אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עוד תחנה בדרך לתהום": מנכ"ל חברת הנפט של אבו דאבי ינהל את ועידת האקלים סולטאן אל-ג'אבר | צילום: AP/Kamran Jebreili

"עוד תחנה בדרך לתהום": מנכ"ל חברת הנפט של אבו דאבי ינהל את ועידת האקלים

סולטאן אל-ג'אבר מונה לנשיא ועידת האקלים העולמית של האו"ם שתיערך השנה באיחוד האמירויות; מומחה: "מאז ועידת גלזגו אנו עדים לכניסה מאסיבית של תעשיית הנפט לשיחות האקלים"

12.01.2023, 14:53 | שני אשכנזי

סולטאן אל-ג'אבר, ראש חברת הנפט הממשלתית של אבו דאבי, חברת הנפט ה-12 בגודלה בעולם, מונה לנשיא השנתי של ועידת האקלים העולמית של האו"ם, שתיערך בסוף נובמבר באיחוד האמירויות הערביות. כך הודיעה המדינה המארחת.

מינוי אל-ג׳אבר למנהל בפועל של המו"מ שיתנהל בוועידה על הסכם האקלים של המדינות, מעורר ביקורת קשה בשל ניגודי העניינים בהם הוא מצוי; זאת, מאחר שתעשיית הנפט היא הגורם העיקרי למשבר האקלימי, וללא צמצום משמעותי של חלקה בסקטור האנרגיה העולמי, לא ניתן להפחית את פליטות גזי החממה ולבלום את שינויי האקלים.

בכל שנה נערכת ועידת האקלים העולמית במדינה שונה. המדינה הנבחרת מארחת משלחות מ-196 מדינות החתומות על אמנת המסגרת של האו״ם בעניין שינויי האקלים, ויש לה השפעה רבה לא רק על תוכן הוועידה, אלא גם על הסכם האקלים שייחתם בתום שבועיים של שיחות מאומצות ומשא ומתן עולמי. ההסכמים נועדו לייצר מסגרת עולמית למאבק משותף במשבר האקלים, תוך קביעת עקרונות וקווים מנחים להפחתת פליטות גזי החממה באופן שיבלום את עליית הטמפרטורה בטווח עלייה של מעלה וחצי עד סוף המאה.

ועידת האקלים ה-27 במספרה, שהתקיימה אשתקד במצרים, הסתיימה באכזבה עבור רבים. הסיבה העיקרית לכך היא הסכם עולמי חלש, לאחר שמדינות המייצרות דלקי מאובנים ובראשן סעודיה, חסמו את שאיפות ארה"ב והאיחוד האירופי לכלול הבטחה להפסקת השימוש בפחם, נפט וגז בהסכם העולמי הסופי. הפחתה משמעותית של השימוש בדלקים הללו קריטית להצלחת המאבק בשינויי האקלים, שכן הם אחראים לכ-73% מפליטות גזי החממה בעולם, המצטברים באטמוספירה וגורמים להתחממות עולמית ואירועי אקלים קיצוניים.

בשנה שעברה, העניקו המארחים המצרים לחברות המזהמות מקום נרחב בוועידה. מחברת קוקה קולה שנבחרה כנותנת חסות לכנס, למספר שיא של 636 לוביסטים של חברות פחם, נפט וגז בשטח הוועידה, ומעורבותם בשיחות ובתוכן. מתוכם, אגב, לפחות 70 לוביסטים היו קשורים לחברות הנפט והגז של איחוד האמירויות. עם זאת ההחלטה הנוכחית של איחוד האמירויות הערביות, נחשבת לחריגה.

חברות דלקי המאובנים הן התורמות הגדולות ביותר למשבר האקלים, ואף אינן מבצעות בעסקיהן שינוי שיאפשר לעולם למימוש חזון איפוס הפליטות עד אמצע המאה, שכן ההשקעה באנרגיה נקייה מהווה כ-5% מהוצאות ההון שלהן, כך לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית.

יעדי הפחתת הפליטות של איחוד האמירויות, מדינה שכלכלתה מושתתת על ענף הנפט והגז מאז שנות השישים, זוכים לציון "בלתי מספק" בהשוואה עולמית, לפי סקירה של קבוצת המחקר Climate Action Tracker. בין היתר, כיום המדינה כמעט שאינה מתבססת על אנרגיה מתחדשת, ובשנת 2050 שואפים באיחוד האמירויות להתבסס על 38% גז ו-12% פחם בתמהיל משק החשמל. בשנים הקרובות, מתכננת המדינה להרחיב את ייצור הנפט והגז שלה.

אל-ג׳אבר עצמו, סייע להקים גם את "מסדר" (Masdar), חברת האנרגיה המתחדשת של ממשלת ארצו. אלא שבוועידת הנפט שנערכה באבו דאבי לפני פחות משנתיים, אמר אל-ג׳אבר כי למרות שחשיבות האנרגיה המתחדשת גדלה ו"העתיד בא", "הוא עדיין לא כאן". בארגוני הסביבה חוששים כי אדם שהוא חלק מתעשיית הנפט, לא יאיץ במדינות להפחית במהירות את השימוש שלהן בדלקי מאובנים.

פרופ' און ברק מהחוג להיסטוריה של המזה"ת באוניברסיטת תל אביב, אומר: "המינוי הזה מסמן עליית מדרגה בשני תהליכים מטרידים שמצטלבים עכשיו. ראשית, חברות נפט רבות עוברות בשנים האחרונות תהליך של מיתוג מחדש ומציגות את עצמן כ׳חברות אנרגיה׳ העוסקות, לצד המשך הפקת דלקים פוסיליים, גם במקורות אנרגיה ירוקים. יש בכך שילוב של גרינווש, כוונות טובות, עיוורון אלקטיבי, ולפעמים גם רצון לגוון את תיק ההשקעות.

"אל-ג'אבר, המנהל את חברת הנפט של אבו דאבי ומכהן במקביל גם כיו"ר חברת מסדר העוסקת באנרגיה מתחדשת, מגלם בשני כובעיו את התפיסה הזו, של רגל אחת בעבר והשנייה בעתיד, של להמשיך להחריב את כדור הארץ, אבל בה בשעה להציע לחורבן הזה פתרונות (רווחיים)".

ברק מסביר שככל שהעניין הציבורי והפוליטי במאבק במשבר האקלים גדל, כך גדל גם העניין של חברות הנפט והגז בנושא. לדבריו, "מאז ועידת גלזגו אנו עדים לכניסה מאסיבית של תעשיית הנפט לשיחות האקלים. מהכחשת המשבר שהיה להם חלק מרכזי בגרימתו, תאגידי ומדינות הנפט עברו עכשיו לכאורה לצד של הכוחות המתגייסים להתמודד עמו. אלא שזו רק עוד דרך לקנות לעצמם זמן נוסף שבו יוכלו להמשיך לעשות רווחים על חשבון האנושות כולה. גם כאן ההחלטה לקיים את הוועידה הבאה באיחוד האמירויות והמינוי של אל-ג'אבר לנשיא הוועידה, הם עוד תחנה במדרון החלקלק מנפט שמוביל את כולנו לתהום".


תגיות