אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההצבעה בכנסת על חוק הנבצרות נדחתה למחר; בחירת השופטים, המתנות ו"דרעי 2"  - ב-2 באפריל ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: אלכס קולומויסקי

ההצבעה בכנסת על חוק הנבצרות נדחתה למחר; בחירת השופטים, המתנות ו"דרעי 2" - ב-2 באפריל

ועדת הכנסת החליטה שהדיון במליאה ב"חוק הנבצרות" שיחל אחר הצהריים יימשך 16 שעות. המשמעות - ההצבעה בקריאה השנייה והשלישית צפויה להתקיים רק מחר. ועדת החוקה ננעלה מבלי שסיימה להצביע על השינויים בוועדה לבחירת שופטים

22.03.2023, 12:16 | צבי זרחיה

ועדת הכנסת החליטה הבוקר שהדיון במליאה ב"חוק הנבצרות" שיחל אחר הצהריים יימשך 16 שעות. המשמעות - ההצבעה בקריאה השנייה והשלישית צפויה להתקיים רק מחר בבוקר. בתוך כך, הוועדה החליטה לכנס את מליאת הכנסת בשבוע הבא ביום ראשון וגם ביום חמישי. שבוע אחרי כן, ב-2 באפריל, היום האחרון בטרם יציאת הכנסת לפגרת הפסח, תתכנס מליאת הכנסת במטרה לאשר בקריאה השנייה והשלישית את החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת השופטים, חוק המתנות וחוק דרעי 2.

בשבוע הבא יאושר בקריאה הראשונה חוק התקציב ל-2023-4 וחוק ההסדרים. הממשלה אמורה להניח מחר (יום חמישי) בכנסת את 2 הצעות החוק הללו.

הוועדה המיוחדת לתיקון חוק יסוד הממשלה בראשות ח"כ אופיר כץ (ליכוד) אישרה אמש את העלאתה להצבעה בקריאה השנייה והשלישית של הצעת חוק הנבצרות שהגיש יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (ליכוד). בעד ההצעה הצביעו 9 ח"כים מול 6 שהתנגדו. ע"פ הצעת החוק להוצאה לנבצרות של ראש הממשלה יהיו שני מסלולים בלבד: הודעה של רה״מ עצמו כי איננו מסוגל פיזית או נפשית למלא את תפקידו, ומסלול נוסף כש-75% מחברי הממשלה מבקשים את הוצאת רה"מ לנבצרות בניגוד לרצונו. בשונה מנוסח ההצעה הראשון, הסעיף המתייחס לביטול הביקורת השיפוטית על תהליך היציאה לנבצרות של ראש הממשלה הורד מנוסח החוק.

בתוך כך, ועדת החוקה של הכנסת התכנסה הבוקר (רביעי) כדי לאשר לקריאה שנייה ושלישית במליאה את הצעת חוק יסוד השפיטה, שתוביל לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, אך הישיבה ננעלה מבלי שסיימה להצביע - בעקבות מהומות שפרצו בה במהלך ההצבעה נגד ההסתייגויות הרבות שהגישו חברי האופוזיציה. במקביל, מחאות מתקיימות ברחבי הארץ בכמה מוקדים שאליהם הגיעו שרי הממשלה.

הישיבה בוועדת החוקה נפתחה ברוח סערה, החלה מהומה ורוטמן הוציא מהדיון את חברות הכנסת שלי מירון (יש עתיד) ותהלה פרידמן (המחנה הממלכתי) - ובהמשך החזיר אותן. חברי האופוזיציה צערו לעברו: "תתבייש, זו ביריונות". גם רופא מבית החולים איכילוב, מנהל מחלקת קרדיולוגיה, הוצא מהוועדה לאחר שביקש לדבר בניגוד לרצונו של רוטמן. גם חברי הכנסת נאור שירי וקארין אלהרר מיש עתיד הוצאו.

לפנות בוקר פרצה מהומה, כשיו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן, שרצה לסיים את ההצבעה על אישור נוסח החוק עד 11:00 בבוקר, הפעיל נוהל חריג שמטרתו לקצר את ההצבעה על ההסתייגויות - וקבע שיתקיימו הצבעות מרוכזות ב-10:00. חברי האופוזיציה טענו כי נעשה מחטף לילי, עזבו את דיוני הוועדה והחליטו לוותר על הנמקותיהם להסתייגויות.

ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) טען: "האירוע הזה הוא מבחינתנו האירוע המשפטי החשוב ביותר שהיה אי פעם במדינת ישראל. התהליך שמתנהל פה לא מקובל בשום קנה מידה. אין לנו כוונה להשתתף בהצגה הזו ובחלוקה שהוצעה על ידי יו"ר הוועדה. נעשה כל מה שאנו מסוגלים במגבלות מה שהתקנון מאפשר לנו. לכן לא נשתתף בחגיגה הזו – ונגיע כשיהיו הצבעות".

ח"כ גלעד קריב (עבודה) אמר: "צר לי שאנו במצב הזה, לשני הצדדים יש מטען כבד על מה שהתנהל כאן. הדיונים פה התנהלו רוב הזמן באופן שהקרין מעט מאוד קשב לאמירות מהותיות שלנו וגם לא תרם ליצירת אווירה של התדיינות. אין סיבה להפעיל את החריג לנוהל בחוק כה דרמטי. לא מונחות על השולחן עשרים אלף הסתייגויות. יש פה בסה"כ קצת מעל חמשת אלפים הסתייגויות, לשני חוקים. היה אפשר לנהל דיון בלי שימוש בחריג ולתקן קצת את האווירה שהשתרשה פה בחודשים האחרונים. הכול נעשה פה בריצת אמוק. לא נשתף פעולה עם ההתנהגות הדורסנית הזו".

תגיות