אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סולאראדג' מציגה: תוצאות שיא לצד תחזית פסימית סולאראדג' בעת הנפקת החברה בנאסד"ק | nasdaq

סולאראדג' מציגה: תוצאות שיא לצד תחזית פסימית

הכנסות חברת האנרגיה המתחדשת הישראלית הגדולה ביותר זינקו ברבעון האחרון אשתקד ב-61% ל-890 מיליון דולר; ההכנסות בכל שנת 2022 עלו ב-63% ל-3.1 מיליארד דולר; אך תחזית החברה לרבעון הנוכחי לא אופטימית, ברקע האטה בביקוש למערכות סולאריות בבתים בארה"ב

14.02.2023, 12:14 | עדיאל איתן מוסטקי

חברת האנרגיה המתחדשת הישראלית סולאראדג', הנסחרת בנאסד"ק בשווי של 17.3 מיליארד דולר, הציגה בדו"חות הכספיים ל־2022 נתוני שיא בהיבט ההכנסות והרווחים. זאת, על רקע הזינוק במחירי הדלקים בעולם בגלל המלחמה באוקראינה, זינוק שהטיב עם חברות האנרגיה המתחדשת שהכנסותיהן זינקו מצד אחד, אך אינן תלויות בעלויות הדלקים מצד שני. עם זאת, תחזית החברה ל־2023 פחות אופטימית, מה שהוביל לירידה של 5% במנייה טרום המסחר.

סולאראדג', שלפני כשנתיים הפכה לחברה הראשונה שרשומה בישראל ונכנסה למדד S&P 500, רשמה ברבעון האחרון של 2022 הכנסות של 890 מיליון דולר, עלייה של 61% לעומת הרבעון המקביל. הכנסות החברה בכל 2022 עמדו על 3.1 מיליארד דולר, זינוק של 63% לעומת 2021. הזינוק בהכנסות הוביל את החברה לרווח תפעולי Non-gaap של 441 מיליון דולר בשנת 2022, 37% יותר מב־2021. הרווח הנקי Non-gaap ב־2022 עלה ב־29% ל־351 מיליון דולר. ברבעון הרביעי עמד הרווח הנקי Non-gaap על 171 מיליון דולר, קפיצה של 170% לעומת הרבעון המקביל.

החברה הציגה זינוק ברווח התפעולי Non-gaap גם ברבעון האחרון של 2022, שעמד על 149.6 מיליון דולר. עלייה של 105% לעומת הרבעון המקביל. עם זאת, ציפיות החברה לרבעון הראשון של 2023 פחות אופטימיות. על פי תחזית החברה, טווח ההכנסות ברבעון זה יעמוד על 915‑945 מיליון דולר, כאשר בשורת הרווח החברה צופה עלייה מזערית של 150‑170 מיליון דולר.

מעל 90% מהכנסות החברה (2.9 מיליארד דולר) הגיעו מפיתוח וייצור מערכות סולאריות. בנוסף, החברה המפתחת מערכות המאפשרות להמיר זרם ישיר המופק באמצעות פאנלים סולאריים לזרם חילופין שמאפשר ניהול יעיל של המערכות הסולאריות ושילוב החשמל ברשת. החברה מפיקה גם מערכות המנטרות מרחוק ביצועי פאנלים סולאריים ומערכות הינע לרכבים חשמליים וסוללות ליתיום יון לאגירת אנרגיה.

הסיבה המרכזית לתחזית הפסימית של החברה היא האטה בביקוש למערכות סולאריות בבתים בארה"ב. על פי מנכ"ל החברה צבי לנדו, לירידה בביקוש גרמו עליות הריבית בשוק האמריקאי, שייקרו בצורה משמעותית את עלויות המימון של פרויקטים סולאריים בבתים פרטיים. כמו כן, נחקקו תקנות חדשות בקליפורניה, שיקטינו את ההכנסות ממכירות החשמל הסולארי העודף שיופק בבתים לרשת בשיעור של עד 75%.

עם זאת, בשיחה עם "כלכליסט" אומר סמנכ"ל הכספים של סולאראדג' רונן פייר כי בחברה דווקא אופטימיים ביחס לעתיד: "שוק האנרגיה, ובטח החלופית, נמצא בטרנד הפוך למגמה העולמית — הביקושים עולים כמעט בכל מקום. הסיבה שאני אומר כמעט זה בגלל שאנחנו רואים האטה בצמיחה בארה"ב. עם זאת, ארה"ב היא רק 36% אחוז מסך הפעילות שלנו".

ועדיין, בשיחה עם המשקיעים הדגשתם מדיניות חדשה בקליפורניה כגורם משפיע על ההכנסות העתידיות שלכם.

"קליפורניה היא בערך 30% מהפעילות שלנו בארה"ב. כלומר פחות מ־10% מהפעילות העולמית שלנו. המדיניות החדשה בקליפורניה, שכוללת גבייה עבור דמי חיבור לרשת ושינוי התשלום המתקבל עבור מכירת חשמל לרשת בשעות שונות של היום ‑ יכולה להוביל לירידה בהכנסות. עם זאת, בסופו של דבר לשוק האמריקאי יש נטייה להתמקד בעיקר בעצמו, ולכן יש נטייה לשים דגש על הפעילות שם ‑ מה שיכול ליצור תגובת יתר של השוק".

הגורם השני שטענתם שישפיע על הביקוש הוא עליית הריבית בארה"ב.

"גם כאן יש למשקיעים התמקדות משמעותית בשוק האמריקאי, למרות שבשווקים אחרים לעליות הריבית השפעות נמוכות יותר. בארה"ב, על מנת להקים פאנל סולארי על גג של בית, לוקחים הלוואה בריבית של 8%‑9%, ועליות הריבית הנוכחיות משפיעות על הכדאיות של הפרויקטים. בגרמניה למשל, מודל המימון הוא שונה ועליות הריבית משפיעות פחות. בנוסף, בגרמניה ביטלו לאחרונה את המע"מ על המתקנים הסולאריים, מה שהגדיל את הכדאיות הכלכלית בפרויקטים".

לדבריו, "ניתן לראות את ההשפעה גם בשיעור הפקת החשמל הסולארי. בגרמניה הפקת החשמל באמצעות אנרגיה סולארית צפויה לגדול בעשרות אחוזים בשנה הבאה, ולהתקרב לשוק האמריקאי בכמות האנרגיה הסולארית שתופק. מכיוון ש־56% מהפעילות שלנו באירופה, אנחנו פחות חשופים מבעבר לשינויים בשוק האמריקאי. עד עכשיו, אנחנו עם צבר הזמנות גדול יותר מכל המכירות שלנו בשנת 2022 וזו נקודה חשובה ‑ מה שלא יימכר בארה"ב יוכל להימכר במקום אחר".

גם באירופה, לאור הזינוק במחירי הדלקים שהובילו לעלייה במחירי החשמל, החלו להגביל את הסכום בו ניתן למכור חשמל — זה לא משפיע על הפעילות שלכם?

"עיקר הפעילות שלנו היא אספקת ציוד ולא הפעלה של פרויקטים סולאריים, ולכן הגבלת מחירי החשמל לא משפיעה עלינו. בנוסף, אנחנו ממוקדים במכירת ציוד לגגות של תעשייה ולבתים פרטיים, ופחות למתקנים קרקעיים גדולים — עליה חלה מרבית ההגבלה של מחירי החשמל באירופה. בנוסף, הצפי לעלייה בהקמת המתקנים הסולאריים ביבשת, מוביל לעלייה במכירות".

תגיות