אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפועלים במגעים עם קרן אלפא למכירת חלקו ב־IBI חיתום מימין: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר ומנהל קרן הגידור אלפא גבי דישי | צילום: מקס מורון, רמי זרנגר

בלעדי

הפועלים במגעים עם קרן אלפא למכירת חלקו ב־IBI חיתום

הבנק, שנקלע לסכסוך עם בכירי חברת החיתום, מחזיק ב־24.9% ממניותיה. קרן אלפא, שמחזיקה ב־8.6%, אישרה את הדברים. המגבלה של הפועלים: זכות ראשונים שנתן לבית ההשקעות IBI ויכולת למכור רק 4.9% בבורסה

28.12.2022, 06:00 | אלמוג עזר

בנק הפועלים החל במהלך למכירת אחזקתו ב־IBI חיתום. הבנק, שניהל מאבק ציבורי נגד IBI חיתום בחודשים האחרונים, החל להיפגש עם גורמים בשוק ההון הישראלי במטרה למכור את אחזקתו בחברה — 24.9%. הפועלים מחזיק בחברת החיתום באמצעות זרוע ההשקעות שלו, פועלים אקוויטי.

במסגרת המאמצים נפגשו נציגי הפועלים עם גבי דישי, מייסד ומנהל קרן הגידור אלפא, שמחזיקה כבר כיום ב־8.6% ממניות IBI חיתום, והיא המחזיקה השלישית בגודלה בחברה אחרי בנק הפועלים ובית ההשקעות IBI, שמחזיק ב־27.9%. קרן הגידור אישרה ל"כלכליסט" את הדברים, ואמרה כי אלפא ודישי שוקלים בחיוב את הרכישה של חלק ממניות חברת החיתום. בשוק מעריכים כי נציגי הבנק נפגשו גם עם נציגי חברת הביטוח הראל, שמחזיקה ב־4.9% ממניות IBI חיתום, ועל פי הערכות של מקורבים לעסקה, המניות הוצעו גם לקרנות נוקד וספרה בגישושים ראשוניים.

המהלך למכירת חלקו של הפועלים הוא מורכב מבחינתו, מאחר שהבנק חתם על זכות מכירה ראשונית מול בית ההשקעות IBI בשיעור של 20% ממניות חברת החיתום. כלומר, כל הצעת מחיר שיצליחו נציגי הפועלים להשיג עבור אחזקתם בחברת החיתום, תצטרך קודם כל להיות מוצעת לבית ההשקעות IBI, שיוכל לבחור ברכישת האחזקה תמורת אותו מחיר. בנוסף, זכות הראשונים הזו מונעת מהבנק למכור 20% מהמניות של החברה בבורסה למשקיעים אחרים, אולם את היתרה, 4.9%, הוא יוכל למכור באחוזת בית.

ב־IBI מודעים למצב המורכב שבו הנהלת הפועלים נאלצת לפעול, וממתינים להצעתה למכירת המניות בחברת החיתום. בית ההשקעות IBI, בהובלת דייב לובצקי, ככל הנראה ישמח לרכוש את האחזקה של הפועלים במחיר הנוכחי של המניה, בהנחה שהמומנטום השלילי במניית החברה הפך אותה להזדמנות.

בתחילת נובמבר הודיעה פועלים אקוויטי, בהובלת ידין ענתבי, לפועלים IBI כי היא דורשת ממנה להשמיט את המילה "פועלים" משמה באופן מיידי. מטרת הצעד היתה לפגוע במוניטין של חברת החיתום, לאחר סכסוך מתוקשר בין הנהלת בנק הפועלים ובכירי IBI חיתום — המנכ"ל ירון מוזס, המשנה למנכ"ל שי נבו, ומנכ"ל החברה־הבת חיתום והנפקות עופר גרינבאום.

שורשי הסכסוך נטועים באי־הסכמת הבנק לשדרג את שכרם של שלושת הבכירים עד לשכר שנתי של 8 מיליון שקל כל אחד. נציגי בנק הפועלים הסבירו כי מדיניות השכר המבוקשת מעניקה לשלושת נושאי המשרה הטבה בהיקף ניכר וחורג מהמקובל בשוק לחברות דומות, שכן התגמול ההוני בדמות אופציות ומניות עשוי להגיע ל־15% מההון הכולל של החברה. כמו כן התנגד בנק הפועלים לכך שחלקו בחברת החיתום ידולל לצורך הנפקות של מניות חסומות ואופציות לבכירים בחברה.

הצעת שדרוג השכר עברה לבסוף באובר רולינג, אולם מאז ההתנגדות הפומבית של בנק הפועלים לשכר הבכירים בחברת החיתום צנח שווי החברה ב־43.8%. מניית IBI חיתום צנחה ב־41% מתחילת השנה והשווי של החברה עומד על 158 מיליון שקל, בעוד ההון העצמי שלה הוא 138 מיליון שקל.

הבנקים הגדולים מחזיקים בנתחים של 100%-20% בחברות חיתום, בשל ההשקפה שבין בנקים לגופי חיתום קיימת סינרגיה, שכן הבנקים מסייעים לחברות החיתום לגייס לקוחות חדשים.

בנק לאומי מחזיק בלאומי פרטנרס חתמים בבעלות מלאה, בנק דיסקונט מחזיק ב־65% מדיסקונט קפיטל חיתום, הבנק הבינלאומי מחזיק ב־19.9% מלידר הנפקות ובנק מזרחי טפחות מחזיק בשיעור של 19.9% גם ברוסאריו חיתום וגם באפסילון חיתום.

בדו"ח הכספי של בנק הפועלים לרבעון השלישי ציינה הנהלת הבנק, בניהולו של דב קוטלר, כי היא תפעל להקים חברת חיתום נפרדת, שתהיה בשליטת הבנק, אולם הוסיפה כי קודם לכן מחויב הבנק למכור את מלוא אחזקותיו ב־IBI חיתום. ההנחה היא שהפועלים ינסה למשוך "שמות חדשים" לתוך הענף, מאחר שמולם הוא לא ייאלץ להתמודד עם תביעות השכר שבהן נתקל במסגרת מי שהיתה פועלים IBI.


תגיות