אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשלכות החמורות של עיכוב בהפניה לניתוח קיסרי עו״ד לירן גלפנד ו עו״ד עמית שטרייכמן 2024 | צילום: יח"צ

ההשלכות החמורות של עיכוב בהפניה לניתוח קיסרי

לידה עשויה להמשך שעות. אולם, כאשר עולה הצורך יש לקבל החלטה על ניתוח קיסרי ולבצעה תוך דקות בודדות. כל עיכוב עלול לגרום לנזק רב ליולדת וליילוד

20.06.2024, 10:34 | לירן גלפנד ועמית שטרייכמן, בשיתוף duns 100

כ-18% מהלידות בישראל בשנת 2020 הסתיימו בניתוחים קיסריים ואילו בארה"ב הסתיימו באותה השנה כ-32% מהלידות בניתוחים קיסריים. על אף שמדובר בהליך נפוץ מאוד, רופאים, ככלל, מעדיפים לידה רגילה על פני ניתוח קיסרי, הכרוך לא פעם בסיכונים וסיבוכים. עם זאת, כאשר הנסיבות הנכונות עולות, יש צורך לקבל החלטה על ניתוח קיסרי וליישמה במהירות רבה. כישלון לעשות עלול לגרום לנזק רב ליולדת ולתינוק ואף להביא לחיוב הצוות והמוסד הרפואיים בפיצויים גבוהים במיוחד.

מספר מילים על ניתוח קיסרי

ניתוח קיסרי משמש להוצאת התינוק באמצעות חתך שנעשה בבטן היולדת. הוא מבוצע לרוב בהרדמה אזורית ובדרך כלל לאחר שהושלמו לפחות 38 שבועות להריון. בעבר, היה מקובל לבצע חתך אנכי בגוף היולדת, אולם כיום מבצעים כמעט תמיד חתך רוחבי, המוסתר על ידי "קו הביקיני".

ניתוח קיסרי יכול להיות מתוכנן מראש (ניתוח אלקטיבי), במידה והתגלתה מראש סיבה לכך (למשל עובר במצב לא נכון, עבר מיילדותי, עובר גדול במיוחד ועוד), או לבקשת האישה. ניתוח קיסרי יכול אף להיות בלתי מתוכנן (דחוף או בהול) במידה ומתעוררת בעיה בהריון או במהלך הלידה.

ניתוח קיסרי במהלך הלידה

כאמור, לעיתים יש צורך בקבלת החלטה על ניתוח קיסרי במהלך הלידה במידה ומתפתחים סיבוכים או סימני מצוקה אצל העובר. סיבוכים אלו כוללים: לידה איטית, השראת לידה כושלת, קרע ברחם, יולדת מותשת, עובר בסיכון, תנוחה לא נכונה של העובר, צניחה של חבל הטבור ועוד.

כאשר מתגלה סיבוך בלידה, על הרופאים לאבחן באופן מיידי את הבעיה הרפואית ובמקרה הצורך להביא את היולדת לניתוח קיסרי במהירות רבה. כל עיכוב בהחלטה על ביצוע הניתוח הקיסרי או בהבאת היולדת לניתוח יוצר סיכונים חמורים ליולדת ולתינוק (כגון מחסור בחמצן לתינוק). בהתאם לפסיקה, באופן עקרוני פרק זמן של 15 דקות מרגע קבלת ההחלטה על ביצוע ניתוח קיסרי ועד לביצוע החיתוך, הוא פרק זמן ראוי לביצוע ניתוח קיסרי דחוף.

אי ביצוע ניתוח קיסרי כאשר הנסיבות מחייבות זאת, או עיכוב יתר על המידה בביצוע הניתוח מהווים רשלנות רפואית חמורה שעלולה להביא לחיוב בפיצויים גבוהים ביותר. נביא להלן מספר דוגמאות.

עיכוב של שמונה דקות בביצוע הניתוח הקיסרי הביא למות התינוק

במקרה אחד התקבלה היולדת לחדר לידה בשבוע 39 עקב חשד לירידת מים. לאחר מספר שעות של ניטור עוברי, הבחינה המיילדת בשעה 12:34 כי אין לעובר דופק והזעיקה רופא שהחל מייד בהחייאה תוך רחמית. בשעה 12:38 הוחלט לסיים את הלידה בניתוח קיסרי דחוף. למרות הדחיפות, העובר חולץ באמצעות ניתוח קיסרי רק בסביבות השעה 13:00. למרבה הצער, עקב תשניק בזמן הלידה התינוק נפטר.

בית המשפט קבע במקרה זה, כי על אף שמדובר היה בעיכוב של שבע-שמונה דקות בלבד, היה בכוחן של דקות יקרות אלה כדי להציל את חיי התינוק. גובה הפיצוי הועמד על 1.5 מיליון ₪. נוסף על כך נפסקו הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בשיעור 23.4% (א 7729-03-15).

עיכוב של 25 דקות בהחלטה על ניתוח קיסרי יצרה סיבוכי בריאות חמורים

במקרה אחר התקבלה היולדת לחדר לידה בשבוע 40 והחלה בלידה רגילה. בשעה 13:00 נרשמה הרעה משמעותית בדופק העובר, אולם רק בשעה 13:30 הוחלט על ביצוע הניתוח הקיסרי שהתבצע בשעה 13:51. למרבה הצער, התינוק נולד עם סיבוכים שונים שהביאו למותו לאחר כשנה.

על סמך העדויות והחומר הרפואי שהיה לפניו, פסק בית המשפט כי היה מקום להחליט לכל המאוחר עד לשעה 13:05 על ביצוע הניתוח הקיסרי. כלומר, במקרה הנדון היה איחור רשלני של 25 דקות בקבלת ההחלטה על ביצוע הניתוח. כמו כן, למרות שההחלטה על ביצוע הניתוח הקיסרי התקבלה בשעה 13:30, רק בשעה 13:51 הוא התבצע בפועל. כלומר, נפל שיהוי בלתי מוצדק של כ – 6 דקות גם בהתמשכות פרק הזמן ממועד קבלת ההחלטה על ביצוע הניתוח ועד לביצועו בפועל. גובה הפיצוי הועמד על סך של כ – 1,140,000 ₪, כמו גם הוצאות ושכ"ט עו"ד בשיעור של 20% (ת"א 8005/06).

 עו״ד לירן גלפנד ו עו״ד עמית שטרייכמן , צילום: יח"צ עו״ד לירן גלפנד ו עו״ד עמית שטרייכמן | צילום: יח"צ  עו״ד לירן גלפנד ו עו״ד עמית שטרייכמן , צילום: יח"צ


תביעה נגד קופ"ח כללית: העיכוב בביצוע הניתוח הקיסרי הביא למות התינוק

בימים האחרונים הוגש כתב תביעה כנגד שירותי בריאות כללית, המפעילה את בית החולים סורוקה, בגין שרשרת כשלים מצד רופאי בית החולים אשר הביאה למותו של היילוד מספר ימים לאחר שנולד. התביעה הוגשה בשמם של הורי המנוח על ידי הכותבים, עורכי הדין עמית שטרייכמן ולירן גלפנד.

אחת הטענות המרכזיות בתביעה הינה כי למרות שכבר בשעה 10:00 בבוקר הראה המוניטור האטה בקצב הלב של העובר ובשעה 14:50 כבר הצביע על מצוקה קשה, רק בשעה 16:10 הוחלט על ביצוע ניתוח קיסרי וזה התבצע רק בשעה 16:21. בהתאם לחוות דעתו של המומחה הרפואי שצורפה לכתב התביעה, היה צריך להחליט על ביצוע הניתוח הקיסרי לכל המאוחר עד לשעה 15:20 (שאז הוחמר מצבו של העובר), ולבצע את הניתוח עד 15 דקות מאוחר יותר (15:35). הכישלון לעשות זאת מהווה בהתאם לעמדת המומחה "ליקוי מאורות" וסטייה ברורה מהנורמות הרפואיות המקובלות.

טרם הוגש כתב הגנה.

כל דקה חשובה

כאמור, לעיתים במהלך הלידה יש צורך לבצע ניתוח קיסרי דחוף. בנסיבות שכאלו יש לקבל החלטה על ביצוע הניתוח ללא דיחוי ולבצעו באופן מיידי. כל דקה חשובה. עיכוב בהחלטה על ביצוע הניתוח או עיכוב בביצוע הניתוח עלולים להיות הרי אסון, ולהביא לאסון של ממש.

עו״ד לירן גלפנד ועו״ד עמית שטרייכמן הם שותפים בכירים במשרד שטרייכמן גלפנד ושות' , משרד עורכי דין, המתמחה בניהול הליכים הקשורים לרשלנות רפואית.

d&b – לדעת להחליט

תגיות