אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החות'ים לא מורתעים מהכוח הימי הבינלאומי לוחם חות'י עם דגל פלסטין | צילום: EPA

פרשנות

החות'ים לא מורתעים מהכוח הימי הבינלאומי

החות'ים שטוענים כי הם פוגעים רק בספינות שקשורות בדרך כזו או אחרת לישראל רומזים כי מעתה יתקפו גם ספינות הקשורות לקואליציה בהנהגת האמריקאים

21.12.2023, 06:20 | דורון פסקין

אם לשפוט לפי התגובות הפומביות, החות'ים בתימן לא ממש מתרגשים או מורתעים מההכרזה האמריקאית מיום שני על הקמת קואליציה בינלאומית שמטרתה להבטיח את התנועה הימית בים הערבי ובים סוף. הקואליציה הזו כוללת 10 מדינות ורק מדינה ערבית אחת ושולית יחסית — בחריין המארחת את מפקדת הצי החמישי האמריקאי.

לא רק זאת, החות'ים מאיימים להרחיב את ההתקפות שלהם על ספינות שמשייטות באזור באב אלמנדב. בכיר במיליציה התימנית, הנתמכת על ידי איראן, מוחמד עלי אל־חות'י, הזהיר אתמול כי כל מדינה שתפעל נגד תימן, ספינותיה יהוו מטרה לגיטימית מבחינת הארגון בים האדום. במילים אחרות, החות'ים שטוענים כי הם פוגעים רק בספינות שקשורות בדרך כזו או אחרת לישראל רומזים כי מעתה יתקפו גם ספינות הקשורות לקואליציה בהנהגת האמריקאים.

בכיר חות'י נוסף בשם מוחמד עבדול סלאם, הזהיר אף הוא כי "כל מבצע ישיר נגד תימן ירחיב את המערכה ויהפוך אותה למלחמה אזורית ובינלאומית". לתפישת החות'ים הקואליציה נועדה להגן על ישראל ולא על תנועת הספנות הבינלאומית בים האדום.

נראה שהמסרים המרתיעים מהחות'ים נקלטו היטב אצל מדינות ערב המושפעות מהמשבר בים האדום, ובעיקר סעודיה ומצרים, שלא הגיבו על הקמת הקואליציה בפומבי. חוסר התגובה של מצרים מדהימה. מתקפות החות'ים והודעות החברות על שינוי המסלול מהים האדום פוגעות בתנועה בתעלת סואץ שמכניסה למצרים למעלה מ־9 מיליארד דולר בשנה. המצרים מתעקשים כי התנועה בתעלה מתנהלת כסדרה, עם בין 70 ל־80 אוניות שחוצות אותה על בסיס יומי.

סעודיה שתוכניותיה לפיתוח התיירות והלוגיסטיקה בים האדום תלויות ביציבות, גם כן נמנעת מתגובה. כנראה מחשש שתחזור להוות יעד למתקפות החות'ים, בחוסר הרצון לשדר כלפי חוץ בתקופה הנוכחית שהיא משתפת פעולה עם ארה"ב, וכן החשש של סעודיה כי הצטרפות לקואליציה הימית תשים קץ למו"מ המתקדם עם החות'ים להסכם שלום ארוך טווח בתימן.


תגיות