אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"השוטר אמר: "חבוב, קודם נעסוק באמל"ח, אחר כך בספרים’" הסופרת מאיה וקסלר: "אני לא רואה בגניבה מחמאה. לא בעיה להשיג את ספרי במהדורה דיגיטלית ב־30 שקל" | צילום: נעמה שטרן

"השוטר אמר: "חבוב, קודם נעסוק באמל"ח, אחר כך בספרים’"

בשבוע שעבר שוב נודע על גניבה והפצה פיראטית של ספרי מקור בטלגרם. לדברי מו"לים, "זה ייפסק רק כשיעמידו האקרים לדין" 

16.09.2024, 06:02 | שירי לב-ארי

ספרים עדיין מעוררים חשקים ויצרים אפלים. בימים האחרונים עלו בפייסבוק פוסטים של סופרות ומאיירות שנדהמו לגלות כי יצירות שעבדו עליהן נפרצו ועלו לרשת המסרים טלגרם חינם, פתוחות לכל. גניבה של תכנים ספרותיים בפורמט דיגיטלי והעלאתם לרשתות באופן פיראטי זה סיפור ישן־חדש. כבר כמה שנים מתמודדת המו"לות בעולם ובישראל עם הפצה בלתי חוקית של ספרים. בשבוע שעבר העלתה הסופרת מאיה וקסלר פוסט בפייסבוק שעורר מחדש את המצוקה ואת המאבק הסיזיפי בפיראטיות.

"זה אירוע מתמשך אבל מבחינתי הוא התחיל עכשיו", מספרת וקסלר, שספר הביכורים שלה "חנינה" ראה אור השנה וזכה להצלחה. "הייתי בעבודה, ניגש אליי קולגה ושאל אם בשבילי זו בשורה טובה או רעה שהספר שלי פרוץ בטלגרם, וככה נודע לי. הוא שאל בתום לב, כי אם פרצו וגנבו את הספר, זה אומר שאנשים רוצים לקרוא אותו. אבל אני לא רואה בגניבה מחמאה. זו לא בעיה להשיג את הספר במהדורה דיגיטלית במחיר הוגן של 30 שקל, ואפשר גם לשאול אותו חינם בספריות הציבוריות. וקסלר כתבה את ספרה הראשון "חנינה" שעסק באשה נורמטיבית שנכנסת לכלא, במשך שבע שנים. "עשיתי תחקיר מעמיק על הכלא ושפתו, תוך שאני מגדלת ילדים ועובדת כדי לממן את חלום הכתיבה שלי", היא אומרת. "אף אחד מהסופרים הישראלים לא מתעשר מתמלוגים אבל זה כן משמעותי שמספר ההשאלות והעותקים נרשם. כשאני באה להוצאה עם הספר הבא שלי, והם רואים שהוא הצליח — לפי זה הם מחליטים על אופי החוזה. אם המון אנשים הורידו את הספר שלי בטלגרם אבל זה לא נרשם בשום מקום – זה לא עוזר לי לא עם התמלוגים ולא מול ההוצאה. לסופרת עצמאית שמוציאה בעצמה את ספריה והמכירות שלה נמדדות במאות ולא באלפי עותקים, זו פגיעה קשה".

הוצאות הספרים מודעות למצב, אבל נתקלות בקשיים למגר את התופעה. "זה קורה כמה שנים טובות", אומר דניאל דולינגר, מנהל השיווק של הוצאת כנרת זמורה. "הנזק שלנו הוא בקהל שמכור לקריאה דיגיטלית, אותו אנחנו עלולים להפסיד".

מה ניסיתם לעשות נגד זה?

"זו בעיה חמורה כלל־עולמית. התאחדות המו"לים לקחה על עצמה את המאבק הזה, ופנתה לייעוץ משפטי".

גיא בן נון, מנכ"ל האפליקציה וחנות הספרים המקוונת "עברית", מביע תסכול עמוק. "אני שנים בעסק הזה, אנחנו משקיעים באבטחת האתר בכל שנה חצי מיליון שקל, ותמיד מפסידים. בסיבוב הפריצות הקודם ב־2021 הלכתי למשטרת ישראל, ושם אמרו לי: 'חבוב, אנחנו מטפלים קודם באמל"ח, אחר כך בסמים, ורק אחרי זה בספרות'".

איזה סוג של ספרים הכי מודלף?

"מורידים הכל, אבל בעיקר רומנטיקה ומתח. אני לא רוצה להרים ידיים, זו תהיה תבוסתנות מול ההאקרים. מחר כל הענף הרומנטי מגיע אלינו להרמת כוסית ויש פה מצגת של שעה וחצי שעשינו בנושא הזה. זיהינו אנשים שהעבירו לגורמים פיראטיים קודים שקיבלו לקריאה חינמית מהספרייה הציבורית. צריך להיות מאמץ משותף של כל עולם הספרות עד שיתפסו כמה האקרים ויעמידו אותם לדין, וגם את האנשים שמורידים את הספרים ונותנים לזה יד".


תגיות