אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שבועיים מתחילת הלחימה: חמש ערים עדיין מסרבות לאפשר הפעלת אתרי בנייה אתר בנייה במרכז הארץ | צילום: אוראל כהן

שבועיים מתחילת הלחימה: חמש ערים עדיין מסרבות לאפשר הפעלת אתרי בנייה

ראשון לציון, רמת גן, בת-ים, גבעתיים ורחובות פרסמו הודעה משותפת לפיה גם כעת, שבועיים לאחר תחילת הלחימה לא יאפשרו לפתוח את האתרים בשטחן. חברות שינהגו בניגוד להחלטת הרשות צפויות לסנקציות מצדה; הקבלנים: "פגיעה קשה בכלכלה שמטרתה להרוויח כמה מנדטים"

22.10.2023, 12:21 | דותן לוי

אחרי שבועיים של הקפאה כמעט מוחלטת של ענף הבנייה, הבוקר (א'), לאחר קריאה של שר הפנים (בשבוע שעבר) לרשויות להחזיר את הבנייה באתרים למסלולה, מרבית הערים הסכימו עם או בלי הנחיות מיוחדות (מעבר להנחיות פיקוד העורף החלות על כולם) להשיב את הבנייה באתרים שבשטחן למסלולה. אם זאת, 5 ערים במרכז הארץ שבהן נבנות בימים אלה עשרות אלפי יח"ד יצאו גם היום בהודעה משותפת כי לא יאפשרו את החזרה לאתרי הבנייה.

בהודעה שכתבו 5 הערים: ראשון לציון, רמת גן, בת-ים, גבעתיים ורחובות נכתב, "לאחר שורת התייעצויות שהתקיימו בין ראשי הערים בסוף השבוע, ולאחר הערכת מצב עם גורמי הביטחון, החליטו ראשי הערים להשאיר בשלב זה את האיסור לפתוח לפעילות את אתרי הבנייה בערים הללו. חברות קבלניות אשר יפתחו את האתרים ללא אישור הרשות המקומית יהיו צפויות לסנקציות מצד הרשות. ההחלטה התקבלה מתוך רצון לפעול להגברת תחושת הביטחון של הציבור בימים מתוחים אלה. במקביל נמשיך לבחון את האפשרות לפתוח בהמשך רק אתרים שיציבו אבטחה בפתח אתר הבנייה. הדיונים בנושא יימשכו עם נציגי הקבלנים ועם גורמי הביטחון השונים בימים הקרובים, ובתיאום בין העיריות השונות".

בעקבות הודעת הרשויות, קבלנים רבים ובראשם, התאחדות הקבלנים, טוענים כי מדובר בפגיעה קשה לענף שאף עלולה למוטט חברות ולגרור נזק מצטבר רחב היקף עד כדי האטת כלכלת ישראל. הקבלנים, למרות זעמם חוששים מסנקציות ומנקמות של ראשי הערים, ומפחדים לצאת מולם בגלוי, קבלן שבונה במספר אתרים בערים שבהן הבנייה מוקפאת אמר בשיחה ל"כלכליסט", כי הוא מאמין שבהמשך יוגשו תביעות ייצוגיות נגד אותן הערים הפועלות ללא סמכות ובניגוד לעמדת המדינה, "יהיו תביעות נגד הרשויות ביום שאחרי, אבל כרגע אנחנו חוששים מנקמנות של ראשי הערים, שכבר החלו לאיים בכך ומדברים על הקבלנים כאילו הם אויבים".

עוד אמר הקבלן, כי מעולם בכל 75 שנות מדינת ישראל ענף הבנייה לא עצר את עבודתו, הוא נחשב תמיד כענף חיוני וברור כבר כעת שיהיה צורך בפתרונות מגורים רבים בעתיד. לטענת הקבלן, הסיבה היחידה לאיסור על הבנייה היא הרצון של ראשי הערים למנוע כניסה של ערבים ישראלים לשטחם, "מדובר בהחלטה תקדימית מאד מסוכנת שמקטלגת את אנשי ענף הבנייה כמחבלים. הם אומרים שאם יהיה פועל ערבי ישראל זה מפחיד את התושבים, זה מכניס ללחץ. אבל מה קורה בבתי חולים או בסופר פארם, שם הם לא מפחידים?".

לפי הקבלן, הנזקים שהצטברו כבר כעת אדירים ובאים לידי ביטוי בכמה מישורים, "אנחנו חייבים לשלם לעובדים הקבועים שלנו וגם לעובדים הזרים, למרות שהם עובדים ב'יומיות'. אנחנו מבינים שברגע שהם לא יקבלו את הכסף הם יעזבו את המדינה. במקביל, אנחנו ממשיכים לשלם את הריביות ואסור לשכוח שהענף הגיע למלחמה כשהוא כבר נמצא בתקופה קשה. אנחנו משלמים על שכירת המנופים ולא משתמשים בהם ובציוד נוסף ששכרנו לטובת הבנייה, בנוסף, יש ביזה באתרים, החברה שלי לבדה נמצאת בהפסד של כ-50 מיליון שקל מאז תחילת הלחימה".

עוד אמר הקבלן, כי למרות היעדרם של הפלסטינים המהווים מרבית כוח העבודה של ענף הבנייה, אפשר להסתדר כרגע גם עם עבודה חלקית, " 70 עובדים שלנו גויסו למילואים והחזרה היא חלקית, אבל לפחות עובדים, בערים שיש בנייה אנחנו מסתדרים".

מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "סגירת ענף הבנייה תהווה אחת הפגיעות הקשות ביותר למשק הכלכלי של ישראל מעולם. אירוע זה יביא לקריסת חברות שמעסיקות עשרות אלפי ישראלים ומאות אלפי לקוחות שעלולים להפסיד את כספם. זה יביא בעתיד לעליית מחירי דירות לאור קיטון דרמטי בהיצע ואובדן כושר הייצור. יש כאן פגיעה ההיקפית במשק, לאור סיכון המערכת הפיננסית, שהעמידו אשראי בהיקף עצום של חצי טריליון שקל לענף הבנייה והתשתיות. סכום השווה לתקציב מדינת ישראל. קריסת חברות הנדל״ן תדרדר את יציבות הבנקים וגורמים חוץ בנקאיים.

מדינת ישראל החליטה שניתן להפעיל אתרי בנייה על ידי גורמים מוסמכים - הצבא, המשטרה ופיקוד העורף. לראשי ערים אין סמכות לפעול נגד החלטה זו, החלטתם איננה חוקית ומבוססת על רצונם שלא לאפשר לערבים תושבי ישראל להמשיך לעבוד. אנו מבקשים להרגיע את הציבור ולהדגיש כי העובדים הפלשתינאים אינם חוזרים לעבוד, יש סגר בשטחים והם אינם עובדים באתרי הבנייה. אין הבדל בין עובדי הבניין הערבים תושב ישראל לשאר הישראלים. אלה הם עובדים מקצועיים ומסורים העובדים היום גם ביתר ענפי המשק בכל רחבי ישראל. כמדינה פלורליסטית, שיוויונית ודמוקרטית איננו יכולים להתנהג כך, זוהי פגיעה קשה בערכי הדמוקרטיה שמובילים ראשי הערים באופן פופוליסטי ועוד מתגאים על כך ברשתות החברתיות וברצון להרוויח עוד מנדטים. הם לא מבינים שזו מלחמת קיום בשבילנו. המשך עצירת העבודות באתרים ונראה בעוד זמן קצר נפילה וקריסה של חברות הבנייה שידרדרו את כל המשק לתהום. אנחנו נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו למנוע את הפגיעה הזו".

רז קינסטליך ראש עיריית ראשון לציון, אמר בשיחה עמו, כי הם לוקחים בחשבון היבטים נוספים כמו נושא הבטיחות באתרי הבנייה, וכי מוכנים להשיב את הבנייה באתרים בהדרגה. "בסוף צריך להבין שזה שבועיים שלא עובדים לא חודשיים. תנו רגע לנשום, יש עשרות נרצחים בעיר הזו, מד הלחץ של התושבים כאן הוא על 200%, אמרתי גם לקבלנים שלאט לאט נחזיר, אין לי כוונה לסגור את האתרים לשנה". עם זאת קינסטליך דיבר על קבלנים שפותחים את האתרים בניגוד להנחיית העירייה, "אותם הקבלנים שפותחים ככה את האתרים הדם יהיה על הידיים שלהם". לגבי הנזק המצטבר לקבלנים הוא אמר, "הנזק המצטבר הוא לכולם, למה להם מגיע יותר מחנות הנעליים ברחוב רוטשילד? כי לקבלנים יש לובי חזק יותר? המשק כולו נפגע, המדינה צריכה לבוא ולהגיד שהיא תשפה, הקבלנים לא צריכים להיפגע".

תגיות