אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בחסות הראלי בשווקים: אלטשולר ומיטב חזרו להעניק הלוואות בענף ההשתלמות מימין: המנכ"ל המשותף באלטשולר שחם גילעד אלטשולר ומנכ"ל מיטב אילן רביב | צילומים: תומי הרפז, יובל חן

בלעדי

בחסות הראלי בשווקים: אלטשולר ומיטב חזרו להעניק הלוואות בענף ההשתלמות

שני בתי ההשקעות הפסיקו להעניק הלוואות על חשבון הקרנות לפני שנתיים וחצי אחרי שהתקרבו לסף המותר של שיעור ההלוואות מהקרנות. העליות בשוקי העולם הגדילו את שווי הנכסים ושחררו את הרסן הרגולטורי  

24.07.2024, 06:00 | אלמוג עזר

כמעט שנתיים וחצי לאחר שחדלו מכך - שני בתי ההשקעות הגדולים בישראל חזרו להעניק הלוואות לחוסכים באמצעות קרנות ההשתלמות. אלטשולר שחם, שמנהל את היקף הנכסים הגדול ביותר בענף ההשתלמות (52 מיליארד שקל), חזר להעניק לחוסכים הלוואות על חשבון הקרנות ביולי, לאחר שהפסיק לעשות זאת באפריל 2022. מיטב, שמנהל נכסים בכ־40 מיליארד שקל בקרנות ההשתלמות, והוא השחקן השני בגודלו, חזר גם הוא לעשות זאת, מוקדם יותר, בתחילת השנה. מאז פברואר 2022 ירדו ההלוואות במסלול הכללי של הענף כולו ב־3.4 מיליארד שקל.

אלטשולר שחם ומיטב הפסיקו להעניק הלוואות על חשבון קרנות ההשתלמות משום שהגיעו קרוב למגבלה הרגולטורית, שקובעת שאין להעניק הלוואות בשיעור של יותר מ־10% מהנכסים המנוהלים בקרנות. זאת, כדי למנוע מהחוסכים את האפשרות לעשות שימוש בקרנות ההשתלמות לצורך השקעה ממונפת מדי בשוק ההון. בפברואר 2022, ערב החלטתם על הפסקת העמדת ההלוואות, השיעור הזה עמד על 7.8% באלטשולר שחם ועל 8.5% במיטב גמל הם התקרבו לרף העליון בעיקר בשל התגברות נטילת ההלוואות על ידי הציבור, וזאת על רקע האינפלציה ועליות המחירים שדחפו רבים ליטול אשראי צרכני. בנוסף, שוק ההון באותה תקופה התאפיין בירידות, מה שהביא להתכווצות בהיקף הנכסים האבסולוטי. כמו כן, אלטשולר שחם סבל מנטישת לקוחות משמעותית, מה שפגע במצבת הנכסים גם כן.

מאז התמונה השתנתה. 2023 ו־2024, עד כה, התאפיינו בעליות שערים חדות בבורסות מסביב לעולם. שנית, מכיוון שההלוואות מקרן ההשתלמות צמודות לריבית הפריים, העלייה בריבית במשק הפכה אותן ליקרות והביאה באופן טבעי לירידה בביקוש. כך שכעת, שני הגופים האלו התרחקו בצורה משמעותית מהרף העליון.

כך, באלטשולר שחם היקף ההלוואות בשיא, פברואר 2022, עמד על 5.1 מיליארד שקל, ואילו נכון לסוף יוני האחרון הוא עמד על 2.5 מיליארד שקל, ואלו מהווים 5.8% מהנכסים - עדיין השיעור הגבוה בענף. מכיוון שאלטשולר שחם חזר להעניק הלוואות רק החודש, הנתונים הרשמיים באוצר טרם מביאים את הדבר לידי ביטוי. ב־12 החודשים האחרונים הקרן של אלטשולר שחם במסלול הכללי איבדה 9.4 מיליארד שקל ל־36.7 מיליארד שקל. משום כך, העובדה שאלטשולר שחם חזר להעניק הלוואות על חשבון קרנות ההשתלמות עשויה גם לסייע לו בניסיון לבלום נטישת לקוחות, משום שהלוואות על חשבון הקרנות הן המשתלמות ביותר מבחינת ריבית, ומשמשות לא אחת כלי לשימור לקוחות, משום שלא ניתן לנייד את קרן ההשתלמות כל זמן שישנה שטרם נפרעה.

לעומת זאת, במיטב, שחזר להעניק הלוואות בתחילת השנה, יתרת ההלוואות צמחה ב־23 מיליון שקל עד סוף יוני. סכום זה הוא למעשה העלייה נטו, ואינו משקף את ההלוואות הכוללות שניטלו. כיום שיעור ההלוואות של מיטב עומד על 4.05% והיקפן עומד על 649 מיליון שקל. בעת שהוא הפסיק להעמיד את ההלוואות, הן עמדו על קרוב למיליארד שקל. ב־12 החודשים האחרונים קרן ההשתלמות של מיטב במסלול הכללי צברה נכסים ב־1.35 מיליארד שקל, והגיעה ל־16 מיליארד שקל. עם זאת, מיטב אינו הגוף שמציג את העלייה הגדולה ביותר מתחילת השנה.

מור גמל, החברה־הבת של מור השקעות, הציגה עלייה ביתרת ההלוואות נטו של 97 מיליון שקל - ל־904 מיליון שקל - 5.1% מהקרן במסלול הכללי שמנהלת 19.1 מיליארד שקל, ונותרה ללא שינוי ב־12 החודשים האחרונים. מור, בדומה לגופים אחרים שלא לחצו על הברקס של ההלוואות ב־2022, משום שהיו רחוקים מהמגבלה, נהנה מכך שענף ההשתלמות הוסיף ב־12 החודשים האחרונים עוד 9 מיליארד שקל לנכסיו שעומדים על 250 מיליארד שקל. עלייה זו מקטינה את שיעור ההלוואות מהקרן ומאפשרת את פיתוח הערוץ על ידי המוסדיים.

תגיות