אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות התייקרות ביטוחי התלמידים: גובה תשלומי ההורים יישאר על כנו כיתה. היקף תשלומי ההורים יישער על 5 מיליארד שקל | קובי קואנקס

למרות התייקרות ביטוחי התלמידים: גובה תשלומי ההורים יישאר על כנו

ועדת החינוך של הכנסת אישרה את תשלומי ההורים בגובה זהה לאשתקד, משום שלאחר אישור התייקרות הביטוחים, הוזיל משרד החינוך סעיפים אחרים. הורים לתלמידי כיתה א' ו-ב' ישלמו עד 540 שקל ולתלמידי י"ב עד 1,372 שקל

16.08.2022, 11:45 | שחר אילן

ועדת החינוך של הכנסת אישרה הבוקר (ג') את גובה תשלומי ההורים לשנת הלימודים הקרובה, שיעמדו על סכומים זהים לאלה שנגבו בשנה שעברה.

הסכום המותר לגבייה יעמוד על 540 שקל בכיתות א'-ב' ויטפס עד 1,372 שקל בכיתה י"ב. מרכז המחקר והמידע של הכנסת מעריך את היקף תשלומי ההורים החוקיים והלא חוקיים הנגבים במשק ב-5 מיליארד שקל.

ביולי אישרה ועדת החינוך את התייקרות ביטוח התלמידים מ-49 שקל ל-69 שקל לתלמיד. זאת לאחר שחבורת הביטוח לא גילו עניין במכרז במחיר נמוך יותר. משרד החינוך התחייב שהוא יוזיל בתמורה סעיפים אחרים בתשלומי ההורים מה שאכן קרה.

תשלומי ההורים שאושרו היום עומדים על 253 שקלים לגני ילדים, 540 לכיתוב א'-ב', 901 שקל לכיתה ו' ו-1,372 שקלים לכיתה י"ב. שלושת ההיבטים העיקריים שמתייקרים ככל שהילד מבוגר יותר הם הטיול השנתי, סל התרבות וכן צרוף שיעורי של"ח לתוכנית הלימודים. ההיבט של שיעורי של"ח מוזר במיוחד משום שאם מדובר בחלק מתוכנית הלימודים, לא ברור למה ההורים נדרשים לשלם עליו.

משרד החינוך גם הציג לוועדה את הסכומים המרביים המותרים לגבייה עבור תל"ן (תוכנית לימודים נוספת) שהיא אחד הגורמים העיקריים להגברת הפערים במערכת החינוך. בניגוד לתשלומי ההורים, התעריפים האלה אינם טעונים אישור הוועדה. הסכומים נעים בין 885 שקל ביסודי ל-1,150 בתיכון. בבתי ספר ייחודיים ובבתי ספר תורניים הם עומדים על 2,655 ביסודי ו-3,450 בתיכון. בפועל מאשר המשרד חריגות רבות מסכומים אלה ויש טענות גם על חריגות רבות ללא אישור.

מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מעריך שהיקף תשלומי ההורים כולל התל"ן ו"רכישה מרצון" עומד על כ-5 מיליארד שקלים בשנה. האומדן מתייחס על סקר הוצאות והכנסות משקי הבית של הלמ"ס. מרכז המחקר והמידע של הכנסת מציין כי הסיבה לצורך בהערכה היא כי "למיטב ידיעתנו, לא קיימים בישראל נתוני אמת על גבייה בפועל של תשלומי הורים", כלומר משרד החינוך כרגיל לא אוסף נתונים שלא נוחים. הנתון היחיד שמספק משרד החינוך הוא שהגבייה המרבית המותרת על תשלומי הורים חובה ורשות ללא תל"ן ו"רכישה מרצון" עומד על 1.8 מיליארד שקל. עלות תשלומי הורים עבור טיולים מגיעה ל-613 מיליון לשנה ועלות סל התרבות 283 מיליון. עבור השאלת ספרי לימוד משלמים ההורים 540 מיליון.

מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ אלון טל (כחול-לבן) אמר ש"הגענו לאיזון ראוי לאור הנסיבות. היינו רוצים לראות צמצום גדול יותר בתשלומי ההורים אבל הכיוון עתה הוא נכון". ח"כ סימון דוידסון (יש עתיד) ביקש להעלות את סכומי המלגות שניתנות לתלמידים משכבות מוחלשות: "יש ילדים במדינה שלא יכולים לשלם עבור הטיולים ומי שנשאר בבית נותר עם טראומה לכל החיים". ח"כ אמילי מואטי (עבודה) שאלה "למה ילדים צריכים להיות תלויים בחסדי מלגות ולא בסבסוד שניתן בצורה אוטומטית"? לדבריה, "רק 20% מהמשפחות הזכאיות פונות בבקשה לקבלת מלגה. כך נוצרים עודפים במערכת המלגות בכל שנה".

יועמ"ש המועצה לשלום הילד, עו"ד לירון אשל אמרה כי "תשלומי ההורים מנציחים פערים, חוסר שוויון ומביאים גם לאפליה ולחיכוכים בתוך בית הספר. אני מדברת על דוגמאות שמגיעים אלינו מידי שנה, מקרים שמכווצים לנו את הבטן, כל שנה מורידים תלמידים מהאוטובוסים, כל שנה נתלות רשימות בפומבי של ילדים שההורים שלהם לא שילמו, כל שנה מוצאים תלמידים מתוך הכיתות כדי שיבואו להסדיר את התשלומים".




תגיות