אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת החוק שתחייב לפטר איש סגל אקדמי שמסית לטרור אושרה בטרומית האוניברסיטה העברית, קמפוס הר הצופים | צילום: ויקיפדיה

הצעת החוק שתחייב לפטר איש סגל אקדמי שמסית לטרור אושרה בטרומית

הצעת החוק שהגיש יו"ר הקואליציה אופיר כץ בתמיכת התאחדות הסטודנטים מציעה שמנהלי אוניברסיטאות יפעלו לפטר אנשי סגל שמביעים תמיכה בטרור או במאבק נגד מדינת ישראל, לאחר שישמעו את טענותיהם ויקבלו את אישור המל"ג - אחרת תקציביהם יקוצצו; לפיד: "לכאורה זה נשמע פטריוטי, השאלה היא מי מחליט מה זה אומר לדבר נגד מדינת ישראל"

10.07.2024, 15:32 | צבי זרחיה

מליאת הכנסת אישרה היום (ד') בצהריים בקריאה הטרומית הצעת חוק המבקשת לקבוע כי על מוסד להשכלה גבוהה לפטר איש סגל אקדמי, ש"ביצע הסתה לטרור או תמך בארגון טרור או במעשה טרור". בעד הצעת החוק הצביעו 60 חברי כנסת מול 36 שהצביעו נגדה ובהיעדר נמנעים. הצעת החוק הועברה לוועדת הכנסת שתחליט איזו ועדה תדון בחוק, ובסופו של דבר תועבר ההצעה לוועדת החינוך.

הצעת החוק הוגשה על ידי יו"ר הקואליציה אופיר כץ (הליכוד) בתמיכת התאחדות הסטודנטים. בהצעת החוק מוצע כי "מנהל מוסד מוכר להשכלה גבוהה יפעל לפטר איש סגל אקדמי המועסק על ידו, או הפועל בתחומי המוסד, שמביע תמיכה בארגון טרור, במעשה טרור או במאבק מזוין של מדינת אויב, או של יחידים, נגד מדינת ישראל, או שמסית לטרור וזאת לאחר בחינת היועמ"ש של המוסד ושל המל"ג, לאחר קבלת דיווח מרשויות המשמעת של המוסד על ההליכים שנקטו, ולאחר שנתן לאיש הסגל להשמיע את טענותיו.

"פיטורים אלו לא יזכו את המפוטר בפיצויי פיטורים אלא אם ביה"ד לעבודה קבע אחרת והמוסד יהיה פטור ממתן הודעה מוקדמת. עוד מוצע להסמיך את ועדת המשנה של המל"ג להפחית מתקציבי מוסד נתמך שהפר הוראות אלו, באישור המל"ג והוות"ת ולאחר שניתנה למוסד הזדמנות להשמיע את טענותיו".

כץ אמר במליאה כי "בחודש האחרון אני נתון למתקפות מצד ראשי אקדמיה וראשי אוניברסיטאות וכל מיני נאורים ליברלים". כץ תקף את חברי הכנסת ממפלגת יש עתיד המתנגדים לחוק, ואמר כי "לא יעלה על הדעת שמי שמסיתים לטרור צריכים להישאר באקדמיה".

ועדת השרים לחקיקה החליטה בתחילת השבוע כי לא תקבע עמדת ממשלה, וכי עמדת הקואליציה תקבע על ידי הנהלת הקואליציה.

שר החינוך יואב קיש (ליכוד) המכהן כיו"ר המל"ג אמר כי הוא תומך בחוק. "חשוב שיש עצמאות גדולה למוסדות האקדמיים, אבל יש מקומות שחוצים גבול וקו שאסור שיחצה.

"לאחר שפרופסור נדירה שלהוב-קיבורקיאן מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית האשימה את ישראל בביצוע השמדת עם בעזה, לא יכול להיות שאותה מרצה ממשיכה להרצות ולחנך את הדור הבא של המדינה. במקומות שבהם רואים בצורה מובהקת שיש הסתה במוסדות האקדמיים והדבר לא מטופל צריכה להיות סמכות לשנות את הדבר הזה. הדבר היותר נכון הוא לא לאפשר תקצוב למרצים שהם תומכי טרור".

קיש הוסיף כי "זה לא חוק שצריך להיות חוק ממשלתי או לא ממשלתי. הכנסת צריכה לנקוט את עמדתה המהותית בלא קשר לאיזו סיעה הח"כ נמצא. זה לא אירוע שמחייב עמדת ממשלה. הממשלה העבירה את ההחלטה להנהלת הקואליציה שבחרה לתמוך. עמדתי האישית שהיה נכון להוביל לחופש הצעה כי מן הראוי שיהיה חופש הצבעה מלא. יש פה עמדה עקרונית שלא נוגעת לקואליציה או לאופוזיציה".

יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד), שהביע התנגדות לחוק, אמר כי "לכאורה זה נשמע פטריוטי כי מי הם שידברו נגד מדינת ישראל בזמן שמבקשי נפשינו מבקשים להרוג אותנו? השאלה היא מי מחליט מה זה אומר לדבר נגד מדינת ישראל.

"אם אני אגיד שהשר יואב קיש הוא בושה לחיל האוויר כי הוא אופטריוניסט - לי אין ספק שדברים כאלה יחשבו כדברים נגד מדינת ישראל. לפי הצעת החוק, לא המשטרה ולא בית המשפט יקבלו את הסמכות להחליט על סנקציות אלא היא ניתנת לוועדת המשנה לפיקוח ואכיפה של המועצה להשכלה גבוהה.

"ועדה זו ידועה בשמה הלא רשמי "ועדת יואב קיש". הוא ממנה אותה, לו היא מדווחת והוא שולט בה. בעצם, אתם נותנים לפוליטיקאים את הכוח להחליט מה מותר ומה אסור להגיד. אתם נותנים לשלטון את הכוח לקצץ בתקציב של מוסד אקדמי".

לאחר ההצבעה עלה קיש לדוכן הנואמים, ואמר שאינו מוכן לשמוע הטפות ממוסר מלפיד ששירת בעיתון במחנה, בעוד הוא עצמו היה טייס ששירת שנים רבות במילואים

יו"ר סיעת המחנה הממלכתי ח"כ זאב אלקין שחתום על הצעת החוק אמר כי "החוק מקנה אפשרות ליועץ המשפטי של המוסד האקדמי בו עובד המרצה שלגביו נטען שהוא מסית, ושל היועץ המשפטי של המועצה להשכלה גבוהה לקבוע אם החוק חל עליו".

יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות אלחנן פלהיימר אמר כי "אנו לא נאפשר מצב שבו קריאות להשמדת ישראל מקבלות גיבוי בשם חופש הביטוי. חופש הביטוי הוא ערך עליון, אך אינו יכול לשמש ככלי המנרמל שיסוי ואלימות. הצעת החוק שאושרה היום בקריאה טרומית על סדר היום מהווה מסר ברור: חופש ביטוי - כן, הסתה לאלימות - לא.

"מודים ליו"ר הקואליציה אופיר כץ וליתר חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה שתמכו בחוק בהבנה שלא מדובר כאן בשמאל או ימין אלא באירוע לאומי שאנו מחויבים לשים לו סוף".

תגיות