אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תמשיכו ליפול: רפורמת הפיגומים שוב מתרחקת פועלי בניין פועל בניין פיגומים באתר בנייה | צילום: שאול גולן

תמשיכו ליפול: רפורמת הפיגומים שוב מתרחקת

התקן החדש שנועד לשפר את בטיחות הפועלים באתרי בנייה נדחה בחצי שנה לסוף פברואר 2022, ובשטח כבר יודעים שגם הלו”ז החדש יידחה

02.09.2021, 08:11 | דותן לוי

רפורמת הפיגומים שמקדם משרד הכלכלה הולכת ומתרחקת. השבוע, יום אחד בלבד לפני מועד תחילת האכיפה של התקן החדש, 1 בספטמבר, נאלצה המדינה לדחות פעם נוספת את מועד האכיפה, לאחר שכבר נדחה בשנה, הפעם ל־28 בפברואר 2022. זאת שלוש שנים ממועד החתימה על התקן בנובמבר 2018.  

קראו עוד בכלכליסט:

מינהל הבטיחות בזרוע העבודה, שכיום היא חלק ממשרד הכלכלה, הודיע למנהלי הבטיחות בענף הנדל"ן כי האכיפה תידחה בחצי שנה, "לאור ההיקף המצומצם של חברות אשר קיבלו אישור ממכון התקנים לפיגומי זקיפים, ולאור ההכרח לאזן בין תכלית מימושה של התקנה לצד סבירות הנטל הרגולטורי ומידת ישימות ברמה המשקית".

פיגומים אתר בנייה, צילום: שאול גולן פיגומים אתר בנייה | צילום: שאול גולן פיגומים אתר בנייה, צילום: שאול גולן

בדיעבד ניתן לומר כי שינוי תקן הפיגומים נולד בחופזה. קבלני הפיגומים מתריעים כי השוק טרם עבר לפיגומים החדשים מסיבות שאינן תלויות בהם, ולכן סביר שגם המועד הבא יידחה, נוכח ההיערכות הדרמטית שנדרשת מהם – החלפה או שדרוג של מרבית הפיגומים בישראל, בהיקף של כ־5 מיליון מ"ר ובעלות של מאות מיליוני שקלים.

לאחרונה סגן השרה יאיר גולן הנחה את אנשי משרדו להקים ועדה שתגבש בתוך חודשיים קריטריונים חדשים לתקן, כלומר רק בתחילת נובמבר הקבלנים יוכלו להתחיל להיערך לכך, וההיערכות תנוע בין חצי שנה עבור פיגומים שגובהם מעל 30 מטר ועד שלוש שנים לפיגומים שגובהם מתחת ל־8 מטרים. המשמעות היא שהמועד המוקדם ביותר שבו יתאפשר ליישם את התקן יהיה אפריל 2022, והמועד הרחוק יותר נובמבר 2024, שניהם מעבר לתקופה שבה הגדירו את האכיפה המחודשת.

"אין דבר יותר גרוע מרגולטור שנותן הנחיה, כאשר הוא יודע חד־משמעית שהציבור לא מסוגל לעמוד בה", מתריע איל בן ראובן, חבר הכנסת לשעבר וראש מטה הבטיחות בהתאחדות הקבלנים. "במשך שנתיים לא קרה כלום עם הרפורמה, ומי שאשם בכך זה הרגולטור, כולל מכון התקנים".

מאיר שמש, יו"ר עמותת קבלני הפיגומים, אמר כי במרץ 2019, אחרי החתימה על התקן החדש, מכון התקנים התחייב שבתוך שלושה חודשים הוא יהיה ערוך לבדוק את הפיגומים. רק בפברואר 2021, אחרי שנשמעו איומים על כך שייקחו מהמכון את הסמכות לאשר את התקן, הם אישרו שני יבואנים בלבד – מה שכמובן עלול להעלות מחירים לכל השוק, ודאי בתקופה שבה הביקושים לנדל"ן נמצאים בשיא. שמש מציין כי התקן הישראלי אימץ תקן אירופי, שהוא “נוקשה יותר ממה שמאמצים באירופה, ועכשיו חושבים איזה סעיפים לבטל בארץ". 

הפיגומים האירופיים נמכרים ב־340 שקל למ"ר, בעוד פיגום ישראלי משודרג עולה 120 שקל למ"ר ושדרוג פיגום קיים עולה כ־56 שקל למ"ר, "כלומר קבלן פיגומים ממוצע, שמחזיק כ־50 אלף מ"ר פיגומים, ייאלץ להשקיע כ־2.5 מיליון שקל".

עו"ד אלדן דנינו, מומחה בבטיחות בבנייה ואחריות תאגידית: "בשלושה חודשים צריך לאשר ולהתאים את כל הפיגומים בארץ, וזה אפילו לא שליש מהזמן הנדרש כדי ליישם את התקן בשטח. מה גם שבשלב זה לא יודעים מה תחליט הוועדה שכינסו כעת, כלומר קבלני הפיגומים לא יכולים להתחיל לבצע התאמות".  


תגיות