותיאל

היעדר היכולת לקבל שירותים פיננסיים מלאים מגביל את היכולת להשתלב בשוק העבודה, לצבור חיסכון, לקבל אשראי ולהשתתף בפעילות כלכלית.

כניסתן של חברות פינטק לשוק התשלומים ושירותי הבנקאות, בעקבות רפורמת בנק ישראל, תוכל להביא לצמצום הפערים בחברה ולשיפור הגישה לשירותים פיננסיים עבור אוכלוסיות מוחלשות, באמצעות הטכנולוגיות החדשות, בהן אפליקציות תשלומים, ארנקים דיגיטליים וכן אפשרויות להעביר משכורות לאנשים שלא היו מסוגלים בעבר לקבל שירותים בנקאיים מסורתיים. בנוסף, גישה ישירה לשירותים פיננסיים מאפשרת לאנשים לנהל את הכסף שלהם בצורה יעילה יותר, לצבור חיסכון ובכך לקדם את העצמאות הכלכלית שלהם.

הציבור הרחב ובכללו אוכלוסיות מוחלשות יוכל להנות גם מהוזלה בתחום המרות המט"ח, עמלות שונות ועלויות תיווך בין ספקי אשראי לספקי סליקה. באמצעות חיבור ישיר למערכות התשלומים של ישראל, חברות הפינטק יוכלו לבצע העברה כספית מיידית בין חשבונות - כשהצרכן יצטרך רק ללחוץ על אישור. זה יוזיל את העלויות לבתי העסק, וכך גם בתקווה החיסכון יתגלגל לצרכנים, ויעניק גמישות רחבה יותר בהתנהלות הכספית.

בשורה התחתונה המוסכמה שתחרות טובה לכלכלה יכולה בהחלט להשתנות לתחרות טובה לחברה, וגם לזה ראוי לתת את הדעת.

חיים יבלונקה הוא מנכ"ל חברת הפינטק גלובל רמיט



תגיות