אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסוס ROG Flow Z13: מחשב מדהים שלא ברור למי הוא מיועד Flow Z13 | Asus

גיימריסט

אסוס ROG Flow Z13: מחשב מדהים שלא ברור למי הוא מיועד

הטאבלט/מחשב גיימינג מבית אסוס הוא עוף מוזר: ספק ניסוי כושל, ספק אבטיפוס שרומז על העתיד לבוא. הוא לא הכי חזק ואינו קל במיוחד - אבל העיצוב הייחודי שלו וצורות השימוש המגוונות מספקים חוויה מהנה מאוד, ויקרה

03.09.2022, 03:30 | עירד עצמון שמאייר

מחשבים ניידים לרוב נראים חדגוניים ואפרוריים - כל אחד מהם דומה למשנהו וכולם מתפקדים בצורה אמינה וצפויה, אך לעתים משעממת. אולם בניגוד למחשבים הביתיים ו/או העסקיים, מחשבי הגיימינג עדיין מחוללים כל מיני ניסויים מעניינים, שבוחנים את גבולות הגזרה. Republic of Gamers (או בקיצור ROG), מותג הגיימינג של אסוס, הוא דוגמה מובהקת לכך.

קראו עוד בכלכליסט:

לפני כשנתיים, הציגה אסוס את ה-Zephyrus Duo, מחשב גיימינג עם שני מסכים, כאשר המסך התחתון נח מעל המקלדת ומתרומם קלות כאשר המחשב נפתח. בשנה שעברה, אסוס הציגה עוד מחשב משונה למדי: ה-Flow X13, מחשב נייד דקיק בעל מסך 13 אינץ' מתקפל. ה-Flow X13 הגיע עם שקע כעור בצידו, אליו ניתן לחבר GPU (מעבד גרפי) חיצוני וכך להסב את המכשיר למכונת גיימינג משומנת (אזהרה: אל תוסיפו שמן למחשב הגיימינג שלכם).

מחשב Flow Z13 מחשב גיימינג אסוס, עירד עצמון שמאייר מחשב Flow Z13 מחשב גיימינג אסוס | עירד עצמון שמאייר מחשב Flow Z13 מחשב גיימינג אסוס, עירד עצמון שמאייר

השנה הציגה אסוס את ה-Flow Z13, היורש של ה-Flow X13 וההתפתחות ההגיונית שלו: טאבלט עבה עם חיבור מגנטי לכיסוי מסך/מקלדת דקה. מביני העניין יזהו כי המכשיר דומה בצורתו ל-Surface Pro, הטאבלט העסקי מבית מיקרוסופט. בניגוד ל-Flow X13, שנסמך על GPU חיצוני לביצועיו הגרפיים, ה-Z13 מכיל מעבד גרפי שמאפשר לו להריץ משחקים חדשים ותובעניים (על יתרונותיו ומגרעותיו ארחיב בהמשך).

עיצוב ומסך

ה-Flow Z13, כפי שניתן להסיק משמו, כולל מסך 13.4 אינץ' ביחס 16:10, כלומר שטח המסך נדיב יותר מזה של מסכים רגילים ביחס 16:9, תוספת מבורכת כאשר מדובר במכשיר די קומפקטי. עוביו של הטאבלט 1.2 ס"מ ומשקלו, יחד עם המקלדת, מסתכם ב-1.2 ק"ג. נתונים אלה מציבים את ה-Z13 כטאבלט עבה וכבד, אפילו ביחס לכמה מחשבים ניידים קלילים. עם זאת, מדובר במכשיר קליל למדי ביחס למחשבי גיימינג באשר הם. המכשיר עצמו די נוח לנשיאה ולא הרגשתי בהבדל משמעותי לעומת המחשב הנייד שמשמש אותי מדי יום. עם זאת, ספק הכוח של המחשב, השוקל כ-300 גרם, מהווה תוספת משקל מורגשת במידת מה.

אחד האלמנטים המרשימים והמגניבים ב-Z13 נמצא מאחוריו. גב הטאבלט משובץ בחלונית קטנה, דרכה ניתן להציץ אל תוך קרבי המחשב. בנוסף, החלונית מוארת בנוריות RGB בצבעים מתחלפים. זהו מכשיר שנועד לסובב ראשים בכל מקום אליו תישאו אותו. כדי לתמוך במשקלו, המחשב כולל רגלית חסונה, עם ציר נוקשה ויציב. הוא אמנם לא נוח כל כך לפתיחה וסגירה, אבל הרגלית בנויה היטב ונוסכת ביטחון. אני סבור שהיא לא תתרופף בשנים הקרובות.

גבו של ה-Flow Z13 לוכד את העין, עירד עצמון שמאייר גבו של ה-Flow Z13 לוכד את העין | עירד עצמון שמאייר גבו של ה-Flow Z13 לוכד את העין, עירד עצמון שמאייר

מספר השקעים של המכשיר דל למדי. מימין ישנו כפתור ההפעלה/קורא טביעות אצבע. קורא הטביעות אמנם מהיר, אך לעתים צריך לגשש אחר הנקודה המתאימה, משום שהכפתור לא בולט מצדו של ה-Z13. שינוי בעומקו היה יכול להיות מבורך. תחתיו נמצאים כפתורי עוצמת הקול, ותחתם שני שקעים: שקע USB-A 2.0 (בחירה מיושנת ותמוהה) ושקע 3.5 מ"מ לאוזניות. אה, ויש לו שתי מצלמות - קדמית ואחורית בת 8 מגה-פיקסל. אבל אל תנסו להפיק ממנה יצירות מופת.

מצדו השמאלי, המחשב כולל שני שקעי USB-C 3.2, שיכולים לשמש כשקעי טעינה. בצד זה אף חבוי חיבור ייעודי ל-ROG XG Mobile, סדרת המעבדים הגרפיים החיצוניים של אסוס, למי שמעוניין לשפר את ביצועי ה-Z13 בתוספת מכובדת בסך כמה אלפי שקלים. זהו מבחר שקעים מאכזב שייאלץ הרבה קונים לרכוש מתאמים עבור כל מיני פונקציות סטנדרטיות, כמו חיבור כבל רשת או חיבור HDMI למסך מחשב חיצוני. כמו כן, ה-Z13 כולל עט סטיילוס, שפועל בדיוק רב, אם כי לא בחנתי בעזרתו את כישורי הציור שלי, משום שהם בלאו הכי ספק קיימים.

ובמיוחד החלונית האחורית, שחושפת את הקרביים, עירד עצמון שמאייר ובמיוחד החלונית האחורית, שחושפת את הקרביים | עירד עצמון שמאייר ובמיוחד החלונית האחורית, שחושפת את הקרביים, עירד עצמון שמאייר

המקלדת של ה-Z13 מותקנת על צדו הפנימי של כיסוי המסך. בשונה ממחשב נייד רגיל, המקלדת של המכשיר מתכופפת וקופצת בכל לחיצת מקש - על אף שלרגע לא חששתי שמא אשבור אותה בטעות. אחרי זמן מה ניתן להתרגל לשימוש בה ואפילו לכתוב בעזרתה לפרקי זמן ממושכים, כפי שאכן עשיתי. מנגד, משום שמדובר במקלדת של טאבלט, היא איננה מרווחת במיוחד. גיימרים רציניים כנראה לא יסתפקו בה, אלא יעדיפו לקנות מקלדת איכותית ואמינה יותר.

המסך המרשים הוא אחת מחוזקותיו של ה-Z13, אך גם בעוכריו. המכשיר זמין בשתי תצורות: מסך 4K (רזולוציית 3840X2400) בקצב רענון של 60 פריימים בשנייה או מסך Full HD (רזולוציה: 1920X1200) בקצב 120 פריימים בשנייה. הדגם שהגיע כאן לסקירה כולל מסך 4K. הצבעים של המסך עזים, עמוקים ומדויקים וגם צפייה בסרטים ותמונות היא תענוג. גם הרמקולים של ה-Z13 הפתיעו לטובה: עוצמתיים, נקיים ואפילו עם באס מרשים. זוהי חווית צפייה מעל המצופה.

מצד שמאל: שקע טעינה/USB-C וכיסוי חיבור למעבד גרפי חיצוני, עירד עצמון שמאייר מצד שמאל: שקע טעינה/USB-C וכיסוי חיבור למעבד גרפי חיצוני | עירד עצמון שמאייר מצד שמאל: שקע טעינה/USB-C וכיסוי חיבור למעבד גרפי חיצוני, עירד עצמון שמאייר

עם זאת, עליי להביע בשנית את עמדתי האישית על מסכי 4K - בשימוש יומיומי, ספק אם מישהו יוכל להבדיל בינם ובין מסכי Full HD. על אף מה שחברות הטכנולוגיה יאמרו, מרבית האנשים אינם חדי אבחנה דיים כדי לחוש בהבדל. בעיניי מסך ה-Full HD עדיף על ה-4K, בייחוד משום שגיימרים, יותר מכל פלח צרכנים אחר, יעריכו ויעדיפו קצב רענון של 120 פריימים בשנייה.

ביצועים

ה-Flow Z13 חמוש במעבד אינטל i9-12900H מהדור ה-12 ולצדו פועם המעבד הגרפי של אנבידיה, RTX 3050 Ti בעל נפח זיכרון גרפי של ארבעה ג'יגה-בייט. זהו GPU בעל הארכיטקטורה החדשה של אנבידיה המיועד למחשבים ניידים בלבד. לפיכך הוא חסכוני יותר באנרגיה, אך בהתאם גם ביצועיו "החסכוניים". לא נתקלתי במשחק עכשווי שהמכשיר לא הצליח להריץ, אך כאשר ניסיתי לשחק במשחק המירוצים "Forza" עם הגדרות הגרפיקה התובעניות ביותר, המכשיר גירד מלמטה 40 פריימים בשנייה. תוצאה דומה נרשמה כששיחקתי ב-"Metro Exodus".

אלה לא ביצועים הרי אסון, אבל מעט מאכזבים בהתחשב בתג המחיר הגבוה (עוד על כך בהמשך). לדעתי, ההסבר לכך נעוץ בשילוב בין המעבד הגרפי ובין המסך. נפח הזיכרון המוגבל של ה-RTX 3050 Ti מונע ממנו לנצל כראוי את מסך ה-4K, שדורש כוח עיבוד רב לעומת מסך Full HD. עם זאת, אציין לטובה את הביצועים של ה-Z13 במשחקי יריות כגון "Call of Duty: Warzone" ו-"Valorant", בהם הוא הצליח להחזיק ב-50 פריימים בשנייה בעקביות מרשימה.

מצד ימין: שקע USB-A ושקע אוזניות, עירד עצמון שמאייר מצד ימין: שקע USB-A ושקע אוזניות | עירד עצמון שמאייר מצד ימין: שקע USB-A ושקע אוזניות, עירד עצמון שמאייר

ה-Z13 נעזר MUX Switch, רכיב פנימי שמכבה את המעבד הגרפי החזק והזללני ומפעיל מעבד גרפי חסכוני וחלש יותר. כל זאת כדי לחסוך בחיי סוללה. אולם חיי הסוללה של ה-Z13 אינם יוצאי דופן, ואפילו מעט מאכזבים בהתחשב שהמכשיר אמור להיות מכונת גיימינג ניידת. מניסיון, המחשב הצליח בדרך כלל להחזיק מעמד בין ארבע לחמש שעות שימוש. זמן משחק ממושך במכשיר ירוקן את הסוללה אפילו יותר מהר.

מחיר וסיכום

מחשבי גיימינג הם עסק יקר וה-Flow Z13 אינו יוצא דופן: מחיר הדגם שבחנתי הוא 8,600 שקלים (בערך מחיר של עסקית צהריים בתל אביב). על אף שנהניתי להשתמש ולשחק בו, אני מתקשה להעריך למי ה-Flow Z13 מיועד. ישנם טאבלטים עסקיים זולים ממנו, כמו ה-Surface Pro 8 של מיקרוסופט. יש ניידי גיימינג קלילים עם ביצועים טובים משלו, כגון ה-Razer Blade 14 ואסוס ROG Zephyrus G14, שמחירו דומה ל-Z13.

ה-Flow Z13 הוא יציר כלאיים מסתורי. מחד גיסא הוא אמור להיות טאבלט קל לנשיאה, ומאידך גיסא הוא אמור לתפקד כמפלצת גיימינג. האם הוא מצליח לרקוד על שתי העוגות ולהשאיר אותן שלמות? כן, אבל הוא לא מצטיין במיוחד באף אחד מתפקידיו. למרות היצירתיות והחדשנות שהושקעה בו, המכשיר לא מצליח להתחרות במחשבי גיימינג בעלי תג מחיר דומה. גם חיי הסוללה שלו קצרים מדי ועל כן קשה להמליץ להשתמש בו זמן רב הרחק משקע חשמלי.

עט הסטיילוס נצמד מגנטית לשדרת המכשיר, עירד עצמון שמאייר עט הסטיילוס נצמד מגנטית לשדרת המכשיר | עירד עצמון שמאייר עט הסטיילוס נצמד מגנטית לשדרת המכשיר, עירד עצמון שמאייר

אבל ה-Z13 הוא מכשיר פורץ דרך, מגניב ומוזר באותה נשימה. למרות מגרעותיו, נהניתי מכל רגע איתו. במהלך השימוש בו, ה-Z13 נדמה כמוצר ניסיוני, אבטיפוס של מה שעשוי להיות העתיד. אבל הצורה המשונה שלו קוסמת לי. מי שמעוניין במחשב נייד עוצמתי במיוחד או בתמורה הכי טובה לכסף, יצטרך לחפש במקום אחר. מי שרוצה מכשיר יוצא דופן, שיעורר את סקרנותם של אנשים והופך בין רגע מטאבלט מולטימדיה למחשב גיימינג - זה המכשיר עבורו.


תגיות