אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד שימוש בבינה מלאכותית מסייע לרופאי השיניים? ד"ר יניב מאייר, מומחה למחלות חניכיים | duns 100

כיצד שימוש בבינה מלאכותית מסייע לרופאי השיניים?

עולם רפואת השיניים נהנה כבר היום מהתפתחות תחום הבינה המלאכותית, וככל שהתחום יתפתח, לרופאים כלים שיסייעו בטיפול באופן מדויק ומהיר. יש גם היבטים בבינה המלאכותית הדורשת נקיטת אמצעי זהירות ודרך פעולה אחראי, "הבינה המלאכותית מייצרת תהליך מהיר, קל ומדויק יותר", אומר ד"ר יניב מאייר

04.07.2023, 11:01 | בשיתוף Duns Medical

בינה מלאכותית (AI) היא הכוכב העולה של עולם הטכנולוגיה. יש כאלה שמגדירים אותה כמהפכנית וככזו שתשפיע עלינו יותר מכניסת הטלפון הנייד לחיינו. מדובר על שינוי רב שכבתי שעיקרו תכנון מחשבים לפעול באופן המציג יכולות הדומות להתנהגות הבינה האנושית. המטרה שלמה מפתחים את הבינה המלאכותית היא לייצר 'למידת מכונה' ומערכות שיכולות ללמוד, לנתח, להבין ולהשתמש במידע כך שאותן מכונות יוכלו לבצע פעולות חכמות ומתקדמות ללא התערבותם של בני אנוש.

המהפכה של הבינה המלאכותית נוגעת, ומתוכננת לגעת, בכל מקום בו מתקבלות החלטות, וזאת על מנת לייצר אפקטיביות רבה יותר תוך עיבוד מידע רב. אחד האספקטים המרכזיים בה הטכנולוגיה מתמקדת היא הזירה הרפואית, שבה, כך מקווים, ניתן לבצע מהפכה שתמנע טעויות אנוש, תדע לאבחן ולטפל במחלות, ולייצר יתרונות שיצילו ו/או ישפרו חיי אדם. החדירה של הבינה המלאכותית לתוך עולם הרפואה כבר החלה ובמקצועות רבים משתמשים בטכנולוגיה המתקדמת כדי לייצר פתרונות רפואיים מגוונים. אחד מהמקצועות הרפואיים שמטמיעים את הבינה המלאכותית הוא מקצוע רפואת השיניים, "השימוש בבינה מלאכותית מדגים פוטנציאל גדול בשיפור הטיפול בחולים, שיפור בקבלת ההחלטות הקליניות וייעול הטיפול. כבר כיום ניתן למצוא בשוק מספר מצומצם של תוכנות המתבססות באופן מלא או חלקי על טכנולוגית הבינה המלאכותית ומסייעות לנו בטיפולי השיניים שאנחנו מעניקים למטופלים שלנו", אומר ד"ר יניב מאייר, מומחה למחלות חניכיים. רופא בכיר בבי"ח רמב"ם ומרצה בכיר בפקולטה לרפואה של הטכניון. לדבריו, כבר כעת ישנו שימוש בבינה מלאכותית בכמה תחומים ברפואת השיניים, "ישנם כמה שימושים בולטים, חלקם בתחום התהליכים הרפואיים, וחלקם המערכות התומכות. כך למשל יש שימוש ב'עיבוד שפה טבעית'. הרופאים המטפלים יכולים להקליד את פרטי המפגש עם המטופל בשפה טבעית, ואילו המערכת יודעת לזהות ולמצות מתוך הטקסט את הטיפולים שבוצעו והמרשמים שניתנו, תוך זיהוי התנגשויות אפשריות והתוויות-נגד המופיעות בתיק המטופל. אנחנו גם משתמשים בבינה המלאכותית בניתוחי תמונה ונפחים תלת מימדיים והבינה עוזרת לנו לבצע ניתוח תמונות והדמיות כגון צילומי רנטגן וסריקות CT באופן מהיר ומדויק יותר, כולל גידולים ובעיות רפואית שקשה לאתר בגלל תמונה חלקית שהרופא מקבל. בנוסף, כלי ניתוח התמונה שאומנו על-ידי בינה מלאכותית יכולים לסייע לרופא השיניים או לטכנאי לבצע משימות מיוחדות הדורשות מיומנות טכנית וזמן".

ד"ר יניב מאייר, מומחה למחלות חניכיים, duns 100 ד"ר יניב מאייר, מומחה למחלות חניכיים | duns 100 ד"ר יניב מאייר, מומחה למחלות חניכיים, duns 100

לדברי ד"ר מאייר, בינה מלאכותית יכול לסייע בתכנון הטיפול במטופל בדרכים נוספות, ואף יכולה לסייע למרפאות, "בינה מלאכותית יכולה גם לסייע בתכנון הטיפול על ידי התחשבות בגורמים שונים כגון היסטוריה רפואית של המטופל, מצב בריאות הפה הנוכחי ומטרות הטיפול. על ידי ניתוח נתונים אלה, AI יכול לעזור לקלינאים לפתח תוכניות טיפול מותאמות אישית המותאמות לצרכים הייחודיים של כל מטופל. בנוסף לזיהוי אבחנות והתאמת טיפולים, כלי בינה מלאכותית עתידיים יאפשרו אימון פרטני המתאים לצרכיה של כל מרפאה. השימוש בטכנולוגיה מתקדמת זו יכול להוביל לתוצאות טובות יותר, שימוש יעיל יותר במשאבים ועלויות נמוכות יותר עבור המטופלים. כבר כיום, יכולים כלי הבינה המלאכותית לשמש גם כבינה עסקית (BI) עבור מרפאות, כאשר הם מאפשרים לנתח בצורה קלה את כמויות האבחנות השונות המתקבלות במרפאה, ובכך לתכנן משמרות עתידיות של רופאים וצריכת חומרים דנטליים".

הבינה המלאכותית מסייעת כבר היום גם בתכנון שיקומי, כירורגי ואורתודנטי, ויכולה לסייע באנליזה של הפה באמצעות ניתוחי נתוני חולים וזיהוי דפוסים ומגמות שיכולים לעזור לחזות את הסבירות להתפתחויות של מצבים מסוימים של בריאות הפה. שימוש נוסף שהולך ומתפתח הינו ניטור מטופלים מרחוק. פעולה זאת מאפשרת לרופאים לפקח על מצב בריאות הפה של מטופלים בזמן אמת. זה יכול להיות שימושי במיוחד עבור חולים הסובלים ממחלות כרוניות ממושכות כגון מחלת חניכיים או עבור חולים העוברים טיפול אורתודנטי. על ידי ניטור מטופלים מרחוק, רופאים יכולים לזהות בעיות פוטנציאליות בשלב מוקדם ולפתח אמצעי מניעה או גישה טיפולית מהירה ובכך להפחית את הסבירות להיווצרות סיבוכים.

הצורך לשמור על איזון בין הזדמנויות לאתגרים

במאמר שד"ר מאייר כתב לאחרונה יחד עם ד"ר דבוייריס עבור עיתון רפואת הפה והשיניים של ההסתדרות הישראלית לרפואת שיניים, תיארו השניים לא רק את ההזדמנויות הטמונות בשימוש בבינה מלאכותית, אלא גם את האתגרים שצריך לקחת בחשבון כשעובדים עם בינה מלאכותית, "השימוש בבינה מלאכותית ברפואת שיניים מצריך איסוף וניתוח של כמויות גדולות של נתוני מטופלים. מידע זה מאוחסן לרוב ב"ענן" – בשרתים מרוחקים המצויים לעתים קרובות במדינה אחרת. המידע חייב להיות מאוחסן בצורה מאובטחת ומוגן מפני גישה בלתי מורשית או שימוש לרעה", אומר ד"ר מאייר, "השימוש בבינה מלאכותית ברפואת שיניים מעורר חששות אתיים, במיוחד בכל הנוגע לאוטונומיה של המטופל ולהסכמה מדעת. על הרופאים להבטיח שהמטופלים יידעו באופן מלא לגבי אופן השימוש בנתונים ותמיד קיימת הזכות לבטל את הסכמתם אם יבחרו. בנוסף, על הרופאים להבטיח שהחלטות מבוססות בינה מלאכותית יהיו שקופות וניתנות להסבר". לדברי ד"ר מאייר השימוש בבינה מלאכותית יכול לסייע רבות לרופאי שיניים והוא כלי עזר מצוין שיכול לחסוך זמן ולסייע באבחון, אך בסופו של דבר האחריות לאבחנה הסופית עדיין מוטלת על הרופא. מחקר שד"ר מאייר ערך עם עמיתו ד"ר אופיר גנסין במחלקה לרפואת חניכיים בבית חולים רמב"ם מצא יכולת אבחון של דלקת חניכיים ע"י עיבוד צבע ממוחשב של תמונה. לדבריו, אחת הבעיות הגדולות ביותר בטכנולוגיית AI היא הפוטנציאל להטיה וטעות נגררת שחוזרת על עצמה בעקבות מידע מוטה שמשליך על כל לימוד התהליך על ידי המכונה. ד"ר מאייר מציין את אלמנט האחריות כאתגר משמעותי ומזכיר שנכון להיום, אמצע שנת 2023, האחריות עדיין על המטפל ולכן עליו לבדוק ולוודא שהאינדיקציות המתקבלות מכלי העזר המשתמשים בבינה המלאכותית אכן מדויקים, נכונים ומותאמים המטופל. ד"ר מאייר מציין גם את החשיבות לחינוך והדרכה בכל הקשור לשימוש בבינה מלאכותית, "השימוש בבינה מלאכותית ברפואת שיניים דורש חינוך והכשרה מיוחדים. יש להכשיר רופאים כבר בבתי הספר לרפואת שיניים כיצד להשתמש בכלי בינה מלאכותית ביעילות וכיצד לפרש את הנתונים המיוצרים על ידי הכלים הללו בצורה מדויקת. בנוסף, יש לחנך את המטופלים לגבי השימוש בבינה מלאכותית ברפואת שיניים ומה המשמעות של הטיפול בהם".

אז האם רופאי השיניים יוחלפו בעתיד הלא רחוק במכונות?

לדברי ד"ר מאייר, רופאי השיניים ימשיכו עוד שנים ארוכות וטובות לטפל במטופלים, רק שהכלים שיהיו בידיהם יהיו טובים משמעותית מאלה שקיימים כיום, וזה יקרה הרבה בזכות הבינה המלאכותית שכאמור נמצאת עוד בחיתוליה, "הבינה המלאכותית כבר קיימת ומתפתחת תוך כדי תנועה. היא מציבה אפשרויות כמעט אין סופיות והעתיד עוד לפנינו. יש פיתוחים שאנחנו עוד לא יכולים אפילו לדמיין אותם, ולא יעבור זמן רב עד שהם יהפכו לחלק משגרת הטיפול. בסופו של דבר יש תועלת רבה בבינה המלאכותית והיא יכולה לשפר, לסייע ולתעל את הטיפול הרפואי בכלל, ואת רפואת השיניים בפרט – ובעתיד הלא רחוק רובן המוחלט של מרפאות השיניים יעשו שימוש כזה או אחר בבינה מלאכותית או במערכות המשתמשות בבינה מלאכותית. במקביל, חובה להבין שיש גם אתגרים שיש לתת עליהם את הדעת ויש לספק הסדרה ומענה שישאיר את ההשפעה החיובית של הבינה המלאכותית ויטפל באספקטים שליליים אפשריים הקשורים לבינה מלאכותית", אומר ד"ר מאייר, ומסכם, "בעתיד אנשים יוכלו לקבל אבחנות רפואיות ראשוניות ללא התערבות של רופא שיניים ויהיו מצבים רפואיים קלים שניתן יהיה לפתור עצמאית בבית. יתכן ויהיו אפילו מברשת השיניים שבאמצעות מצלמה או טכנולוגיה שדוגמת ובודקת חניכיים יוכלו לאבחן אם יש דלקת או שלא, ומה יש לעשות נגד הבעיה הרפואית שאובחנה עצמאית. יש מיליון דברים שיכולים לקרות. האינפורמציה יכולה לעבור דרך הרשת לביג דאטה ותינתן אבחנה. רופא השיניים לא יוחלף לעולם, אבל הבינה המלאכותית תיתן לנו כלים אבחנתיים ומניעתיים טובים יותר. רופא השיניים יראה מרחוק את עליית החומציות בחלל הפה, עששת, התפתחות פטריה, וכו', והמטופלים יגיעו לרופא רק כשיש צורך אמיתי ואחרי שכבר עברו אבחנות עצמיות ראשוניות".

כל המידע המוצג בזירת "דנס מדיקל" הינו לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים ואינו נועד בשום מקרה לשמש כתחליף לייעוץ רפואי או חוות דעת רפואית או כהמלצה מבעלי מקצוע בתחום הרפואה. השימוש במידע המסופק בזירת "דנס מדיקל" הוא באחריותם הבלעדית והמלאה של הגולשים. בכל עניין רפואי מומלץ לפנות לאיש מקצוע מוסמך.

תגיות