אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדינות ה-G7 נגד "הכפייה הכלכלית" של סין פסגת G7 ביפן | צילום: AP

מדינות ה-G7 נגד "הכפייה הכלכלית" של סין

מנהיגי שבע הכלכלות הגדולות צפויים להתכנס ביפן ולדון בין היתר בהתנהלותה של סין מול מדינות זרות והחששות שעולים ממנה; את הקו הנוקשה מוביל ממשל ביידן

13.05.2023, 09:24 | חדשות חוץ

מנהיגי קבוצת המדינות החברות בפורום ה-G7 צפויים לדון בחששות לגבי השימוש של סין ב"כפייה כלכלית" בהתנהלותה מול מדינות זרות. זאת כחלק מהצהרתם המשותפת שצפויה להתפרסם בשבוע הבא, כך אמר לרויטרס פקיד אמריקאי המצוי בדיונים.

ההצהרה תתפרסם במהלך הפסגה שתיערך ב-21-19 במאי בהירושימה ביפן, לצד הצהרה מקבילה שתתייחס לעבודה המשותפת של שבע המדינות (ארה"ב, קנדה, יפן, בריטניה, גרמניה, צרפת ואיטליה) נגד "כפייה כלכלית" מצד כל מדינה שהיא. היא תכלול התייחסות לתכנון ושיתוף פעולה בעניין.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הפך את סין למוקד מדיניות החוץ שלו, ופועל בניסיון למנוע מהמתחים ויחסי התחרות להפוך לקונפליקט ממשי, בין היתר סביב עצמאות טייוואן. מדינות ה-G7 קשורות בקשרים כלכליים הדוקים עם סין, שהיא היצואנית הגדולה בעולם, ושוק מרכזי עבור חברות רבות במדינות אלו.

בחודש שעבר מסרה סין שהצהרה משותפת של שרי החוץ של שבע המדינות שעסקה בנושאים דומים היתה "מלאה ביוהרה ודעה קדומה נגד סין". תחת קודמו של ביידן, דונלד טראמפ, הצהרות הפורום הזכירו בצמצום רב נושאים הקשורים למדינה זו, אך ממשל ביידן פועל להנפקת הצהרות יותר ישירות וברורות.

ההצהרה המשותפת שמפרסמות מדינות ה-G7 מדי שנה מיועדת לאותת שהמדינות החזקות מקיימות חזית אחידה בטווח רחב של נושאים כלכליים ופוליטיים. "אנחנו לא רוצים ליצור הפרדה בין כלכלות ארה"ב לסין, אנחנו בעד הפחתת סיכונים וגיוון. העיקרון הזה מאחד אותנו", אמר המקור האמריקאי. נוסח ההצהרה המשותפת עדיין נתון לדיונים ולשינויים.

הפסגה הקרובה צפויה לבחון עד כמה המדינות החברות, שכולן דמוקרטיות עשירות, יכולות להסכים על גישה משותפת כלפי סין. שיחות שרי האוצר של המדינות, המתנהלות בימים אלה בניגאטה, יפן, מממוקדות בהפחתת "תלות היתר" של שרשראות האספקה של המדינות בחברות סיניות – גם של מדינות שאינן חברות בפורום ונחשבות לבעלות הכנסה נמוכה עד ממוצעת.

הכוונה היא גם למנוע גישה מצד סין לאמצעים שיאפשרו לה עליונות טכנולוגית, וגורמים בממשל ביידן רואים בכך צעד משלים להגבלות היצוא לכלכלה השנייה בגודלה בעולם, למשל בתחום השבבים.

תגיות