נתניהו: "הרפורמה המשפטית לא תפגע בכלכלה, אלא תחזק אותה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אזהרות נגיד בנק ישראל מהשלכות המהפכה המשפטית על כלכלת ישראל. נתניהו: "אין סיבה להפחדות"; סמוטריץ': "אני קורא לאופוזיציה - אל תהיו שורפי אסמים". מטה מאבק עובדי ההייטק: "קרנות הון סיכון וחברות גלובליות לא מתרשמות ממסיבות עיתונאים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' קיימו הערב (ד') מסיבת עיתונאים בעקבות אזהרות נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מהשלכות המהפכה המשפטית על כלכלת ישראל. עוד השתתפו במסיבת העיתונאים שר הכלכלה ניר ברקת ושר החוץ אלי כהן.
בפתח דבריו אמר רה"מ נתניהו: "אזרחי ישראל, אני שומע חשש מהשפעת החוסן הכלכלי על הרפורמה שלנו. האמת היא בדיוק הפוכה - המהלכים שלנו לא רק שלא יפגעו בכלכלה, אלא יחזקו אותה, יחזירו את ישראל למקום שבה נמצאות רוב הדמוקרטיות ובה ישראל היתה לפני חמישים שנה".
נתניהו ציין בהמשך את הפעולות שלו בתור שר אוצר בתחילת שנות ה-2000, בין היתר צמצום הוצאות הממשלה והורדת המיסים, שלדבריו הביאו לכך ש"קיבלנו את אחת הכלכלות החזקות בעולם והעלנו את רמת החיים לאזרחי ישראל". עוד טען נתניהו כי הוצאת הגז מהמים התעכבה במשך שנים בגלל "עודף משפטיזציה", והוסיף: "עודף משפטיזציה בישראל הוא כמו חול בגלגלי הכלכלה הישראלית. הרפרומה המשפטית תחזק את שלטון החוק. אנחנו מחויבים לעצמאות בית המשפט".
"אין שום סיבה להפחדות", הדגיש נתניהו. "אין שום מקום לחוסר האחריות של האופוזיציה. עודף המשפטיזציה זה דבר שצריך לשנות, זה הסרת עודף הרגולציה. אבל זה לא מעניין את יריבנו הפוליטיים. הם מוציאים את דיבת ישראל רעה בכל העולם. על ציר הזמן השווקים הרבה יותר חכמים".
נתניהו סיכם את דבריו: "אני אומר לאופוזיציה - תנהגו באחריות. ואני אומר למשקיעים - המשיכו להשקיע בכלכלת ישראל. בעשרים השנים האחרונות הנהגתי את כלכלת ישראל, ומי שהשקיע בשנים הללו הרוויח בגדול. ישראל היתה מקום טוב להשקיע בו והיא תהיה מקום טוב להשקיע בו".
כאשר נשאל נתניהו לגבי פגישתו עם הנגיד, הוא השיב: "אני לא נכנס לדיון שביני לבין הנגיד ואני אף פעם לא מוציא מה שנאמר בחדרים. חלק ניכר ממה שדווח לא נאמר. אני עומד על דעתי, אני בטוח שאנו זקוקים לרפורמה הזו".
במענה לשאלת "כלכליסט" על כך שהרפורמה המשפטית לא עוסקת באכיפת חוזים או בעומס בבית המשפט אלא במינוי שופטים ובפסקת ההתגברות, הגיב ראש הממשלה: "זה שורש הבעיה גם על העומס בבתי המשפט. בית המשפט נוטל לעצמו עוד ועוד סמכויות, זו נגזרת של הבעיה של חוסר האיזון בין הרשויות".
עוד התייחס נתניהו לשאלת "כלכליסט" על כך שהכלכלה מושפעת מציפיות ומהאופן בו הרפורמה נתפסת בעולם, והשיב: "זה נכון, יש מערבולת, אבל לאורך זמן השווקים חכמים. מעבר לערבולי האוויר, מסתכלים איך המטוס טס ומי מטיס אותו. נעבור את המערבולת הזו יפה מאוד, משום שאנו מקווים לחזק את שלטון החוק, וזה ייתן לנו לעשות כלכלה הרבה יותר חופשית".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פנה לאופוזיציה ואמר: "יש לנו ויכוח פוליטי. זה לא ויכוח על דמוקרטיה, זה ויכוח על כוח וזה בסדר. אל תהיו שורפי אסמים. אל תלכו לפגוע במדינת ישראל בכוונת מכוון. אתם גם לא תצליחו, משקיעים יודעים שהם ירוויחו. לנסות לשכנע ולייצר תהליך ומגמה שתדרדר את המשק - זה חוסר אחריות כלפי מדינת ישראל. מי שאוהב את מדינת ישראל ואת החברה הישראלית יודע לנהל ויכוח ולגדר אותו, ולא הולך לשרוף את האסמים".
שר החוץ אלי כהן אמר: "חזרתי מהפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שם שוחחתי עם שרי חוץ. באף אחת מהפגישות לא הוזכרה אפילו לא ברמז הרפורמה המשפטית. כולם הדגישו את שיתופי הפעולה עם ישראל. יותר משש ממדינות פנו אליי, כולן הביעו אמון בכלכלה הישראלית. כל המנהיגים מברכים על היציבות השלטונית בכלכלת ישראל. אני קורא לאופוזיציה לכבד את הכרעת העם. אני קורא מכאן לכולם לפעול באחריות. שימו את טובת המדינה בראש".
מטה מאבק עובדי ההייטק התייחס למסיבת העיתונאים שקיים נתניהו, ואמר כי "קרנות הון סיכון וחברות גלובליות לא מתרשמות ממסיבות עיתונאים, הן חרדות מביטול של חופש הקניין וחירויות הפרט, הן נבהלות ממדינה שאין בה מערכת משפט עצמאית. בכירי הכלכלנים, המשקיעים, היזמים, אומרים לך עצור - אז תעצור, לפני שתרסק את הכלכלה והדמוקרטיה". ממטה המאבק הוסיפו: "אנחנו לא נפסיק את המאבק עד שתוסר החרב מעל ראשה של הדמוקרטיה".
במערכת הפוליטית מיהרו להגיב לדברים של רה"מ והשרים. יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "מסיבת העיתונאים ההיסטרית והמזיעה של נתניהו לא משאירה שום מקום לספק. ביבי חלש והוא יודע שהוא מוביל לפגיעה אנושה בכלכלה הישראלית. כל אזרחי ישראל ישלמו עליה מהכיס שלהם וישלמו ביוקר".
מסיבת העיתונאים ההיסטרית והמזיעה של נתניהו לא משאירה שום מקום לספק. ביבי חלש והוא יודע שהוא מוביל לפגיעה אנושה בכלכלה הישראלית. כל אזרחי ישראל ישלמו עליה מהכיס שלהם וישלמו ביוקר.
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) January 25, 2023
יו״ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, צייץ: "במפגינים הוא מזלזל, על היועמ"שית הוא מאיים ואת הנגיד הוא מבטל - אבל הסיבה לעצור את ההפיכה המשטרית היא לא רק ירידה בדירוג האשראי ולא רק ההגנה על מפקדי צה"ל בחו"ל שתפגע - אלא קודם כל ומעל הכל משום שהיא תהרוס את הערכים הבסיסיים שעליהם הוקמה מדינת ישראל. נתניהו, ההיסטוריה לא תסלח לך על מסע החרבת שיטת הממשל והקרע שאתה יוצר בעם. עוד לא מאוחר לעצור".
במפגינים הוא מזלזל, על היועמ"שית הוא מאיים ואת הנגיד הוא מבטל - אבל הסיבה לעצור את ההפיכה המשטרית היא לא רק ירידה בדירוג האשראי ולא רק ההגנה על מפקדי צה"ל בחו"ל שתפגע - אלא קודם כל ומעל הכל משום שהיא תהרוס את הערכים הבסיסיים שעליהם הוקמה מדינת ישראל.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) January 25, 2023
יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ מרב מיכאלי, מסרה: "270 כלכלנים הכי בכירים שיש, שאת חלקם נתניהו מינה, מצטרפים לנגיד בנק ישראל שנתניהו מינה ואומרים: ההפיכה המשטרית מסוכנת מאוד למדינת ישראל. לא יעזור כמה מסיבות עיתונאים יעשה נתניהו וכמה ישלח את הבולדוגים שלו מהליכוד לתקוף את נגיד בנק ישראל - ההפיכה המשטרית מסכנת את ישראל. לא ניתן לה לעבור".
יו״ר ועדת החוקה לשעבר, ח״כ הרב גלעד קריב (העבודה), מסר: "מסיבת העיתונאים הבהולה מלמדת כי המחאה הציבורית והאזהרות של הקהילה העסקית והכלכלית מטרידות את נתניהו, אלא שכדרכם של מנהיגים פופוליסטים ולאומנים הוא בוחר להסית נגד האופוזיציה שממלאת את חובתה הציבורית, ומבטל במחי יד את האזהרות של ראשי המשק והכלכלה. מן הראוי שבמקום לכנס מסיבות עיתונאים ראש הממשלה ירסן את שותפיו הקיצוניים ויודיע על עצירת המהלכים נגד מערכת המשפט".
אתמול נפגש הנגיד עם נתניהו, ובמהלך הפגישה העלה בפניו את החששות שהביעו חברות הדירוג ובכירים בכלכלה העולמית מהרפורמה המתגבשת במערכת המשפט. בפגישה שקיימו לאחר מכן, אמרו נתניהו וסמוטריץ': "אל מול ההפחדות של האופוזיציה ופועלה חסר האחריות שנועדו לפגוע בעוצמתה הכלכלית של מדינת ישראל, הקואליציה מגובשת ואחראית ותעבוד יחד למען אזרחי ישראל".
הבוקר יצאו 270 כלכלנים בגילוי דעת נגד המהפכה המשפטית, בו כתבו בין היתר: "אנו מתריעים בתוקף כנגד היוזמות הנוכחיות של הקואליציה שמשמעותן היא שינוי יסודי של שיטת המשטר בישראל וסכנה לעתיד המשק והכלכלה. פגיעה בעצמאות הרשות השופטת תגביר מאוד את הסבירות לפגיעה בדירוג אשראי של ממשלת ישראל, ובגיוסי ההון של החברות הישראליות". בין החתומים על המכתב: פרופ' מנואל טרכטנברג, פרופ' יוג'ין קנדל, פרופ' עומר מואב ועוד.