אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסבת הסניפים משתלמת: במקום להוריד מחירים, קרפור עוקפת את המתחרים ברווחיות פתיחת סניף קרפור באשדוד | צילום: מאיר תורגמן

ניתוח

הסבת הסניפים משתלמת: במקום להוריד מחירים, קרפור עוקפת את המתחרים ברווחיות

ברבעון השלישי קרפור רשמה רווחיות גולמית גבוהה של 29.4% ביחס למתחרות. ההבטחה של החברה־האם אלקטרה צריכה להקל את יוקר המחיה עדיין לא התממשה. הביקושים ברשת המזון באוקטובר־נובמבר גדלו ב־30% בשל המצב הביטחוני

28.11.2023, 06:12 | נורית קדוש

ההבטחה של אלקטרה צריכה להוריד את מחירי המזון בישראל באמצעות הסבת סניפי מגה ויינות ביתן למותג קרפור, לא עמדה במבחן המציאות. מדו"חות הרבעון השלישי של החברה עולה כי הרווחיות הגולמית של זרוע המזון, המשקפת את הפער בין מחיר הקנייה של המוצר מהספק למחיר המכירה לצרכן, זינקה ברבעון השלישי ל־29.4% לעומת 24% ברבעון השני השנה, שבמהלכו הושקו 50 הסניפים הראשונים של המותג הצרפתי.

השינוי עשוי לשקף בחלקו עליות מחירים שנרשמו מאז חודשי השקת הרשת, למרות הצהרות ראשי החברה כי לא מדובר במחירי השקה ואין כוונה להעלותם. גם בהשוואה ענפית, מדובר ברווחיות גולמית גבוהה משמעותית מזו של המתחרים המרכזיים בענף, ובהם שופרסל שרשמה ברבעון רווחיות גולמית של 26.2%, יוחננוף עם 27.4% ורשת ויקטורי עם 26.1% מהמכירות.

למרות העלאת הרווחיות הגולמית, המשיכה זרוע המזון להכביד על אלקטרה צריכה, בעלת השליטה בחברה, שרשמה ברבעון רווח נקי בגובה 9.8 מיליון שקל, אשר בנטרול פעילות המזון שהסבה לה הפסד נקי של כ־19 מיליון שקל היתה רושמת רווח נקי בגובה 28.9 מיליון שקל. העלייה ברווחיות הגולמית נרשמה במקביל לזינוק של 16.9% בהוצאות שכר לרשתות המזון, שהסתכמו ב־142.2 מיליון שקל. אלו הכבידו על הפעילות והובילו להפסד מגזרי בגובה 7.4 מיליון שקל ולהפסד נקי של כ־19 מיליון שקל.



כפי שנחשף ב"כלכליסט", בניסיון להתמודד עם מצבה פועלת החברה למכור או לסגור סניפים הפסדיים המכבידים עליה. במקביל, בחודש האחרון פועלת החברה ליישום תוכנית ארגון מחדש הכוללת התייעלות רחבה לשם ייצוב תוצאותיה הכספיות, השאת רווחיות וייצוב תזרים המזומנים שלה. התוכנית כוללת, בין היתר, צמצום עובדי מטה, התייעלות בתקנים של עובדי הסניפים, שיפור הרווח הגולמי, צמצום משמעותי של ימי מלאי, צמצום עלויות לוגיסטיקה, שיפור וצמצום עלויות תפעוליות אחרות וכן ייעול ואיחוד כלל פעילות האונליין.

בנוסף, בחודש ספטמבר חתמה החברה על עדכון להסכם הזיכיון למותג קרפור ולהסכם אספקת המוצרים. זאת לאחר שבתחילת השנה נחתם בין הצדדים הסכם שלפיו קרפור הצרפתית העבירה 7 מיליון יורו לחברה בישראל, בכפוף לעמידה ביעד שהציבה לה, לפתיחת 80 סניפים עד סוף השנה. בהסכם נקבע כי אם לא תעמוד ביעד פתיחת הסניפים, יהיה עליה להשיב את הסכום לקרפור.

כעת דיווחה החברה כי בחודש אפריל העבירה לה קרפור מקדמה בגובה של 7 מיליון יורו ולפני כחודשיים נחתם עדכון להסכם שלפיו בשל עמידה ביעד הסבת סניפים עד ספטמבר, 3 מיליון יורו מהסכום לא יהיו בני־השבה, והיעד השנתי הוקטן ל־74 סניפים. עוד כלל ההסכם הארכת ימי אשראי לרכישת מוצרי המותג הצרפתי. על ההשפעה החיובית של מותג קרפור על התוצאות ניתן ללמוד מעלייה של 22.6% במכירות בחנויות זהות, אשר פעלו באופן מלא ברבעון. המכירות בסניפים שהוסבו למותג קרפור ופעלו באופן מלא ברבעון השלישי צמחו בו בשיעור של כ־47.1% ביחס למכירות סניפים אלו בתקופה מקבילה אשתקד. גם המכירות למ"ר ברבעון השלישי צמחו ב־20.7% ל־28.7 אלף שקל למ"ר בממוצע שנתי. המכירות למ"ר של סניפי קרפור בלבד בחודשים מאי עד ספטמבר וברבעון השלישי זינקו בכ־45% לכ־39.6 שקל למ"ר בממוצע שנתי ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, לפני הסבת סניפים אלו.

מוצרי המותג הפרטי של קרפור היוו כ־6.4% מסל הקנייה בסניפים שהוסבו. בכוונת הרשת המחזיקה היום בכ־1,500 מוצרים של המותג הפרטי להיכנס בשנה הבאה ל־24 קטגוריות נוספות בקצב של השקת שתי קטגוריות בכל חודש. גם המלחמה שפרצה בחודש שעבר תמכה במכירות הרשת. מאז פתיחתה גדלו משמעותית הביקושים בסניפי גלובל, וכפועל יוצא גדל מחזור מכירותיה בכ־30% באוקטובר ונובמבר עד כה בהשוואה לאשתקד.

בסניפים שהוסבו למותג קרפור חלה באותה תקופה עלייה משמעותית יותר במחזור המכירות של כ־64% גם לאור הסבות הסניפים. עד כה הסבה החברה 72 מ־150 סניפיה והיא צפויה להסב שלוש חנויות נוספות השנה.

כזכור, באמצע חודש אוקטובר התפטר מנכ"ל החברה אורי קילשטיין שניהל את תוכנית ההשקה של קרפור ואת השקתה בחודש מאי ועד אותו מועד. מהנתונים עולה כי קילשטיין הצליח באמצעות המותג להגדיל משמעותית את מכירות הרשת שהגיעה ב־2016 לחדלות פירעון ולפני כשנתיים עמדה על סף קריסה, והשליטה בה נמכרה לאלקטרה צריכה. בהסכם מכירת השליטה ניתנה לאלקטרה צריכה אופציה לרכוש בתוך ארבע שנים את יתרת מניות המייסד נחום ביתן לפי שווי של 900 מיליון שקל. הצדדים לא הגיעו להבנות בעניין מימוש האופציה. לפני כחודשיים הגיעה המחלוקת בין אלקטרה צריכה ומשפחת ביתן לחלופת מכתבים בין עורכי הדין של הצדדים, בין היתר בנוגע לאופן ניהול החברה, שכירות נכסים ממשפחת ביתן, מקורות מימון לרשת והשקעות נוספות ועתידיות בה.

בהקשר זה יש לציין כי בתשעת החודשים הראשונים של השנה רשמה גלובל ריטייל הפסד בגובה 173 מיליון שקל. החברה נושאת על גבה חובות בהיקף של כ־500 מיליון שקל, אשר עליית הריבית הזניקה את גובה ההחזר שלהן. בעקבות כך, מנסה החברה לאתר משקיע שיכנס לחברה ויזרים לה כסף, שיאפשר לה בין היתר להמשיך ולהסב סניפים.

תגיות