אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

Let's Talk Fintech

"בעוד 5 שנים הסטנדרט של השירות הבנקאי יהיה בדיגיטל"

כך אמר מנכ"ל Bizi סער זכריש בפאנל שהתקיים במסגרת כנס האונליין Let's Talk Fintech של כלכליסט ובנק דיסקונט. בפאנל השתתפו גם: מירב הר נוי, שותפה מייסדת בקרן Moneta שמשקיעה בחברות סטארט-אפ בתחומים של פינטק ואינשורטק, מנהל דיסקונט טק ד"ר גיא נבון, מייסד משותף ומנכ"ל חברת PayEm איתמר גו'בני ומייסד ומנכ"ל Capitolis גיל מנדלזיס

21.09.2022, 18:18 | שירות כלכליסט

"תעשיית הפינטק רק הולכת ומתחזקת" - כך אמרה מירב הר נוי, שותפה מייסדת בקרן Moneta שמשקיעה בחברות סטארט-אפ בתחומים של פינטק ואינשורטק. את הדברים אמרה הר נוי בפאנל שהתקיים במסגרת כנס האונליין Let's Talk Fintech של כלכליסט ובנק דיסקונט. את הפאנל הנחה כתב כלכליסט מאיר אורבך, והשתתפו בו גם מנהל דיסקונט טק ד"ר גיא נבון, מייסד משותף ומנכ"ל חברת PayEm איתמר גו'בני, מנכ"ל Bizi סער זכריש ומייסד ומנכ"ל Capitolis גיל מנדלזיס.

עוד אמרה הר נוי: "עשינו השוואה בין תחילת 2021 לבין מה שקורה היום בחברות ציבוריות בולטות בעולם הפינטק. גילינו שכל החברות צמחו פי 2 או 3 מבחינת הכנסות, מה שמצביע על בריאות גדולה של התעשייה. מצד שני, המכפילים על מכירות ירדו פי 6-4. אז המצב בשוק מאוד לא מאוזן. חברות שנהיו יותר גדולות ורווחיות נענשות בירידה של 60%-80% במחיר המניה".

מירב הר נוי שותפה מייסדת בקרן Moneta , צילום: כלכליסט TV מירב הר נוי שותפה מייסדת בקרן Moneta | צילום: כלכליסט TV מירב הר נוי שותפה מייסדת בקרן Moneta , צילום: כלכליסט TV

"בניגוד ל-2021, אז חשבנו שהשוק מאוד גבוה, אנחנו רואים היום מגמת ירידה מבחינת המכפילים והשוויים בחברות הציבוריות, שיורדת ומחלחלת גם לחברות הפרטיות, אבל כתעשייה זו תעשייה שרק הולכת ומתחזקת", הוסיפה הר נוי.

איך אתם רואים את השנים המנוגדות האלה?

לפי ד"ר גיא נבון מנהל דיסקונט טק: "מערך ההייטק של דיסקונט הוקם בסוף 2020, מה שאיפשר להגיע למשבר הנוכחי עם תיק שהוא מצד אחד לא מספיק גדול ומצד שני לא קטן, ככה שאנחנו במצב לא רע בכלל. השוק חווה טלטלה מאוד גדולה. אחרי 20-21 שהיו שנים מצוינות, התחזקה האי ודאות ב-2022, שהביאה תיקון לא רע לשוק- הוא יחזק את החזקים ויהיו כמה חברות שכנראה יפשטו רגל. אנחנו כבנקאים חווים משברים על פני שנים, מכירים את זה ונערכים לזה, ורואים בתחום הפינטק הזדמנות לעשות שיתופי פעולה. חברות הפינטק שפועלות בתחומי התשלומים, סליקה או הלוואות, צריכות את שיתוף הפעולה של הבנק, כי אחרי שיש מוצר שמתחיל לייצר הן באות לבנק ומבקשות קווי אשראי בהיקפים מאוד משמעותיים שמאפשרים להן לצמוח".

איתמר גו'בני מייסד משותף ומנכ"ל חברת PayEm, מערכת לניהול הוצאות ורכש ארגוני הפועלת בעיקר בארה"ב אמר כי "השנתיים האחרונות היו רכבת הרים, ובסקטור שלנו חווינו עיוותים ברורים. חלק גדול מהשחקנים שפועלים בספייס שלנו נהנו ובנו מודל כלכלי שמבוסס על זה שהריבית מאוד נמוכה, ואנחנו צפינו שזה עלול להיות מסוכן וראינו אותם נכנסים לטריטוריות שלא כל כך קשורות לניהול רכש ארגוני אלא יותר לחיתום של רשת עסקים. אחד הדברים הבולטים הוא על איזה יסודות אתה בונה את החברה. יש תחושה שלפני המשבר חברות נהנו הרבה פעמים ממכפלות שהיו מבוססות רק על הכנסותיהן ובכלל לא הסתכלו על רווחיות העסק. היום יש תיקון שמתחיל בתעשייה".

ד"ר גיא נבון מנהל Discountech , צילום: כלכליסט TV ד"ר גיא נבון מנהל Discountech | צילום: כלכליסט TV ד"ר גיא נבון מנהל Discountech , צילום: כלכליסט TV

אתה מרגיש שזו תקופה שתוכלו לצלוח? הרבה חברות פינטק קיבלו ב-2021 שווי גבוה מדי והן תקועות כרגע.

"אני מרגיש שבשבילנו זו 'הסערה המושלמת' כי PayEm עוזרת לשליטה וליצירת שקיפות ובקרה של הוצאות. סמנכ"לי כספים עסוקים כרגע באיך לחתוך הוצאות של ארגון אז יש להם כל מיני כלים, אחד זה לפטר עובדים או להוריד את ההוצאות הקטנות. אנחנו נמצאים שם ורואים רוח גבית חזקה למכירה של המוצר שלנו דווקא עכשיו. ראינו חברות שמגייסות על מכפילים מאוד גבוהים ולא השתתפנו בחגיגה הזאת. PayEm מתנהלת באופן עקרוני בצורה מאוד סולידית, לא נכנסים לאזורים מסוכנים ולא מתעסקים עם משקיעים שנוטים להיות אגרסיביים".

סער, אתם חברת פינטק שמתחילה את דרכה בשוק הישראלי. איך אתם רואים את עצמכם?

לפי סער זכריש, מנכ"ל Bizi שנותנת אשראי לעסקים קטנים בתהליך מהיר דיגיטלי: "אנחנו מתבססים על הידע והטכנולוגיה של Bluevine ויש ביקוש אדיר. אנחנו מאמינים שבעלי עסקים קטנים לא צריכים להתאמץ כדי לקבל פתרון מהיר ונוח והטכנולוגיה היום מאפשרת לעשות זאת. בישראל יש שוק של 270 אלף עסקים ומנהלים כ- 260 מיליארד שקל, 95% בבנקים. אנחנו רואים הזדמנות אדירה לתת שירות יותר טוב ללקוחות וכגוף שנותן אשראי, אנחנו צריכים להיות מדויקים ושמרנים בהערכת הסיכון, כי בסוף הסערה הזו משפיעה על הכלכלה".

איתמר גו איתמר גו'בני מייסד משותף ומנכ"ל חברת PayEm | ציולם: כלכליסט TV איתמר גו

אתה לא מפחד בתקופה כזו לתת אשראי לעסקים?

"הסיכון תמיד קיים וצריך לנהוג באחריות. מי שיודע להתמודד עם כמויות אדירות של מידע, בעזרת הטכנולוגיה, ולעבד אותו בצורה טובה, שמרנית ויסודית יכול להגיע לניתוח וניהול סיכונים מאוד מדויק. הניסיון של בלוויין מראה את זה בצורה ברורה".

אתה יכול ליישם בשוק הישראלי את הניסיון של בלוויין?

"יש פרמטרים שונים, בעיקר בהיבטים של מאגרי מידע ורגולציה. אבל המתודולוגיה, כברת הדרך שהם עברו והשיעורים שהם עברו שם, בהחלט ברי יישום כמעט לכל שוק".

האם בדיסקונט חושבים שבאמת יהיו שנים של עצירה או שנוכל להתקדם קדימה?

לפי נבון, "פינטק זו לא מקשה אחת, יש תחומים שאנחנו רואים שכנראה יחוו צמיחה או פגיעה יותר קלה. יש סימן שאלה מרכזי מתי הקרנות יחזרו למשחק, כי הרבה עצרו או האטו השקעות. מצד שני גייסו הרבה כספים ב-2021 וצריכים להשקיע אותם כי יש התחייבויות למשקיעים. מי שיושב פה מאמין בתעשייה הזאת שכנראה אחרי המשבר תהיה יותר גדולה מלפניו".

הרבה קרנות גדולות מאטות את ההשקעות, גם אצלכם ב-Moneta בוחנים יותר לעומק?

לפי הר נוי, "אנחנו קצת שונים מהמיינסטרים. ב-2021 התפקסנו יותר בלעודד את הפורטפוליו לצאת ולגייס ולהצטייד במשאבים על מנת שיוכלו לצלוח את המשבר העתיד ובא. היום אנחנו נמצאים חזק עם הרגל על דוושת הגז בהשקעות. הרבה שחקנים לא משתתפים, מה שמפנה את הזירה ומאפשר לנו להיכנס בהשקעה בחברות מעולות במחירים סבירים יותר או פחות. יש יותר ענווה מצד חברות, הכל יותר בפרספקטיבה של איך בונים עסק לטווח ארוך ולא רק איך מגדילים מחיר מניה וזה שינוי מבורך ובריא".

עד 2022 שבעה חודשים אחרי גיוס חברות כבר גייסו סיבוב נוסף, אתם גם מרגישים ב-Bizi שפחות משקיעים דופקים על הדלת, פחות הטירוף שצריך לגייס כל חצי שנה?

ג'ובאני אמר כי "אני שמח שזה נרגע. היו גיוסים מאוד תכופים וגדולים והחברות צמחו בצורה מהירה מדי והדברים לא נבנו בצורה נכונה. השיח עם משקיעים שונה אבל הוא לא נפסק. לפני שנה משקיעים היו בתחושת fomo תמידית, שאם לא מתקדמים הולכים להפסיד את העסקה, ועכשיו התחושה שיש רצון להבין את העסק ולבנות מערכת יחסים ארוכת טווח".

סער זכריש מנכ"ל Bizi , צילום: כלכליסט TV סער זכריש מנכ"ל Bizi | צילום: כלכליסט TV סער זכריש מנכ"ל Bizi , צילום: כלכליסט TV

אתם מאמינים שהשוק הישראלי חיכה לסוג אשראי כזה?

זכריש: "בסוף פינטק זה כלכלה ופיננסים, זה משהו שהביקוש רק צומח וגדל. כל התנאים בשלו בשביל לתת את השירות ולשנות אותו לגמרי. יותר לקוחות עוברים לדיגיטל, רגולציה מאפשרת לעשות שירותים בדיגיטל ולאפשר החלטות אשראי שפעם היו מתקבלות רק בוועדת אשראי בסניף. היום בעזרת המידע אנחנו מסוגלים לתת תשובה מהר מאוד והיא לא יותר מסוכנת מהבנק, לפעמים אפילו יותר שמרנית. אני בטוח שבעוד חמש שנים זה יהיה הסטנדרט של השירות, גם בבנקים, כי ככה הלקוחות רוצים".

נבון הוסיף ואמר כי "בסופו של דבר אנחנו רוצים לתת אשראי לעסקים קטנים ולהתקדם קדימה ואני מאמין בחזון הזה. ההתפתחות של התעשייה תביא שירות הרבה יותר טוב ללקוחות הסופיים. זה האימפקט הכי גדול של התעשייה".

האם תעשיית הפינטק נפגעה מהמשבר בתעשייה?

גיל מנדלזיס מייסד ומנכ"ל Capitolis אמר כי "תעשיית הפינטק נפגעה מהמשבר הכללי כמו הרבה חברות אחרות בסביבה המאקרו אקונומית. אם מתסכלים יותר על אינפלציה, על האטה בצמיחה והאטה בשוק הפיננסים באופן כללי אז כמובן שגם חברות פינטק שחיות בעולם הזה, נפגעו בטווח הקצר. אבל המהות הבסיסית של הרעיון מאחורי הפינטק חזקה והתעשייה הזו תחזור לצמיחה. בתוך עולם הבנקאות והפיננסים יש עדיין צמיחה פוטנציאלית עצומה לעולם הפינטק, אז אני חושב שכולנו צריכים לקחת נשימה עמוקה ולזכור שבונים חברות לעשרות שנים".

גיל מנדלזיס מייסד ומנכ"ל Capitolis, צילום: כלכליסט TV גיל מנדלזיס מייסד ומנכ"ל Capitolis | צילום: כלכליסט TV גיל מנדלזיס מייסד ומנכ"ל Capitolis, צילום: כלכליסט TV

אחת התופעות הבולטות ב-2021 הייתה הערכות שווי מאוד גבוהות לחברות פינטק. האם אתה חושב שהן היו מוגזמות?

"אנחנו בונים חברות לאורך זמן שצריך להיות להן צורך אמיתי וזה הדבר הכי חשוב עבורנו. השווקים עולים ויורדים, יהיו בועות ויתפוצצו, אבל השאלה המהותית היא האם אתה בונה עסק שיש לו משמעות ושהוא נותן ערך עצום. בהנחה שזה נכון הדברים האלה יסתדרו לאורך זמן. הערכות השווי של השנתיים האחרונות היו גבוהות, זה נכון לגבי פינטק ושווקים אחרים בישראל ובעולם. החדשות הטובות הן שחברות גייסו הרבה כסף, אז אני חושב שכל זמן שממשיכים לצמוח, שמנהלים את תזרים המזומנים בצורה חכמה, לאורך שנים השוק לא יישאר איפה שהוא נמצא עכשיו".

תגיות