אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאן כולם נעלמו? ארה"ב מתקשה להוסיף מדינות לכוח הימי לוחמים חות'ים. עשרות התקפות מאז ה-19 בנובמבר | צילום: REUTERS/Khaled Abdullah

לאן כולם נעלמו? ארה"ב מתקשה להוסיף מדינות לכוח הימי

בשבוע שעבר הכריזו האמריקאים על הקמת כוח בינלאומי שיגן על ספינות מסחריות מפני התקפות החות'ים. אך על אף שהודיעו שיכלול 20 מדינות, רבות מעדיפות לא להיות מקושרות, בהן ספרד, איטליה וסעודיה. אחת הסיבות העיקריות היא המלחמה בעזה והחשש שייתפסו כתומכות בישראל

28.12.2023, 11:57 | חדשות חוץ

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן קיווה להציג תגובה בינלאומית נחושה להתקפות החות'ים נגד ספינות בים האדום באמצעות הקמת כוח ימי חדש, אך שבוע לאחר ההכרזה הרשמית רבות מבנות הברית כלל לא רוצות להיות מקושרות ליוזמה, לפחות לא באופן ציבורי, כך לפי דיווח בסוכנות רויטרס.

בפנטגון טענו כי מדובר בקואליציה של יותר מ-20 מדינות שמטרתה להבטיח שהמסחר בשווי מיליארדי דולרים יוכל להמשיך ולעבור בים האדום, אך רק 12 מהמדינות הללו הודו עד כה רשמית בהשתתפותן. ההשתתפות יכולה לבוא לידי ביטוי בשליחת ספינות קרב לאזור וגם רק בשליחת קצין אחראי. המדינות שכן אישרו כי יקחו חלק במשימה כוללות את בריטניה, בחריין, הולנד, קנדה, נורבגיה וסיישל.

לעומת זאת, איטליה וספרד, שאמנם נכללו בהודעה על הקמת הכוח, פרסמו הצהרות נפרדות שבהן הרחיקו עצמן מהמיזם, הנקרא Operation Prosperity Guardian. משרד ההגנה האיטלקי הודיע כי ישלח ספינה צבאית לים האדום, אך בתגובה לבקשות חברות הספנות האיטלקיות ולא כחלק מהפעילות האמריקאית, ואילו בספרד הודיעו חד משמעית כי אינם מצטרפים למשימה, אך ראש הממשלה פדרו סנצ'ס אמר השבוע כי ישקול להקים כוח נוסף לפתירת הבעיה. בדומה, בצרפת הודיעו כי הם תומכים במאמצים להבטיח את חופש התנועה בים האדום, אך הדגישו כי הספינות שלהם יישארו תחת שליטה צרפתית בלבד.

חוסר הנכונות של חלק מהמדינות לקשר עצמן למאמץ נובע מהמחלוקות סביב המלחמה בעזה, והביקורת הבינלאומית הגוברת על התמרון הצבאי. "הממשלות האירופיות חוששות מאוד מכך שחלק מציבור הבוחרים שלהן יפנה נגדן", אמר דיוויד הרננדז, מרצה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת קומפלוטנסה במדריד. לדבריו, הציבור האירופי ביקורתי ביותר כלפי ישראל ואינו מעוניין להיגרר לעימות. עם זאת, לפי בכיר בממשל האמריקאי, ביידן מאמין שההסלמה בהתקפות החות'ים מחייבת תגובה בינלאומית הנפרדת מהמתרחש בעזה. מאז ה-19 בנובמבר תקפו החות'ים, שבמימון האיראנים, עשרות ספינות מסחריות.

הביקורת על המלחמה בעזה היא ככל הנראה הסיבה העיקרית לכך שסעודיה והאמירויות שנחשבות לבנות ברית קרובות של ארצות הברית, הכריזו כי אין להן כל עניין לקחת חלק בכוח הימי. לפי הבכיר האמריקאי, סיבה נוספת שמונעת ממדינות להצטרף היא החשש מתגובת החות'ים. זו כנראה הסיבה שהודו לא מצטרפת לכוח הימי. בכיר בממשלה אמר כי החשש הוא שהצטרפות למאמץ האמריקאי תהפוך את הספינות ההודיות למטרה.

בכל זאת, בינתיים נראה שכוח המשימה עומד ביעד שלו, וחברות הספנות הגדולות שבשבוע שעבר הודיעו כי יפסיקו לשוט בים האדום, הכריזו בימים האחרונים על כוונתן לשוב לנתיב.






תגיות