אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההודעה המוזרה של המשטרה: עדכנה שבוע מראש שתערוך חיפוש בבית גיל אגמון, יו"ר ורידיס גיל אגמון בעל השליטה בדלק רכב - השותפה בורידיס | צילום: עמית שעל

ההודעה המוזרה של המשטרה: עדכנה שבוע מראש שתערוך חיפוש בבית גיל אגמון, יו"ר ורידיס

משטרת ישראל והמשטרה הירוקה מנהלים שתי חקירות נגד ורידיס בחשד לעבירות כלכליות; החברה ציינה בדיווח יוצא הדופן כי המידע על החיפוש הצפוי בביתו של בעל השליטה, וכן של נושא משרה נוסף, נודע לה אתמול, "מגורמי חקירה"

17.01.2024, 12:05 | עמיר קורץ, שני אשכנזי

החקירה של משטרת ישראל והמשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה נגד חברת ורידיס מתקדמת, ובמהלך השבוע הבא מתכוונים החוקרים לבצע חיפוש בביתו של יו"ר ורידיס ובעל השליטה גיל אגמון ובביתו של נושא משרה נוסף בחברה. כך דיווחה הלילה ורידיס לבורסה.

ורידיס ציינה בדיווח יוצא הדופן כי המידע על החיפוש הצפוי נודע לה אתמול (ג') בצהריים והוא "נמסר לחברה מגורמי החקירה", וכי "נכון למועד זה לא הוצג לחברה צו חיפוש ואין בידיה מידע נוסף".

ל"כלכליסט" נודע שאתמל גורם בצוות החקירה יצר קשר טלפוני עם נושאי המשרה בורידיס ועדכן אותם על החיפוש הצפוי בבתיהם, דבר שהוא חריג ביותר, שהרי חיפוש שכזה לרוב אמור להתבצע באופן מפתיע, על מנת שחשודים לא יוכלו להעלים ראיות, לשבש חקירה וכדומה.

ורידיס ונושאי משרה בכירים בה, כולל אגמון, וכן החברה הבת ת.מ.מ תעשיות מיחזור, נמצאים כיום בלב שתי חקירות, הקשורות זו בזו ונחקרות בידי אותם גופים: היחידה המרכזית של מחוז חוף במשטרת ישראל בשיתוף עם המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה. החקירה השנייה, כך נראה היא הסתעפות של החקירה הראשונה.

בחקירה הראשונה שהפכה לגלויה לפני כשנה, אחרי חודשים של חקירה סמויה, עוכבו לחקירה בכירים בורידיס בחשד לעבירות של הטמנת פסולת באופן לא חוקי תוך הסוואתה כקומפוסט, בניגוד לחוק שמירת הניקיון, ולעבירות כלכליות שונות, ובהן הלבנת הון, מרמה וזיוף ועבירות רישוי עסקים. גורמי החקירה העריכו אז כי החשדות מתייחסים ל"עבירות כלכלות בהיקף של עשרות ואף מאות מיליוני שקלים מכספי ציבור".

החשדות בחקירה זו היו כי ורידיס קיבלה תמיכות מהמשרד להגנת הסביבה עבור פעילות מיחזור פסולת, אך במקום לטפל בפסולת האורגנית שהועברה אליה (מאתר חירייה במתקן קומפוסט משואה בבקעת הירדן), ומשם לשווק אותה כחומר דשן לחקלאות, היא הטמינה את הפסולת האורגנית באדמה. זאת ללא אישור או תשלום היטל הטמנה כנדרש - החברה אף הגדילה לעשות ודיווחה שהחומר שווק לכאורה לחקלאים.

גופי החקירה תפסו במהלכה כ-42 מיליון שקל מכספי החברה ומנהליה, וניסיון החברה לשחרר את הכספים נכשל לאחר שבית המשפט המחוזי קבע שלאור היקף הראיות והחשד לביצוע העבירות בהיקפים גדולים על ידי חברת ורידיס ומנהליה, אין מקום לשחרור הכספים.

החקירה השנייה הפכה לגלויה בסוף דצמבר, כאשר גופי החקירה פשטו על משרדי ורידיס בהרצליה, ועל שניים מהאתרים שבבעלות החברה הבת ת.מ.מ תעשיות מיחזור: אתר טובלן ואתר קומפוסט משואה בבקעת הירדן. הם עיכבו אז לחקירה מיידית שישה מעורבים בחשד לעבירות רישוי עסקים, מרמה והלבנת הון, ובימים הבאים החלו לחקור מנהלים נוספים בחברות ומעורבים נוספים.

בחקירה זו נחקר החשד לפיו ורידיס הטמינה לכאורה פסולת מרשויות המרכז שהייתה מיועדת לטיפול במתקן קומפוסט משואה, תוך הסתרת מידע מהמשרד להגנת הסביבה והימנעות מתשלום היטל הטמנה - וכך יצרה לעצמה רווח על חשבון הציבור והסביבה.

אף שהפשיטה הזו בוצעה ב-20 בדצמבר, ורידיס ש"כופרת מכל וכל בחשדות נגדה", לדבריה, דיווחה עליה לבורסה רק ב-31 בדצמבר, והיא הסבירה את העיכוב בדיווח בכך שסברה שמדובר בהמשך החקירה הקודמת, ולא בחקירה חדשה.

היא ציינה אז כי "עמדת משטרת ישראל והמשרד להגנת הסביבה שמדובר בחקירה חדשה ולא בפעולות חקירה נוספות במסגרת החקירה הקיימת (עליה דיווחה החברה כאמור לעיל) נודעה לחברה רק עם קבלת הודעת הדוברות. החברה שיתפה פעולה עם החוקרים ומסרה את כל שהתבקש ממנה. למועד הדוח, אין בידי החברה מידע נוסף אודות מהות החקירה ונסיבותיה שכן חומר החקירה חסוי כרגע מפניה. החברה סבורה, כי במידה שהחומר יהפוך לגלוי יעלה בידה להפריך את החשדות".

על רקע עיכוב זה בדיווח ניתן גם להבין את הדיווח החריג הלילה, שהרי נדיר לראות דיווח שכזה על חיפוש משטרתי עתידי, כך שנדמה במקרה זה שורידיס נוקטת במשנה זהירות. השאלה האם גופי החקירה היו זהירים באותה מידה, שהרי לא נהוג לעדכן מראש חשודים בדבר חיפוש משטרתי צפוי בבתיהם.

ורידיס פועלת בתחום ניהול הפסולת, בין היתר שירותי איסוף פסולת בתפוצה ארצית וטיפול בפסולת מוצקה וחומרים מסוכנים, הפרדת פסולת, השבת פסולת לאנרגיה, עיבודה לקומפוסט, הפעלת מטמנות ועוד. החברה נמצאת בשליטת דלק רכב שבשליטת גיל אגמון, ובעלי מניות גדולים נוספים בה הם קרן תש״י וחברות הביטוח הראל ומנורה. בימים האחרונים חברת הביטוח הפניקס מכרה נתח של מניות בחברה וחדלה להיות בעלת עניין בה.

מורידיס נמסר בתגובה: "לפני כשנה נפתחה חקירה נגד חברת ורידיס. החברה כופרת מכל וכל בחשדות נגדה. לצערה של החברה, חומר החקירה חסוי מפניה, כך שהיא אינה יכולה להגיב לו בפירוט. החברה סמוכה ובטוחה כי במידה והחומר יהפוך גלוי – היא תוכל להפריך את החשדות על ידי הסברים מפורטים, בהירים ומגובים במסמכים”.



תגיות