אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמוטריץ' תוקע את ביטול מכס המזגנים מתקין מזגנים | צילום: ערן יופי כהן

בלעדי

סמוטריץ' תוקע את ביטול מכס המזגנים

משרד האוצר הצהיר לפני חצי שנה על ביטול המכס על יבוא מזגנים, ופרסם באוגוסט טיוטת צו להערות ציבור. לאחר חילופי השרים, המשרד רוצה "לבחון את הנושא"

21.02.2023, 06:30 | אורנה יפת

משרד האוצר, שהצהיר לפני חצי שנה כי יוריד את המכס על יבוא מזגנים, מתמהמה. שר האוצר הנכנס בצלאל סמוטריץ' טרם חתם על טיוטת הצו להורדת המכסים עליה הצהירה הממשלה הקודמת, ובמשרדו אומרים כי "הנושא ייבחן במסגרת התקציב".

שר האוצר הקודם, אביגדור ליברמן, הודיע כי במסגרת התוכנית להקלה על יוקר המחייה בישראל, יופחתו מכסים על מוצרים רבים, ביניהם מזגנים, מוצרי מזון, כלי מטבח, מצעים ורהיטים. עמדת גורמי המקצוע במשרד האוצר היתה כי הפחתות מסים דומות בענפים אחרים שנעשו בשנים האחרונות הובילו לירידת מחירים לצרכן. הפסד ההכנסות מהורדת המכסים למדינה הוערך ב־670 מיליון שקל לשנה, אך באוצר העריכו כי חלק מהסכום ישורשר לכיס הצרכן באמצעות הוזלת המחירים.

משרד האוצר פירסם כבר בסוף אוגוסט 2022 את טיוטת הצו להערות הציבור והמועד האחרון להערות חלף ב־10 בספטמבר 2022. אלא שליברמן לא חתם על הצו ונראה כי הנושא לא עומד בראש סדר עדיפויות המשרד.

שוק המזגנים מגלגל כ־3 מיליארד שקל בשנה והשחקניות הגדולות, שמחזיקות 80% ממנו, הן אלקטרה מוצרי צריכה ותדיראן. כיום עומד המכס על מזגנים על 12%. יבואני מוצרי החשמל תקועים היום עם מלאי גדול במחסנים, גם של מזגנים. תדיראן הודיעה כבר למשקיעים כי צברה מלאי שרכשה בשנה שעברה במחיר גבוה, אולם קצב מכירות המזגנים היה נמוך מהצפוי ומכירות המזגנים ברבעון הרביעי של 2022 יהיו נמוכות ב־20% מהרבעון המקביל אשתקד.

בשל הצטברות המלאי במחסנים של היבואנים, הם חלוקים בדעותיהם לגבי מועד הורדת המכסים וחלקם היו מעדיפים לדחות את המהלך עד לחיסול המלאי שרכשו במחירים גבוהים. בתחילת פברואר פנה רפי פרידמן, יו"ר חטיבת החשמל בלשכת המסחר, המייצג את היבואנים, במכתב לשר האוצר, ובו ביקש ממנו כי יבוטל המכס גם על מלאי שכבר נרכש ונצבר אצל היבואנים. "בשל קיץ מתון, קיימים עודפי מלאי משמעותיים ביחס לשנים קודמות, שחלקם כבר עברו שחרור במכס. אבקש כי הצו שבמסגרתו יבוטל המכס על המזגנים, ייתן מענה למלאי זה ויאפשר, בתהליך מבוקר, לקבל החזר על המכס על המזגנים שטרם נמכרו ויימצאו במחסני היבואן ביום כניסת הצו לתוקפו". בקשה דומה, שלא נענתה בחיוב, הציגו בעבר גם יבואני הכלים החד־פעמיים שעליהם הוטל מס.

בתוך כך, גם החוק לאסדרת מקצוע מתקיני המזגנים, שאותו מקדמת זרוע העבודה מזה מספר שנים, טרם עבר, וזאת למרות שמדובר בחוק חשוב שמאפשר שימוש בגז ידידותי לסביבה במערכות מיזוג אוויר. בממשלה הקודמת זרוע העבודה היתה בתוך משרד הכלכלה ובממשלה הנוכחית היא הפכה למשרד העבודה.

מדינת ישראל חתומה על תיקון קיגאלי שנכנס לתוקף כבר ב־2019, במסגרתו התחייבה על הפחתת השימוש בגזי חממה, ומעבר לשימוש בגזים חדשים 32R בעלי יעילות אנרגטית גבוהה. אלא שהגז החדש דליק ורעיל, ועל כן העיסוק עימו דורש מומחיות ומחייב אסדרה ורישוי של מתקיני המזגנים. המדינה החלה לעבוד על החוק ב־2018 ופירסמה פעמיים תזכיר חוק, אך החקיקה מעולם לא עברה. אך במקביל לכך, המדינה כן החלה למנן את ייבוא הגז הרעיל לישראל וביולי 2022 החלה להגביל את יבואני מוצרי החשמל בכמויות שהם רשאים להכניס לישראל של מזגנים עם הגז שאינו ידידותי לסביבה. בינואר 2024 צפויה הפחתה נוספת במכסות הגז, שעלולה להקטין את כמות המזגנים ואת התחרות, ולגרום לעליית מחירים לצרכן.

ממשרד העבודה נמסר: "באוגוסט עברה הצעת החוק בוועדת שרים לענייני חקיקה ובקריאה ראשונה בכנסת. ב־19.2 ביקש שר העבודה להחלת דין רציפות על הצעת החוק, לשם העברתה לוועדת העבודה והרווחה להכנה לקריאה שנייה ושלישית".



תגיות