אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תמיכת הפדרציות היהודיות: התגייסות חסרת תקדים לסייע לישראל אהרון גולדברג, עופר ליכטיג וויליאם קליינבאום מהפדרציות היהודיות | צילום: יח"צ

יוניסטרים 2024

תמיכת הפדרציות היהודיות: התגייסות חסרת תקדים לסייע לישראל

"שבעה באוקטובר צריך להדהד את הצורך בכינון ברית חדשה שמחזקת את הקשר בין ישראל ליהודים ברחבי תבל", כך לדברי וויליאם קליינבאום נציג הפדרציה היהודית של טורונטו. טלי לידר נציגת הפדרציה היהודית של פילדלפיה, "המצב בקהילות מטריד מאוד. הם נלחמים כעת בשתי חזיתות קשות - החזית בארץ המחייבת המשך תמיכה והתייחסות מתמשכת ומלחמה מבית"

07.07.2024, 11:13 | שירות כלכליסט

ההתגייסות העצומה של החברה הישראלית לסיוע לנפגעי אירועי ה-7 באוקטובר, לא חמקה מעיניהן של הפדרציות היהודיות בתפוצות שגייסו אף הן סכומי עתק ושינו את אופן ניתוב המשאבים הפילנתרופיים על מנת לתמוך בישראל בימים קשים אלו.

המעורבות של הפדרציות היא לא רק עניין של סיוע פיננסי, אלא מהווה כלי לחיזוק וחיבור עם ישראל ובעלת חשיבות אסטרטגית לחיזוק הכלכלה הישראלית. ההירתמות של הפדרציות כמו גם של חברות עסקיות, היא בעלת חשיבות מכרעת ליציבות וחוסנה של המדינה.

"הדאגה למדינת ישראל הביאה את חברי הקהילה היהודית במיאמי, לגייס ולתרום 30 מיליון דולר וזאת בנוסף לגיוס התרומות השנתי הרגיל, העומד על כ- 26 מיליון דולר בשנה. זאת על מנת לסייע לארגוני החברה האזרחית בישראל להתמודד עם מצב החרום", מספר עופר ליכטיג, מנהל המשרד הישראלי, מהפדרציה היהודית של מיאמי.

לאתר מיזם השנה 2024 , השופטים שיקחו חלק באירוע וההצבעה למיזמים שמשתתפים בתחרות - לחצו כאן

דברים דומים ניתן לשמוע גם מטלי לידר נציגת הפדרציה היהודית של פילדלפיה בישראל, המצביעה על התגייסות חירום חסרת תקדים לסייע לישראל. "התקציבים שגויסו ניתנו בראש ובראשונה למימון הצרכים הבסיסיים של האזורים שנפגעו, עימם אנו עובדים גם בשגרה. בנוסף, הקצנו כספים על מנת למלא צרכים נוספים שהתעוררו כגון רכישת ציוד חירום לכיתות כוננות, הקמת מערכות חינוך ותמיכה למפונים ועוד. לאור המצב , אף שינינו את ייעוד התרומות הקבועות שלנו לתמיכה כללית כדי לאפשר לעמותות לעבור את התקופה בצורה קלה יותר".

הפדרציה היהודית של טורונטו למשל, גייסה תוספת ייעודית של 70 מיליון דולר קנדי לתקציב השוטף של הפדרציה, לטובת צרכי החירום, השיקום והשגשוג של הנגב המערבי והצפון. וויליאם קליינבאום נציג הפדרציה, הסביר כי חלק מהתקציב יועד לתמיכה בגופים חברתיים המתמחים בחיזוק והעצמת נוער, שכן מחד מדובר במגזר פגיע למצבי טראומה ומאידך בני הנוער הם העתיד של המדינה. "ארגונים מצוינים כמו יוניסטרים, המסייעת לבני ובנות הנוער בפריפריה החברתית והגיאוגרפית, ובפרט בנגב המערבי והצפון, להחזיר את האמונה בעצמם וסביבתם, לסייע להם להתמודד עם נסיבות בלתי אפשריות ועל אף הקשיים למצות פוטנציאל ולשגשג, הם חשיבות עליונה עבורנו כקהילה יהודית ופדרציה".

גם אהרון גולדברג, סגן נשיא הפדרציה היהודית של לוס אנג'לס וחבר בורד ביוניסטרים, מדגיש את תרומת הפדרציה לבני הנוער: "התייצבנו לצד מפונים מרחבי הארץ לתת מענה מיידי לצרכיהם. היום אנו עובדים עם מועצת שער הנגב להחזיר את תושביהם הביתה ולתת מעטפת תומכת לצרכי חינוך, חוסן, פיתוח כלכלי וחיזוק מנהיגות מקומית. בתחילת המלחמה, הקמנו עם יוניסטרים מתחם פעילות לבני נוער המפונים באילת, על מנת להעסיק אותם בשעות הערב בחלופה לבטלה והתנהגויות מסוכנות. גם בצפון עובדים עם המפונים כדי לוודא שבתקופת האי הוודאות הממושכת, ידעו שהקהילה היהודית של לוס אנג'לס עומדת לצידם במתן רווחה ומסגרות תמיכה לבני הנוער.

תמיכת הפדרציות בימים אלו, בהם מתמודדות הקהילות היהודיות ברחבי העולם עם גלי אנטישמיות ומפגני שנאה במרחב הציבורי, אינה מובנת מאליה. איך מתמודדות הקהילות היהודיות בעולם עם השפעות המלחמה וכיצד האירועים האנטישמיים משפיעים על חייהם?

"המצב בקהילות מטריד מאוד. לתחושתם הם נלחמים כעת בשתי חזיתות קשות - החזית בארץ המחייבת המשך תמיכה והתייחסות מתמשכת ומלחמה מבית. והם בפירוש משתמשים במונח מלחמה בבית", מסבירה לידר. "הדבר מחייב אותם להתגייס גם תקציבית אחרת, למשל בנושא מיגון מוסדות יהודיים בצפון אמריקה , דבר שהם שלא נדרשו אליו בעבר והופך למעמסה כלכלית גדולה".

לדברי קליינבאום, ההתמודדות עם אנטישמיות ושנאה בטורונטו וקנדה, אינה ייחודית, אבל מרכיביה וקנה המידה שלה מקבלים ביטוי שונה מבקהילות יהודיות אחרות ברחבי העולם.

"התנהגות אלימה הכוללת אירועי ירי על בתי ספר יהודיים, פגיעה פיזית בילדים יהודיים, הרס של רכוש ציבורי ופרטי והפחדה של אנשים עם סממנים יהודיים, הם כיום חלק מהיום יום של החיים בקנדה.יחד עם זאת, הקהילה שואבת הרבה כוחות והשראה מישראל וישראלים ומהחוסן היהודי שהקהילה ממחישה בהתמודדות עם גילויי האנטישמיות".

"המשבר של ה-7.10 הזכיר לנו שוב כמה יהדות העולם וישראל תלויים זה בזו. יהודים ברחבי העולם התגייסו לתמוך בישראל מהרגע הראשון, והם גם נושאים בתוצאותיה של האנטישמיות הגואה בכל מקום", מסכם גולדברג.

"ה-7.10 גם צריך להדהד את הצורך בכינון ברית חדשה שמחזקת את הקשר בין ישראל ליהודים ברחבי תבל. מדינת ישראל איננה יכולה להישאר אדישה להשפעתם של דיונים מדיניים על קהילות יהודיות בחו"ל וזאת הזדמנות להשקיע בפעילות שמעמיקה את הידע, מחוייבות והקשר בין ישראלים לעמיתיהם היהודים בעולם. ויותר מהכל, ישראל צריכה להחזיר את התחושה שהיא אכן הבית הרוחני ופיזי לכל יהודי בעולם באשר הוא".



תגיות