נדחתה עתירת קיבוץ האון: ילדי החברים לא יקבלו עדיפות ברכישת מגרשים לבנייה
בית המשפט קיבל את עמדת רמ"י כי "הדרך הראויה ביותר לשיווק המגרשים היא במכרז פומבי למרבה במחיר". קיבוץ האון והמועצה האזורית עמק הירדן טענו כי מה שעומד לנגד עיניו של מנהל רמ"י ינקי קוינט הוא יריבות אישית בינו לבין ראש המועצה עידן גרינבאום וכי "הסיכוי של זוגות צעירים להתמודד עם בעלי ההון ולזכות במגרשים - נמוך עד בלתי אפשרי"
שופט בית המשפט המחוזי בנוף הגליל-נצרת, ערפאת טאהא, דחה אתמול את עתירת קיבוץ האון והמועצה האזורית עמק הירדן לבטל את מכרזי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשיווק מגרשים לבנייה צמודת קרקע בקיבוץ האון, שבצד המזרחי של הכנרת. העותרים טענו כי שיווק המגרשים במכרזים פומביים יהפוך את הישוב לכפר נופש לעשירי ישראל. החלטת השופט היתה נחרצת וברורה: "מצאתי כי המניע העומד בבסיס העתירה הוא רצונם של העותרים לכפות על רמ"י לשווק את המגרשים לתושבי המועצה האזורית עמק הירדן ולילדי חברי הקיבוץ המבקשים לחזור ולהתגורר בקיבוץ ולא דאגה אמיתית לציבור".
ברקע הדברים משבר כלכלי שאליו נקלע קיבוץ האון בסוף שנות ה-90, אז הגיעו חובותיו לסכום של כ-60 מיליון שקל. ב-2002 קבעה הוועדה הבינמישרדית שהוקמה לצורך הטיפול בבעיה "לפעול לשינוי סיווג האון מקיבוץ לישוב אחר, לתכנן את הישוב החדש, לקבוע הסדרים בדבר מימוש נכסי הקיבוץ והסדרת זכויות החברים".
בעקרונות ההסדר נקבע כי תמורת נכסי אגודת האון, ובכלל זה תחנת דלק, כפר נופש וקרקע חקלאית, יכוסו חובות הקיבוץ, תוסדר פנסיה לחברי האגודה וישופצו דירות 60 החברים. התמורה שנקבעה למדינה היתה השבת 300 דונם של שטחי הקיבוץ, ושיווק של 300 מגרשים ע"י רמ"י "לבנייה עצמית".
מאז 2021 מנסה רמ"י לשווק את המגרשים, אך בלחץ המועצה האזורית הגמישה רמ"י את תנאי המכרז, כך שתמהיל הרוכשים הפוטנציאליים יהיה מגוון. הקיבוץ והמועצה האזורית דרשו לתת עדיפות לתושבי האזור, אך רמ"י התנגדה והצעות פשרה שהציע משרד הבינוי והשיכון נדחו.
באוגוסט 2024 החליטה רמ"י, בעקבות פנייה של שר הבינוי והשיכון, כי 120 מגרשים ישווקו לכל המרבה במחיר, 99 מגרשים ישווקו לחיילי מילואים מחוסרי דיור, ו-25 מגרשים ישווקו לכוחות הביטחון ונכי צה"ל.
בספטמבר 2024 הוסיפה רמ"י תנאי לפיו חלק מהמגרשים ישווקו במתכונת של מכרז במסלול "הרשמה והגרלה" וללא תחרות על מחיר הקרקע ושתהיה חובת מגורים במקום של 5 שנים, על חלק מהמגרשים המשווקים.
העותרים - קיבוץ האון והמועצה האזורית עמק הירדן - טענו כי פרסום המכרזים פגום מייסודו בשל שיקולים זרים ומה שעומד לנגד עיניו של מנהל רמ"י ינקי קוינט הוא יריבות אישית בינו לבין ראש המועצה האזורית עמק הירדן, עידן גרינבאום.
עוד הם טענו כי "הסיכוי של זוגות צעירים מאזור הפריפריה להתמודד עם בעלי ההון ולזכות במגרשים שפורסמו הנו נמוך עד בלתי אפשרי", וכן ששיווק המגרשים למרבה במחיר שולל מהזוכים הנחת אזור עדיפות לאומית א' הקיימת ליישוב ויוביל להפיכת קיבוץ האון לעשירים בלבד.
השופט טאהא דחה למעשה את כל טענות העותרים. הוא הבהיר כי "אין בהסכם האון כל הוראה הקובעת כיצד ישווקו המגרשים. אין הוראה הקובעת כי המגרשים ישווקו בפטור ממכרז ואין הוראה הקובעת כי המגרשים ישווקו במרכז פומבי למרבה במחיר. על כן, עצם ההחלטה לשווק את המגרשים במכרז פומבי אינה מהווה הפרה של ההסכם".
השופט דחה את הטענה שפרסום המכרזים נעשה ללא שיתוף וללא התייעצות עם המועצה האזורית, כמו גם את הרעיון שמה שעמד בבסיס הדברים היה יריבות אישית בין קוינט לבין ראש המועצה עידן גרינבאום.
לדברי השופט, "התמונה העולה מתיאור השתלשלות האירועים היא שרמ"י הייתה קשובה לדרישת המועצה ולשיקולים שעמדו בבסיסה, ולקחה את עמדת המועצה וקיבוץ האון בין כלל השיקולים שהיה עליה לשקול, לרבות מתן הזדמנות שווה לכל אזרח, הצורך בהשבת הסכומים ששילמה רמ"י לכיסוי חובות קיבוץ האון, הייחודיות של המקום ועוד. העובדה שבסופו של יום ולאחר בחינת כלל השיקולים הגיעה רמ"י למסקנה כי הדרך הראויה ביותר לשיווק המגרשים היא במכרז פומבי למרבה במחיר אינה מלמדת כי עמדת המועצה לא נשקלה ואינה מלמדת כי החלטת רמ"י התקבלה משיקולים זרים".
מעיון באתר האינטרנט של רמ"י עולה כי ב-16.9.24 היה המועד האחרון להגשת הצעות למכרז לשיווק 80 מגרשים לבנייה צמודת קרקע למשרתי מילואים ומחוסרי דיור. כחלק מתנאי המכרז נקבע כי הזוכים לא יוכלו להעביר את זכויותיהם במשך 7 שנים אחרי הזכיה. מחיר המינימום של המגרשים נע בין 593,000 ל-787,000 שקל.
בחוברת המכרז יש הבהרה כי הזכייה במכרז מותנית באישור ועדת הקבלה של המועצה האזורית עמק יזרעאל. תוצאות המכרז טרם פורסמו. באתר האינטרנט מופיעים עוד שני מכרזים, לשיווק 25 ו-48 יח"ד. הראשון מיועד ל"בעלי מוגבלויות", והשני למחוסרי דיור וחיילי מילואים.