אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ג'נרל קטליסט תגביר נוכחות: תשתף פעולה עם בית חולים שיבא מימין: סמנכ"ל חדשנות וטרנספורמציה דיגיטלית בשיבא פרופ' איל צימליכמן ומוביל התוכנית מטעם ג'נרל קטליסט ג'נרל קטליס | צילום: דוברות שיבא

בלעדי

ג'נרל קטליסט תגביר נוכחות: תשתף פעולה עם בית חולים שיבא

בתוכנית "הבטחת הבריאות" של קרן ההון סיכון שותפים כיום 16 בתי חולים בארה"ב ועוד שניים מבריטניה וקנדה. מטרת התוכנית היא לקדם שילוב טכנולוגיות בתחום הרפואי במערכות הבריאות

14.06.2023, 06:00 | סופי שולמן

קרן ההון סיכון האמריקאית הוותיקה והגדולה ג'נרל קטליסט (GENERAL CATALYST) מעמיקה את הנוכחות שלה בישראל. לאחר שהשקיעה בעבר בשורה של חברות כגון מליו, ראפיד, איידוק ואפירו, הקרן מצרפת לתוכנית החדשנות הרפואית שלה את בית החולים שיבא. מרכז החדשנות ARC שפועל בבית החולים יהיה השלישי מחוץ לארה"ב שיצטרף לתוכנית של ג'נרל קטליסט.

התוכנית HEALTH ASSURANCE שהחלה לפעול ב־2019 במסגרת הקרן נועדה להאיץ את שילוב טכנולוגיות רפואיות במערכות הבריאות וחברים בה כיום 18 בתי חולים. אף שבעולם קיימים סטארט־אפים רבים שמפתחים טכנולוגיות מבטיחות לעולם הרפואי, רק חלק קטן מהן מגיע להשתלבות של ממש בטיפול בחולים. הסיבות לכך רבות החל ממורכבות של שילוב טכנולוגיה חדשה בבתי חולים שעובדים על מקרי חירום, קושי של רופאים לפנות זמן לאימוץ טכנולוגיות, חששות מפני חוסר דיוק וגם בירוקרטיה כללית.

התוכנית של ג'נרל קטליסט מנסה לפתור את המורכבויות האלה באמצעות התאמת הטכנולוגיות למערכת הבריאות ובכך להקטין התנגדויות. את התוכנית מוביל דאריל טול, שניהל בעבר בית חולים בפלורידה וגם שאר הצוות מורכב בעיקר מאנשים בעלי היכרות עם מערכת הבריאות. התוכנית פועלת לצד קרן הון סיכון ייעודית לתחום ההלת'קייר אליה גוייסו 700 מיליון דולר שאותם ג'נרל קטליסט עדיין משקיעה.

"צריך אנשים מנוסים ברפואה שיוכלו לעשות את הטרנספורמציה הנדרשת במערכות הבריאות ברחבי העולם. הקרן לומדת את הטרנספורמציה הזאת כבר שנים, השותף המנהל שלנו פירסם מספר ספרים בנושא והם מדברים על השינויים הנדרשים. בעקבות הספרים האלה הקרן הגבירה את ההתמקדות שלה ברפואה. ב־2019 היו לנו 15 חברות הלת'קייר בפורטפוליו והיום יש 140 חברות", אמר טול בראיון ל"כלכליסט".

"המערכת הרפואית הגדולה תופסת את הסטארט אפים בתחום כסוג של ווירוסים כי ה־DNA שלהם שונה לגמרי משלה - הם זריזים ולעיתים מרושלים. אנחנו מנסים לעבוד עם היזמים בחברות ולגשר ביניהם לבין בתי החולים, אנחנו מנהלים את ההבדלים ביניהם כדי שיוכלו לעבוד ביחד. אבל המטרה שלנו, בניגוד לקרנות אחרות, היא גדולה יותר מרק למכור את המוצרים לבתי חולים או מרפאות אלא ממש לעשות טרנספורמציה דיגיטלית למערכת הבריאות. מעכשיו גם שיבא תשתלב בעבודה הזאת. אנחנו מאוד סלקטיביים בצירוף של בתי חולים לתוכנית. ישראל ושיבא יחד מאוד מעניינות עבורנו כי יש פה גם אווירה יזמית. השוק הישראלי עצמו קטן מדי ולכן גם הסטארט אפים זקוקים לחיבור לתוך השוק האמריקאי. עבדנו על ההסכם חצי שנה ונראה איך אפשר לייצר פה את הקסם ביחד גם בפיתוחים וגם בהשקעות".

לדברי טול, בג׳נרל קטליסט לא מוטרדים מהמצב הפוליטי בישראל והשלכותיו על מערכת הבריאות או ההייטק: ״תראי את הפוליטיקה בארה"ב. פוליטיקה זה תמיד מעניין ומאתגר, אבל בסוף כולם צריכים לדאוג למערכת הבריאות. אנחנו משתדלים לשמור על אדישות פוליטית״. עם זאת, בשלב זה הקרן לא מתכננת לפתוח משרד בישראל.

מרכז החדשנות ARC הוקם על ידי מנכ"ל בית החולים פרופ' יצחק קרייס ואיל צימליכמן, סמנכ"ל החדשנות בשיבא בשנת 2019 כדי לקדם חדשנות רפואית דיגיטלית בבית החולים. המרכז מאפשר ליזמים לנסות את הפיתוחים שלהם בבית החולים, מקדם שיתופי פעולה אסטרטגיים עם בתי חולים בחו"ל ומפעיל גם זרוע השקעות בשיתוף עם קרן טרייוונצ'רס. אחת ההצלחות המוכרות של המרכז היא היוניקורן AIDOC, שבו גם מושקעת ג'נרל קטליסט, ואשר פיתחה מנוע מבוסס בינה מלאכותית לסריקה של צילומי רנטגן ו־CT ומתן התראות לרופאים.

קרן קטליסט הוקמה לפני יותר מ־20 שנה בבוסטון עם התמחות בהשקעות בשלבים מוקדמים, אבל כיום היא משקיעה בכל שלבי החיים ואף הקימה קרנות מיוחדות שמשקיעות בטכנולוגיות עמוקות ומורכבות יותר לטווחי זמן ארוכים. בין ההשקעות המוכרות ביותר של הקרן ענקיות כגון AIRBNB וחברת הפינטק סטרייפ. בתחום הבריאות ההשקעה המוכרת ביותר שלה הייתה חברת הטלה רפואה TELADOC.

לאחר היעלמות מזירת ההשקעות של גופים כמו טייגר גלובל וסופטבנק, הייתה ג'נרל קטליסט אחד המשקיעים הגדולים והפעילים בארה"ב ברבעון הראשון. הקרן נקטה בגישה שהולכת נגד המגמה בכל הנוגע להשקעות בתחום ההלת'קייר שהצטנן בשנים האחרונות, בעיקר לפני פרוץ המשבר כאשר כולם העדיפו להשקיע בסייבר ובפינטק. גם בישראל נרשמה ירידה בהשקעות בתחום ההלת'קייר בשנה שעברה עם גיוסים של 2.8 מיליארד דולר, 13% פחות מאשר ב־2021. עם זאת, ישראל נחשבת לאחת המדינות הבולטות באקו סיסטם של הלת'קייר עם קרנות גדולות כמו זו של מורי ארקין וקרן AMOON שהוקמה ביוזמת מריוס נכט. הסקטור הרפואי של ישראל מהווה כחמישית ממגזר ההייטק עם 1,810 חברות שפעלו בו ב־2022 והעסיקו 63 אלף עובדים.

תגיות