אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד התחבורה עדיין חייב לציבור מעל 3 מיליון שקל בשל גביית יתר על עיקולי רכב עיקול רכב | צילום: באדיבות משטרת ישראל

משרד התחבורה עדיין חייב לציבור מעל 3 מיליון שקל בשל גביית יתר על עיקולי רכב

לפני מעל שנה אושרה פשרה בתביעה ייצוגית על כך שמשרד התחבורה ביצע גביית יתר על הוצאות עיקולי רכב במשרד הרישוי. בסך הכל נדרש המשרד להחזיר כספים לכ-66 אלף בעלי רכב פרטיים, בסכום של כ-4 מיליון שקל וכ-395 אלף שקל לכ-4,000 תאגידים. בפועל, רוב הסכומים עוד לא הוחזרו

17.07.2023, 09:39 | תומר הדר

משרד התחבורה עדיין חייב לציבור מיליוני שקלים בגין גביית יתר על עיקולי רכב, כך עולה מפסק דין של השופטת מיכל נד"ב שהוגש לפני מספר ימים לבית המשפט המחוזי מרכז – לוד.

לפני מעל שנה אושרה על ידי ביה"מ המחוזי מרכז לוד פשרה בתביעה ייצוגית בנושא זה. בשעתו הוגשה הייצוגית על ידי צמד בעלי רכבים (ע"י ב"כ עו"ד חוסיין אבו חוסיין) שטענו כי משרד התחבורה ביצע גביית יתר של הוצאות עבור עיקולי רכב במשרד הרישוי. כלומר, משרד התחבורה גבה בשנתיים האחרונות עד 59 שקל יותר עבור פעולות רישום של עיקולי רכב וכעת סכום ההחזר מגיע לעשרות אלפי ישראלים.

בשעתו מסר משרד התחבורה ל"כלכליסט" כי "רשות הרישוי תחזיר לכל בעל רכב שרכבו עוקל את הסכום ששולם בעבור הטלת עיקול על ידי המשרד לגביית קנסות במשרד הרישוי. מדובר בסכום של 59 שקלים נוספים שנגבו בגין ביצוע פעולת עיקול הרכב. מי ששילם פחות מסכום זה יוחזר לו הסכום אותו שילם". כלומר, מי ששילם 59 שקל או פחות עבור הפעולה יקבל אותם בחזרה. פעולות החזרת הכסף החלו, כך עולה ממסמכי בית המשפט, אבל מיליוני שקלים טרם הוחזרו.

לפי פסק הדין בחודש שעבר הוסכם על ידי הצדדים כי הכספים הנותרים, שמדינת ישראל חייבת לנהגים פרטיים ולתאגידים, יועברו לקרן ייעודית (שהוקמה מכוח סעיף 27 א בחוק תביעות ייצוגיות), זאת לאחר שחלק מהכסף אכן הוחזר לציבור "לפי מיטב יכולות המשיבות ונוכח העלויות הגבוהות של המשך ביצוע האיתור הפרטני והעברת השיקים הפרטניים" – לשון פסק הדין שמפרט כי בוצעו פניות לציבור אך עשרות אלפי ישראלים לא טרחו לקבל את הסכום המגיע להם.

לפני כשבועיים הגישו הצדדים לבית המשפט נתונים עדכניים אודות מספר הנהגים שעדיין מגיע להם החזר: כך, בסך הכל נדרש משרד התחבורה להחזיר כספים ל–65,731 בעלי רכבים, בסכום כולל של 4,078,549 שקל. בנוסף, צריך היה להחזיר סכום כולל של 395,330 שקל ל-3,916 תאגידים. בפועל, רוב הסכומים עדיין לא הגיעו לציבור.

משרד התחבורה השיב 546,587 שקל לאנשים פרטיים באמצעות משלוח צ'ק בדואר. בנוסף, 83 אנשים פרטיים קיבלו 2,853 שקלים באמצעות זיכוי בכרטיס האשראי. לצד סכומים אלה ביצע המשרד גם זיכויים בתיק חוב פעיל של אנשים פרטיים, כלומר הפחית להם מגובה החוב. כך, 914,585 שקלים ניתנו ל-13,117 חייבים בזיכויים. בנוסף, 6,338 שקלים הושבו ל-75 חברות. בסך הכול עולה כי גובה היתרה להשבה בתוספת ריבית הוא 3,586,411 שקל ל-57,304 בעלי רכבים. גובה היתרה שיש להשיב לתאגידים הא 297,545 שקל ל-3,089 תאגידים.

תגיות