אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס הנדל"ן

"הדירות יקרות בגלל המחסור בעובדים"

דודו זבידה מקבוצת חנן מור הציג את הסיבות למחירים הגבוהים בפאנל כנס כלכלת הנדל"ן 2024 של כלכליסט, בשיתוף מזרחי טפחות ו-BDO. קרן כליפה מ־G City: "לפני שלוש שנים רכשנו קרקע בתל השומר ואנו עדיין בתוכניות"

09.09.2024, 11:18 | עומר כביר

"העובדים שנאמר שהגיעו, אנחנו לא רואים אותם באתרי הבנייה. האתרים הטובים נמצאים בתפוסת עובדים של אולי 80%, ורוב האתרים לא בסיטואציה הזו", אמרה קרן כליפה, מנכ"לית G City, בכנס כלכלת הנדל"ן 2024 של כלכליסט בשיתוף מזרחי טפחות ו־BDO. "אנחנו חברה גלובלית, ונכון להיום התיק שלנו מורכב מהרבה פרויקטים להשכרה. אנחנו יודעים לעשות דיור להשכרה. לפני שלוש שנים רכשנו את הקרקע בתל השומר ואנחנו עדיין בתוכניות. הקרקע חייבה לעשות תוכניות נוספות כי לא יכולנו לנצל את כל הזכויות שהוקנו לנו.אנחנו כבר שלוש שנים בתוכניות, זה לא משהו זר לשוק הישראלי. מרגע שיזם רוכש קרקע ועד שהוא מגיע למימוש לוקח המון זמן. עד 2021 הריביות היו אפס, אז יכול להיות שזה לא העיב על הפרויקטים, אבל היום העלות מאוד גבוהה. בגלל עליית הריבית המימון לרכישת הקרקע התייקר ב־30 מיליון שקל בשנה.


מימין: קרן כליפה, רפי אלמליח, ינקי קוינט, יוסי שלי, דודו זבידה והמנחה אמיתי גזית, צילום: קובי קואנקס מימין: קרן כליפה, רפי אלמליח, ינקי קוינט, יוסי שלי, דודו זבידה והמנחה אמיתי גזית | צילום: קובי קואנקס מימין: קרן כליפה, רפי אלמליח, ינקי קוינט, יוסי שלי, דודו זבידה והמנחה אמיתי גזית, צילום: קובי קואנקס


יוסי שלי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומ"מ ראש מינהלת תקומה, נשאל מדוע מתעקש משרד ראש הממשלה על מינוי יפתח רון טל לראש מינהלת תקומה, והאם התעקשות זו נובעת מסיבות לא ענייניות. "מינהלת תקומה מאוד חזקה, וכעת יחד עם הצוות הנפלא אנחנו ממשיכים לנהל את זה. העיכוב בכניסה של יפתח רון הוא מסיבות פרטיות. בזמן הקרוב יהיה מנהל לתקומה, יפתח או מישהו אחר. אין כאן התעקשות על כלום. אני מאמין שבתוך חודש יהיה מנהל קבוע".

איפה העובדים הזרים שהובטחו לענף הבנייה?

שלי: "הממשלה קיבלה החלטה אגרסיבית לתת למנכ"לי משרדים להניע את השוק. בפועל, חסרים כ־50 אלף עובדים בתחום הבנייה. אחרי 7 באוקטובר פתאום נעלמו העובדים הזרים ונוצר צורך בהול לסדר את זה. לגבי החזרת עובדים פלסטינים, זו שאלת ביטחון. צריך לדאוג לגמישות ולא שומרים את הביצים בסל אחד. צריך להביא גם וגם, השוק צריך להיות ערוך לכל דבר”.

איפה הייתם בשבועות הראשונים אחרי 7.10? היתה תחושה שהמגזר הפרטי לוקח את הניהול על עצמו.

"בשעה 14:00 כינסתי את ועדת המנכ"לים ונתתי אישור להכניס הליקופטרים לתוך שטחי הכינוס, כי עוד לא היה תיאום בין המשטרה לצבא. לקח לנו זמן, אבל כשאתה מסתכל קדימה, אתה רואה את העסק עובד".

דודו זבידה, מנהל העסקים הראשי של קבוצת חנן מור: "עברה כבר כמעט שנה מ־7.10. אירועים לא זזים, אנחנו לא רואים התקדמות בשום אירוע. מה שקורה פה גורם לבעיות משמעותיות למגזר העסקי. ציפיתי שייווצר שינוי. בנובמבר הייתי יותר אופטימי מכפי שאני היום".

זבידה גם התייחס להמשך עליית מחירי הדיור: "מחיר הקרקעות ירד, אבל הריבית גבוהה ובסוף היזמים צריך לשלם אותה. אין דרך להוריד את מחיר הדיור כשהריבית נמצאת ברמות של 7% או 8%. בצד השני, איפה כל הפועלים שהיו פה? אין פועלים באתרים".

כליפה:"בתור מנכ"לית, כשאני באה ומסבירה זה טוב אבל בסוף התוצאות מדברות. ואם התוצאות לא טובות, נכשלתי. זה הסממן הראשי. ואם התוצאות לא טובות ושלוש שנים לוקח לקבל היתר ואין עובדים בשטח, אז כנראה יש פה כישלון".

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל ומ"מ מנהל רשות החברות: "בהיצע הקרקעות אנחנו לא בבעיה. שיווקנו בשנים האחרונות קרקעות למאות אלפי דירות, ואנחנו בשיא של שיווק. מחירי הקרקעות יורדים. אנחנו רואים את זה בקריות, בשדרת, בנתיבות, בנתניה. איך זה לא משפיע על מחירי הדירות? אחת זה הריבית, שתיים התמשכות הליכי הבנייה. אנחנו לא מנסים לווסת את השוק, אין שום ויסות. הוצאנו הכל".

רפי אלמליח, מנכ"ל מינהל התכנון: "אנחנו במדפים מלאים בכל הארץ עם היקפי יחידות דיור מאוד גדולים. יש חסמים כמו תשתיות נלוות, אבל זה בתחום הביצוע. בנושא של ההיתרים עשינו מהלכים כמו ביטול הקלות, זה יביא לוודאות. מרגע שיזם רוכש את הקרקע, הוא יודע מה הוא קונה ובאיזה מחיר".

בתוך כמה זמן אפשר להוציא היתר?

"אני מקווה שנגיע לכיוון המקסימום שנה להוצאת היתר".


תגיות