אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמוטריץ' הנחה לבטל את המסים על משקאות ממותקים וכלים חד פעמיים שר האוצר הנכנס בצלאל סמוטריץ'. החלטה ראשונה בתפקיד | צילום: אלכס קולומויסקי

סמוטריץ' הנחה לבטל את המסים על משקאות ממותקים וכלים חד פעמיים

שלוש שעות לאחר שנכנס לתפקיד, ובניגוד לעמדת הדרגים המקצועיים, הנחה שר האוצר החדש "להכין במהירות האפשרית צווים לביטול מס על החד פעמי וביטול מס על השתייה המתוקה". מעבר להשלכות על בריאות הציבור והסביבה, ביטול המסים צפוי לגרוע כמיליארד שקל בשנה בהכנסות ממסים

01.01.2023, 18:31 | שלמה טייטלבאום ושני אשכנזי

פחות משלוש שעות לאחר שאמר בצלאל סמוטריץ' בטקס חילופי השרים במשרד האוצר שלמרות שהוא סבור שיש לקיים הבטחות, הוא מתכונן לבחון כל סוגייה לעומק - החליט השר הנכנס בישיבת ההנהלה הראשונה באופן סופי על ביטול המס על כלים חד פעמיים והמס על משקאות ממותקים. בישיבת ההנהלה נכחו הגורמים הבכירים ביותר במשרד, אך לא דרגי הביניים במשרד שהם גורמי המקצוע הרלוונטיים לתחומי איכות הסביבה ובריאות.

סמוטריץ' הנחה היום את גורמי המקצוע במשרדו "להכין במהירות האפשרית לימים הקרובים צווים לביטול מס על החד פעמי וביטול מס על השתייה המתוקה שהוחל בממשלה היוצאת״. זוהי ההחלטה הראשונה שמקבל סמוטריץ׳ כשר אוצר, לאחר שהיום החל באופן רשמי בתפקידו. השרה הנכנסת להגנת הסביבה, עידית סילמן, לא הביעה את עמדתה בעניין ביטול המס, וכך גם לא המשרד להגנת הסביבה, מטעמו נמסר כי "המשרד לומד את הנושא והמשמעויות".

ההחלטה לבטל את המסים הללו קובעה בהסכמים הקואליציוניים, והייתה חלק מרכזי בקמפיין הבחירות של הליכוד והמפלגות החרדיות. לפי ההסכמים, הממשלה אף תשקול להשיב ליבואנים מסים שנגבו עבור סחורה הנמצאת במחסנים. נכון לעכשיו, המסים עדיין בתוקף. לאחר גיבוש הצווים, הם יובאו לממשלה בטרם חתימתו של שר האוצר. החלטת שר האוצר הינה בניגוד לדרגים המקצועיים במשרד האוצר, שהיו שותפים לגיבוש וקידום המס תחת הממשלה היוצאת.

מאז הטלת המס על משקאות ממותקים בנובמבר 2021, נרשמה ירידה של 22% בצריכת המשקאות עתירי הסוכר (שאינם משקאות דיאט, ש"ט) לעומת שנת 2019. עם זאת, מכיוון שישנה מגמה קבועה של ירידה בצריכת המשקאות, הרי שההערכה העדכנית של בנק ישראל כי הירידה שנגרמה בגין המס עומדת על בין 10% ל-11%. עם זאת, המס המופחת על משקאות הדיאט גרם לעלייה בצריכת משקאות הדיאט לעומת 2019. המשמעות היא, שהמיסוי הגבוה יותר על המשקאות שאינם דיאט הביא את הציבור לעבור למשקאות דיאט. ניתן להעריך, כי אילו הדיאט לא היה ממוסה בכלל, הרי שהעלייה בצריכת משקאות דיאט היתה חדה יותר. (מעניין לציין כי לעומת תחילת שנת 2021 – שנת קורונה – היתה ירידה של 8% גם במשקאות הדיאט).

על פי נתוני בנק ישראל, השפעת המס על החרדים היתה אף חריפה יותר - ונרשמה ירידה של 19% בגין המס בצריכת משקאות עתירי סוכר, ושל 15% בצריכת משקאות דיאט. למרות שהמגזר החרדי סובל משיעורי סכרת גבוהים יותר מאשר בציבור הכללי - 16% בשכבת הגיל 55-64, לעומת 12% בחברה הכללית - נציגי הציבור החרדים הם התומכים הגדולים בביטול מס זה. נזכיר כי ככלל בישראל יש תמותה גבוהה מאוד מסכרת בהשוואה בינלאומית, וכי ישראל מחזיקה במקום הראשון והלא-מכובד ב-OECD בשיעור כריתת גפיים בגין סכרת.

ביטול המס צפוי להביא לעלייה בצריכת המשקאות הממותקים בישראל. מנגד, בחברות המשקאות המיוצגים על ידי התאחדות התעשיינים, טוענים כי הירידה בצריכה אינה משמעותית ולא נגרמה בשל המס. בהתאחדות טענו בנוסף כי ביטול המס לא צפוי להביא לגידול בצריכת המשקאות הממותקים. התאחדות התעשיינים ניצלה את העובדה שבנק ישראל שגה בפרסומו הראשון ודיווח על ירידה חדה יותר. כמו כן, בהתאחדות מצביעים על כך שלפי נתוני בנק ישראל בעצמו ישנה ירידה של 7-9% בצריכת המשקאות הלא ממוסים (מים וסודה), כך שייתכן שהירידה בצריכה קשורה לשינויי צריכה כלליים ולא נובעת מן המס.

בסקירה של מרכז המידע והמחקר של הכנסת שהתפרסמה באוקטובר 2021 פורסם שכ-50 מדינות ממסות משקאות קלים באופנים שונים. בנוסף, בבנק העולמי ציינו כי במקסיקו נמצא שהאפקטיביות של המס אף התגברה בשנה השנייה ליישומו. ולכן, ההחלטה לבטל את המס בנקודה זו נראית תמוהה.

משקאות קלים בסופרמרקט. למרות שהמגזר החרדי סובל משיעורי סכרת גבוהים יותר מאשר בציבור הכללי - 16% בשכבת הגיל 55-64, לעומת 12% בחברה הכללית - נציגי הציבור החרדים הם התומכים הגדולים בביטול מס זה, צילום: שאול גולן משקאות קלים בסופרמרקט. למרות שהמגזר החרדי סובל משיעורי סכרת גבוהים יותר מאשר בציבור הכללי - 16% בשכבת הגיל 55-64, לעומת 12% בחברה הכללית - נציגי הציבור החרדים הם התומכים הגדולים בביטול מס זה | צילום: שאול גולן משקאות קלים בסופרמרקט. למרות שהמגזר החרדי סובל משיעורי סכרת גבוהים יותר מאשר בציבור הכללי - 16% בשכבת הגיל 55-64, לעומת 12% בחברה הכללית - נציגי הציבור החרדים הם התומכים הגדולים בביטול מס זה, צילום: שאול גולן


לגבי המס על כלים חד פעמיים שאותו מעוניין סמוטריץ' לבטל - על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, בישראל נצרכות כמויות גדולות של כלים חד פעמיים, עד כפי חמישה מהממוצע באיחוד האירופי. בשנת 2020 נצרכו כ-11 מיליארד פריטים של כלים חד פעמיים מפלסטיק, שהם כ-1,200 פריטים לאדם בשנה. צריכת הכלים החד פעמיים הולכת ועולה משנה לשנה: הכמות שנצרכה בשנת 2020 מגלמת עלייה של 122% במספר הפריטים הכולל ושל 82% בצריכת הכלים לנפש מאז 2009. המס, שנכנס לתוקפו בנובמבר 2021, הינו צעד שגובש לדרישת המשרד להגנת הסביבה במטרה להפחית את המוטיבציה הצרכנית לרכישת כלים חד פעמיים המזיקים לסביבה, ולגלם במחירם את העלות החיצונית של הפגיעה הסביבתית של אותם כלים. המס שהוטל הוא בגובה 11 שקלים לק״ג, והכלים התייקרו באופן משמעותי.

באיחוד האירופי ובמדינות ברחבי העולם, אוסרים בשנים האחרונות שימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים מסוגים שונים או על חומרי גלם בהליך הייצור. בישראל הוחלט שלא לאסור שימוש בכלים החד פעמיים, אלא לייקר את מחירם. במחקר שנעשה בעבור המשרד להגנת הסביבה ואפיין את רגישות הביקוש למחירי כלים חד פעמיים נמצא כי הטלת מס באופן שיביא להכפלת המחיר לצרכן הסופי צפויה להפחית את הצריכה בכ-40%. פעמים רבות, הכלים החד פעמיים מצטברים בסביבה, וגורמים לנזק רב. סקר חדש של "אדם טבע ודין" ו"צלול" מצא כי בתקופה שלאחר כניסת המס על כלי פלסטיק חד פעמיים לתוקף חלה ירידה של 18% בכלים החד פעמיים בחופים.

להחלטות אלו יש גם משמעות פיסקלית לא מבוטלת, שכן ביטול המסים הללו יגרע הכנסות בהיקף של למעלה ממיליארד שקל מקופת המדינה. גם התומכים בביטול המס, לא יוכלו לטעון כי לביטול מס זה יש השפעה חיובית על כלכלת ישראל. העובדה ששר האוצר הנכנס בוחר לפתוח את תפקידו בהחלטה שהיא אינה כלכלית או חברתית מעמידה בספק את הצהרתו המוקדמת "אני משיל מעליי הכל ומתמקד במטרה אחת שהיא כלכלת ישראל ורווחת אזרחי המדינה".

בארגוני הסביבה מוחים על החלטת הממשלה לפעול לביטול המס על כלים חד פעמיים. לדברי ארגון אדם טבע ודין, "ביטול המיסוי על הכלים החד פעמיים הוא לא פחות משערורייה. חמורה במיוחד העובדה שזה מה שעושה שר האוצר ביומו הראשון בתפקיד - פוגע בבריאות הציבור ועוד יותר מכך גוזר על מדינת ישראל להפוך למטמנה אחת גדולה. כבר היום אין בישראל מקום להטמנת הפסולת וביטול המיסוי על החד פעמי רק ימשיך לעודד את הציבור לרכוש כלים חד פעמיים תוך יצירת זיהום סביבתי ובריאותי. אנחנו נמשיך להילחם בכל הכלים העומדים לרשותינו ומצפים מהשרה החדשה להגנת הסביבה לעמוד נחושה אל מול ההחלטה". השרה להגנת הסביבה עידית סילמן מסרה: ״המשרד לומד את הנושא והמשמעויות ורק לאחר שיקיים דיון מעמיק תגבש השרה את מדיניותה בנושא״.

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני בירך על ביטול המס על הכלים החד פעמיים ומשקאות מסוכרים: "אני מברך את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על החלטתו הראשונה במשרד לבטל את 'מס ליברמן' על הכלים החד פעמיים והמשקאות הממותקים שנועד לפגוע בראש ובראשונה במגזר החרדי. זו היתה אחת ההתחייבויות שלנו שנעשה מיד עם הקמת הממשלה ואני שמח על כך".

שר הבריאות אריה דרעי תומך בהחלטה של סמוטריץ'. אולם במשרד הבריאות החליטו שכן להגיב לדברים, ולקרוא לציבור שלא לצרוך שתיה מתוקה. מטעם המשרד נמסר: ״משרד הבריאות ימשיך לפעול לקידום בריאות הציבור ולהמליץ על שתיית מים במקום שתייה מתוקה״.

תגיות