אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המקרה של בני עי"ש ממחיש את המצב העגום של ההשכרה ארוכת הטווח בפריפריה שלט הכניסה לבני עי"ש | צילום: Facebook / אריה גארלה

המקרה של בני עי"ש ממחיש את המצב העגום של ההשכרה ארוכת הטווח בפריפריה

רמ"י הודיעה על הצלחה בשיווק קרקע ל-188 דירות להשכרה ארוכת טווח ביישוב ליד גדרה, אך בפועל מדובר בפחות ממחצית מהמגרשים שהוצעו. מכרזים אחרים בפריפריה בשנה האחרונה מעידים כי לא מדובר במקרה בודד. סגן נשיא התאחדות הקבלנים, אלון רחמיאן, טוען כי הפתרון נעוץ בהגדלת כמות הדירות למכירה בפרויקטים אלו

24.07.2024, 11:28 | גיא נרדי

רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) הודיעה בשבוע שעבר על הצלחה בשיווק קרקע ל-188 דירות להשכרה ארוכת טווח ביישוב בני עי"ש ליד גדרה, אך בדיקת כלכליסט מעלה כי מדובר בפחות ממחצית מהמגרשים שהוצעו במכרז זה.

זה לא מקרה יוצא דופן - בשנה האחרונה לא היה ביקוש ליותר ממחצית מהמגרשים שהוצעו ע"י רמ"י ו"דירה להשכיר", שמטרתם להגדיל מצאי הדירות להשכרה. שוק השכירות בישראל כולל כיום כ-750 אלף יחידות דיור, שהן כ-28% ממשקי הבית בישראל, אולם מרבית הדירות (99%) נמצאות בבעלות פרטית. זאת בשונה ממדינות ה-OECD, בהן שוק השכירות הממוסד מהווה עד 60% מכלל הדירות המושכרות. מנכ"לי משרד הבינוי והשיכון הצהירו אמנם בשנים האחרונות על עידוד ההשכרה ארוכת הטווח והמוזלת, אך בפועל מתקשים לממש.

במכרז בבני עי"ש שיווקה רמ"י 434 דירות להשכרה בשני מתחמים בשטח כולל של כ-32 דונם. זאת, כחלק מהתוכנית התמ"לית להגדלת כמות התושבים ביישוב מ-7,500 לכ-30 אלף. התוכנית כוללת גם הוספת שטחי ציבור, שטחי תעסוקה בצפון היישוב ושטחי תעשייה בדרומו, בהיקף כולל של כ-320 אלף מ"ר. אלא שרמ"י הצליחה לשווק רק את אחד המתחמים מתוך השניים, ובו כאמור 188 דירות להשכרה. הזוכה היא חברת מבנים ונתיבים, שתשלם 72 מיליון שקל, כולל הוצאות פיתוח. ע"פ תנאי המכרז, גובה הוצאות הפיתוח עמד על כ-46 מיליון שקל. למכרז הוגשו רק שתי הצעות.

חברת "דירה להשכיר" מקדמת כיום, בשלבי הקמה, שיווק ואכלוס, כ-24 אלף דירות להשכרה ארוכת טווח. כ-4,500 דירות כאלו אוכלסו בשנים האחרונות. עם זאת, עיון ברשימת מכרזי רמ"י בשנה האחרונה מעיד על מצב הביקוש לבנייה להשכרה בישראל, וניכר כי המקרה של בני עי"ש אינו בודד. מבדיקת מכרזי דיור להשכרה ששווקו בשנה האחרונה עולה כי הצלחת השיווק חלקית. כך למשל, מכרז ל-298 דירות להשכרה באשקלון נכשל ללא הצעות, וכך גם מכרז ל-350 דירות במגדל העמק. לעומתם, שני מכרזים לשיווק דירות בגני אז"ר, בסמיכות לכפר אז"ר ובלב אזור הביקוש – הצליחו. כך, מתוך שמונה מכרזים ששווקו לדיור להשכרה – רק כארבעה נסגרו בהצלחה ועוד אחד בהצלחה חלקית (בני עי"ש). תמונת מצב דומה השתקפה גם ב-2023: מתוך 10 מכרזי רמ"י שהתפרסמו בשנה זו, היה ביקוש רק ל-4 שהסתיימו בהצלחה.

"המפתח להצלחת מכרזי בנייה להשכרה בסביבת ריבית כל כך גבוהה, שהופכת את המכרזים הללו ללא כדאיים, הוא שינוי תמהיל הדירות בפרויקטים", אמר לכלכליסט סגן נשיא התאחדות הקבלנים, אלון רחמיאן. "ככל שהמדינה תייצר תמהיל עם חלק מרכזי של דירות למכירה שיממנו את הפרויקטים להשכרה, כך יגדל מספר הפרויקטים שיצליחו. יש בכך גם מבט נכון על הבנייה להשכרה באופן כללי, כאשר יש בפרויקט מסה קריטית של דיירים קבועים שמהווים בסיס כלכלי חזק לאורך שנים קדימה".

מחברת דירה להשכיר נמסר: "בשנה האחרונה נסגרו שמונה מכרזים של דיור להשכרה בפריסה ארצית הן באזורי הביקוש והן בפריפריה. חמישה מתוכם הסתיימו בהצלחה. במקרה של שלושת המכרזים: אשקלון ומגדל העמק נסגרו בספטמבר, בתקופה בה השוק המתין לאישור תמריצים ליזמים דוגמת פריסת תשלומים ומכירה לפרטיים של חלק מהדירות. המכרז השלישי בחצור הגלילית פורסם ונסגר בתקופה בה היישוב הינו אזור מלחמה. לצד עשרות חברות יזמיות שכבר פועלות בתחום, הצטרפו לראשונה השנה חברות שלהן אלו מכרזים ראשונים לצד זכייה חוזרת של חברות מובילות. הנתונים הנ"ל מוכיחים שעל אף מורכבותו של שוק הדיור שהינו פועל יוצא של הריבית הגבוהה וכמובן המלחמה שפרצה באוקטובר, ענף הנדל"ן מאמין בתחום הדיור להשכרה ארוכת טווח כפתרון".

תגיות