אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן קדמה מובילה מהלך השתלטות על כתר פלסטיק לפי שווי של מיליארד דולר מימין: גלעד שביט, אורי עינן וגלעד הלוי, ראשי קרן קדמה קפיטל | צילום: אריק סולטן

בלעדי

קרן קדמה מובילה מהלך השתלטות על כתר פלסטיק לפי שווי של מיליארד דולר

האם הפעם תהיה עסקה? קרן ההשקעות מנהלת מגעים מתקדמים עם נושי יצרנית הפלסטיק במטרה לרכוש 30%-40% ממניות כתר. חלק מהנושים, דוגמת קרן אופורטיוניטי של ג'רמי בלנק, עתידים להיות חלק מגרעין השליטה  

08.10.2024, 06:00 | גולן חזני

האם הפעם הכתר יחליף ידיים? קרן ההשקעות הישראלית קדמה מובילה בימים אלה מהלך להשתלטות על כתר פלסטיק, יחד עם ג'רמי בלנק, מי שניהל בעבר את קרן יורק, שהיתה הבעלים של בית ההשקעות פסגות, וכיום עומד בראש קרן אופורטיוניטי.

לכלכליסט נודע כי לאחרונה החלה קדמה לגייס משקיעים זרים, בעיקר יהודים מארה"ב, ומשקיעים ישראלים, שיחברו אליה על מנת לרכוש מניות מהנושים של כתר. למעשה, קדמה כבר מנהלת מגעים מתקדמים עם חלק מהנושים, כשהמטרה שלה היא להגיע ליצירת דבוקת שליטה שתחלוש על 30%-40% ממניות כתר פלסטיק. גרעין השליטה צפוי לכלול גם חלק מהנושים הקיימים, ובראשם קרן קומיוניטי של בלנק, שמחזיקה בכ־7% מהחוב של כתר.

ככל הנראה, קדמה, שמנוהלת על ידי גלעד הלוי, אורי עינן וגלעד שביט, כבר מחזיקה בנתח קטן ממניות כתר, שאותו קיבלה במסגרת המרת החובות של החברה למניות מוקדם יותר השנה.

כפי שנחשף בכלכליסט, במרץ האחרון כתר פלסטיק עבר לידי הנושים שלה, ובראשם ביץ' פוינט קפיטל, CVC קפיטל פרטנרס ואינווסקו. זאת, לאחר שהבעלים הקודמים של החברה, הקרנות הקנדיות BC פרטנרס ו־PSP, לא הצליחו למכור את השליטה (80%) בה. הקרנות שאפו למכור את החברה בגובה החוב שלה, 1.3 מיליארד דולר, שאותו העמיסו על כתפיה לאחר שרכשו את השליטה בה מידי משפחת סגול בשנת 2016 לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר.

לשלב המקדמי במכרז שערכו BC פרטנרס ו־PSP ניגשו גופים רבים, חלקם גדולים ומוכרים (ראו הרחבה בהמשך), אך בסופו של דבר הוגשה הצעה אחת בלבד - זו של קרן ההשקעות הישראלית פורטיסימו, שהציעה לרכוש את השליטה תמורת 900 מיליון דולר. פורטיסימו, בעלת השליטה בסלקום, האמינה שתוכל לבצע טרנאראונד בכתר, להעביר את החברה לרווחיות ולהנפיק אותה בוול סטריט בתוך זמן קצר. הקרנות והנושים דחו את ההצעה, משום שהיא הייתה מתחת לגובה החוב, ולאחר מכן כתר יצאה מידי הקרנות ועברה לידי נושיה, תוך שהחוב הומר למניות.

הנושים, שהפכו לבעלים של החברה, מינו דירקטוריון חדש, בהובלת בעלת המניות הגדולה, ביץ' פוינט. את המגעים כעת מנהלת קדמה מול בעלי מניות קטנים ובינוניים, וזאת, כאמור, במטרה לייצר דבוקת שליטה שתחלוש על 30%-40% ממניות כתר פלסטיק. השווי המדובר במגעים הוא של מיליארד דולר, כך שקדמה תידרש להשקיע, יחד עם שותפיה, כ־300-400 מיליון דולר.

כאמור, בשנת 2016 מכרו בני הדור השני של משפחת סגול, שהקימה את כתר, את השליטה בחברה תמורת 1.4 מיליארד דולר ולפי שווי של 1.7 מיליארד דולר. הרוכשות העמיסו את נטל מימון הרכישה על כתר עצמה, ותחת הניהול שלהן החברה לא הצליחה להמריא, ובסופו של דבר הגיע בפועל לחדלות פירעון. בתחילת השנה עוד ניסו הקרנות למכור את השליטה בחברה ולשם כך שכרו את בנק ההשקעות הבינלאומי גולדמן סאקס.

בשלב הראשוני, שלב ההצעות האינדיקטיביות, התקבלו 5-6 הצעות. יוסי סגול, בנו של יצחק סגול, אחד משני האחים סגול שמכרו את השליטה ב־2016, ניסה להגיש הצעה יחד עם משפחת קוך ומשקיעים נוספים, בהם קרן פלטינום, שהתמודדה ב־2016 על רכישת כתר. בסופו של דבר הקבוצה החליטה לא להגיש הצעה מחייבת. כמוה נהגו כמעט כל המתמודות, למעט פורטיסימו, כולל קרן קדמה וקרן אייפקס, שמנוהלת על ידי זהבית כהן. לאחר כישלון המכרז, כבר ניסו קרן קדמה ובלנק לרכוש את החברה ישירות מהנושים תוך ביצוע תספורת בשיעור של 10%-20%, אך המהלך לא צלח, וכעת הם מנסים, כאמור, לרכוש את השליטה בחברה בדרך המלך.

כישלון מכירת כתר הוא מכה פיננסית לקרנות הקנדיות, שאיבדו את ההון העצמי שהשקיעו, בהיקף של כמה מאות מיליוני דולרים. גם משפחת סגול ספגה פגיעה, משום שהיא העמידה לכתר הלוואת בעלים של 200 מיליון דולר בעת שמכרה את השליטה בה לפני שמונה שנים. ההלוואה הזו סווגה כחוב נחות, ועל כן במסגרת המרת החוב למניות, המשפחה לא קיבלה מניות נוספות בחברה.

קרן קדמה רואה ברכישת השליטה בכתר, ככל שתצליח בכך, גם קפיצת מדרגה בהיקף העסקים שלה, וגם הזדמנות לסינרגיה עם חברות נוספות שנמצאות בפורטפוליו שלה ופועלות בתחום הפלסטיק. במאי 2022 נכנסה קדמה לראשונה לתחום הפלסטיק כשרכשה את חברת זריחה חלאבין, הפועלת בתחום הזרקת הפלסטיק, תמורת 145 מיליון שקל. זריחה מחזיקה בשני מפעלים, אחד באזור התעשייה ברקן ואחד במעלות, והיא מעסיקה 300 עובדים. יש לה גם אתר ייצור בסין. בין היתר, זריחה מייצרת את חלקי הפלסטיק של מדפסות התלת־מימד של סטארטסיס הישראלית.

זמן קצר לאחר הרכישה של זריחה, קרן קדמה רכשה 50% מחברת פלס־פיט לפי שווי של 164 מיליון שקל. החברה, שפועלת מאזור התעשייה בר־לב, מייצרת מחברים לצינורות מים.

עבור קרן קדמה, שהוקמה בשנת 2006 וגייסה מעל מיליארד שקל ממשקיעים בשלוש קרנות, רכישת השליטה בכתר, ככל שתצא לפועל, עשויה להיות העסקה הגדולה בתולדותיה.

תגיות