אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש ממשלת יפן מקדם תוכנית בגובה 27 מיליארד דולר - להחייאת תעשיית השבבים המקומית ראש ממשלת יפן פומיו קישידה | צילום: FRANCK ROBICHON/Pool via REUTERS/File Photo

ראש ממשלת יפן מקדם תוכנית בגובה 27 מיליארד דולר - להחייאת תעשיית השבבים המקומית

בבלומברג דיווחו כי נרשמו סימנים מוקדמים להצלחת התוכנית של פומיו קישידה בצפון ובדרום המדינה, ולכך שפרויקטים חדשים בתחום משפיעים לחיוב על הכלכלות המקומיות ובולמים את ההגירה לטוקיו בחיפוש אחר עבודות טובות יותר

21.02.2024, 09:53 | חדשות חוץ

ראש ממשלת יפן פומיו קישידה מקדם תוכנית הוצאות בגובה 4 טריליון ין (27 מיליארד דולר) במטרה להחיות את תעשיית השבבים המקומית, ומקווה שתוך כדי גם תדחף את הכלכלה לצמיחה גבוהה יותר.

בסוכנות בלומברג דיווחו כי יש סימנים מוקדמים להצלחת התוכנית באי הצפוני הוקיידו ובקומאמוטו בדרום, ולכך שפרויקטים חדשים בתחום השבבים מתחילים להשפיע לחיוב על הכלכלות המקומיות ואף לבלום את ההגירה לטוקיו בחיפוש אחר עבודות טובות יותר. כך למשל, הוקיידו הפך לאחד משוקי הנדל"ן הלוהטים במדינה הודות להשקעה של 2 טריליון ין בבניית מפעל לייצר מוליכים למחצה שמומנה בעזרת התוכנית של קישידה.

התמריצים הם חלק מתוכנית הממשלה להפוך את יפן למובילה בטכנולוגיית השבבים ולבסס את מעמדה כמומחית בתעשייה. קישידה כינה את השבבים "כוח מניע" שיעזור להוציא את יפן מתקופה של צמיחה מקרטעת. "אני מקווה שתעשיית השבבים תוביל העלאות שכר בכלכלות האזוריות", אמר קישידה בדצמבר. "הממשלה תמשיך להעניק את תמיכתה המלאה בהשקעות בייצור המוני של שבבים במדינה שלנו". לאחרונה דווח כי הממשל האמריקאי מקדם תוכנית ענק לסבסוד תעשיית השבבים.

השאיפה היא שאסטרטגיית השבבים תעזור למלא חלל בכלכלה שנוצר לפני למעלה מעשור, אז בעקבות התחזקות הין חברות רבות העבירו את הייצור מחוץ ליפן. בעקבות זאת, נפגע כוח הרכישה של הצרכנים, והחלה מגמת מעבר לערים הגדולות. היעד המרכזי שהציבה הממשלה לתוכנית הוא לשלש את מכירות השבבים המקומיים לסביבות 15 טריליון ין עד 2030 ולהחזיר נתחי שוק שהפסידו ליריבות מטייוואן ודרום קוריאה.

מסע ההוצאות של הממשלה למימון פרויקטים בתחום ברחבי יפן כבר משך חברות זרות, ביניהן יצרנית השבבים הגדולה בעולם, TSMC, שבנתה שני מפעלים בקומאמוטו ובמגעים להקמת מפעל נוסף. לפי ההערכות בחברת Kyushu Financial Group, המפעל החדש ייצור השפעה כלכלית בגובה 7 טריליון ין ויותר מ-10,000 מקומות עבודה. חברה זרה נוספת שמרוויחה מהסובסידיות היא מיקרון טכנולוג'י, שמייצרת שבבים בהירושימה.

עם זאת, כלכלנים כבר מזהירים כי הצלחת התוכנית אינה מובטחת. לפי הידאו קומאנו ממכון המחקר Dai-Ichi Life, התחרותיות הגבוהה של תעשיית השבבים תקשה על התוכנית לעמוד ביעדים. "הסובסידיות עצומות, אך לא בטוח שישתלמו בטווח הארוך", אמר. מכשולים נוספים שעלולים להקשות על מימוש היעדים כוללים מחסור בעובדים, במיוחד מהנדסים, תשתיות מיושנות ושירותים מיוחדים מוגבלים.

תגיות