אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נסיגה בשקל בפתיחת שבוע המט"ח - הדולר ב-3.74 שקלים; "סיכוי להפחתת ריבית באוגוסט" מט"ח | צילום: רויטרס

נסיגה בשקל בפתיחת שבוע המט"ח - הדולר ב-3.74 שקלים; "סיכוי להפחתת ריבית באוגוסט"

הדולר עולה ב-0.5% מול המטבע המקומי, היורו עולה בשיעור דומה ל-4.00 שקלים; לאומי: "אם ההפתעות כלפי מטה במדד המחירים יימשכו בחודשים הבאים, יעלו הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה של ראשית חודש אוקטובר או אפילו בסוף חודש אוגוסט" 

17.06.2024, 13:18 | מיקי גרינפלד

נסיגה בשקל בפתיחת שבוע המט"ח: הדולר עולה ב-0.5% (ביחס ליציג שנקבע בשישי) ונסחר ב-3.74 שקלים, היורו עולה גם הוא ב-0.5% לסביבת 4.00 שקלים.

בשווקים העולמיים: היורו יציב על 1.070 דולר, הפאונד יורד ב-0.2% ל-1.266 דולר, לקראת פרסום נתוני האינפלציה בהמשך השבוע בבריטניה והודעת הריבית של הבנק המרכזי.

ברקע למסחר בשוק המקומי, נתוני האינפלציה המעודדים שפורסמו ביום שישי (עלייה חודשית של 0.2% במדד המחירים, מול תחזיות לפלוס 0.5%). בה בעת, הדגישו גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, "ההפתעה במדד חודש מאי לא תתרום במידה ניכרת לסיכויים להפחתת ריבית כבר בהחלטה הקרובה של ראשית חודש יולי".

לדבריהם, "מדובר בהפתעה נקודתית במדד ועדיין לא בשינוי של ממש בתהליך האינפלציה, זאת לצד גורמי הסיכון המשמעותיים המתומחרים בשוק". בה בעת, ציינו בפמן ורזניק, "אם ההפתעות כלפי מטה במדד, ובמשתנים כלכליים אחרים, יימשכו בחודשים הבאים, ולא תחול עלייה בגורמי הסיכון, יעלו הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה של ראשית חודש אוקטובר או אפילו בסוף חודש אוגוסט".

לעמדת לאומי שותפים כלכלני לידר בראשות יונתן כץ: "צניחה במחירי הטיסות לחו"ל משכה את מדד מאי למטה ועיוות זה יתבטא בתיקון כלפי מעלה בחודשים הבאים. אנחנו ממשיכים לחשוש מהאינפלציה במבט קדימה, על רקע ההרחבה הפיסקאלית, שוק העבודה ההדוק, ההאצה הצפויה במחירי השכירות והשיבושים באספקה".

בשורה התחתונה, אומרים בלידר כי "על אף מדד מאי הנמוך, בנק ישראל ימתין לרגיעה ביטחונית לפני הורדת ריבית". עמדה מעט אופטימית יותר הציג בסקירתו השבועית אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב - לשיטתו אינפלציה נמוכה תהיה נימוק חזק מספיק להורדת ריבית.

"ההפתעה כלפי מטה במדד המחירים, שמשאירה את קצב האינפלציה בתוך היעד של הבנק ישראל, מחזירה סיכוי מסוים להורדת הריבית באחת הפגישות הקרובות של הבנק. לפי התחזית שלנו מדד המחירים לחודש יוני יישאר ללא שינוי ומדד יולי יעלה ב-0.4%. האינפלציה ב-12 החודשים הבאים צפויה לעלות ב-3%", אומר זבז'ינסקי. ההחלטות הבאות של בנק ישראל, עד לסוף 2024, צפויות ב-8 ביולי, 28 באוגוסט, 9 באוקטובר ו-25 בנובמבר.

בשוקי המט"ח העולמיים על הפרק (בין היתר) נתוני האינפלציה של מאי בבריטניה שיתפרסמו ביום רביעי, והחלטת הריבית של הבנק האנגלי הצפויה ביום חמישי. על פי התחזיות בבריטניה, האינפלציה השנתית תעמוד על סביב 2%, לאחר נתון של 2.3% באפריל.

אם אכן כך יהיה, זו תהיה הפעם הראשונה מאז יולי 2021 שהאינפלציה השנתית בממלכה תעמוד ביעד הבנק המרכזי (BOE). ואולם לפי התחזיות של הבנק, היא צפויה לעלות במחצית השנייה של 2025 חזרה לסביבת 2.5%.

ביום חמישי הבנק הבריטי צפוי להודיע כי הריבית תישאר ללא שינוי, על 5.25%. בסקר כלכלנים שערכה רויטרס, 63 מתוך 65 משיבים העריכו כי הבנק יוריד את הריבית באוגוסט ויבצע הורדה נוספת עד לסוף השנה. 2 משיבים מצפים כי ההורדה הראשונה תהיה רק בישיבה של ספטמבר.

בין דצמבר 2021 לאוגוסט 2023 הקפיץ הבנק הבריטי את הריבית ב-515 נקודות בסיס ל-5.25%, רמתה הנוכחית. זאת בעקבות נסיקת האינפלציה לרמת שיא של 11.1%, באוקטובר 2022.


תגיות