מכבי לממונה על שוק ההון: מתנגדת להוצאת הביטוחים הסיעודיים מקופות החולים
לפי מכבי, הוצאת האחריות לביטוחים סיעודיים מקופות החולים "תפגע באמון הציבור באפיק ביטוחי זה, תחליש את המבוטחים אל מול חברות הביטוח ותצמצם את הפיקוח על ביצועי הקרנות". הודעה זו באה לאחר פרסום כלכליסט שלפיו קופות החולים רוצות להפסיק את מעורבותן בביטוחים הסיעודיים
"נבקש להבהיר את עמדתנו באופן שאינו משתמע לשני פנים, כי עמדת מכבי הינה שיש להשאיר את הביטוח הסיעודי במסגרת קופות החולים", כך כתב היום (ה') המשנה למנכ"ל קופ"ח מכבי, יגאל וידאל, במכתב לממונה על שוק ההון עמית גל.
הודעת מכבי מגיעה לאחר הדיון אתמול בוועדת הבריאות בכנסת על משבר הביטוחים הסיעודיים, ופרסום כלכליסט לאחריו, שלפיו קופות החולים רוצות להפסיק את מעורבותן בביטוחים הסיעודיים. שלוש קופות החולים האחרות - כללית, מאוחדת ולאומית, וכן משרד הבריאות, הבהירו בדיון כי כדאי שיימצא פיתרון אחר. נציגת קופ"ח מכבי אמרה שצריך לבחון את המשמעויות והסיכונים שטמונים בכך שקופות החולים ימשיכו לתפעל את הביטוחים הסיעודיים.
כעת מבהירה קופ"ח מכבי שהיא מתנגדת לכך. "צר לנו שחברינו מקופות החולים האחרות בוחרים בפתרון הקל של לזרוק את הבעיה, דווקא של האוכלוסייה הזקוקה לעזרתנו הכי הרבה, לידיים אחרות", כותבים במכבי. "להערכתנו הוצאת האחריות לביטוחים סיעודיים מקופות החולים תפגע באמון הציבור באפיק ביטוחי זה, תחליש את המבוטחים (שהינן בין כה וכה הצד החלש) אל מול חברות הביטוח וגם תצמצם את הפיקוח על ביצועי הקרנות".
הרקע לעמדתה של מכבי הוא היותה הקופה המאוזנת ביותר ביחס לשאר הקופות, במיוחד לזו של קופ"ח כללית, כשמשתנים כגון תמהיל האוכלוסיה החברה בביטוח והרכב הגילים מסייע לביצועים הטובים יחסית של מכבי ביחס לקופות האחרות.
במכבי מנמקים את עמדתם בכך ש"לפי כל המחקרים והבדיקות שנעשו, הירידה באיתנות הביטוחים הסיעודיים של חלק מהקופות נובעת בעיקרה משינויים רגולטוריים שגרמו לקצב עלייה בתביעות הרבה מעבר לקצב העלייה בתוחלת החיים של הציבור בישראל". לכן, במכבי סבורים כי "הפתרונות אינם טמונים בהוצאת האחריות מהקופות אלא בבחינה מעמיקה של הרגולציה והמדיניות של הממשלה על זרועותיה השונות".
בדיון אתמול בוועדת הבריאות הבהיר סמנכ"ל משרד הבריאות, ליאור ברק: "מעורבות קופות החולים בביטוח הסיעודי לא צריכה להימשך". ברק קרא גם להעביר את תחום הסיעוד מתפיסה של ביטוח לתפיסה של חיסכון. לדבריו, לאחר חוק ביטוח בריאות ממלכתי ולאחר חוק לחיסכון פנסיוני חובה, הגיע הזמן גם לחיסכון חובה לסיעוד: "בעולם שבו בין 30-40% צריכים שירות מסוים, והנתונים האלו מטפסים, אנחנו כבר לא בעולם של ביטוח, אנחנו בעולם החיסכון".
הפיתרון למשבר הסיעוד אינו ברור, וישנם מודלים שונים - החל מהרחבת הביטוח הציבורי של ביטוח לאומי, וכלה ביצירת מכשירי חיסכון שונים, אך בין גורמי מקצוע רבים במשרדי הבריאות והאוצר ישנה הסכמה כי המבנה הקיים של ארבע פוליסות קבוצתיות שונות בין קופות החולים אינו מבנה יציב לענף. אמנם בישראל אכן נעשו שינויים רגולטורים שאחראים לעלייה בשיעור הסיעודיים, אך לצד זאת גם הניסיון מהעולם מראה שביטוחי סיעוד פרטיים אינם מוצרים ברי קיימא לאור הקושי לחזות את ההתפתחויות בתחום.