אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קובעות עובדות בשטח: רשתות החינוך החרדיות מכניסות את "אופק חדש" לתלושי השכר בית ספר חרדי בירושלים | צילום: יואב דודקביץ

קובעות עובדות בשטח: רשתות החינוך החרדיות מכניסות את "אופק חדש" לתלושי השכר

האוצר הורה לרשתות החינוך העצמאי של אגודת ישראל וש"ס לחדול מהכללת תוספת השכר בתלושים של המורים, שכן היא טרם אושרה בחוק ונמצאת בדיונים בבג"ץ. כל חודש תוספת מוערך בכ-50 מיליון שקל. עמותת חדו"ש: "מדובר בניסיון ליצור שלא כדין התחייבות של המדינה למורים"

11.02.2024, 08:30 | שחר אילן

חשבת האוצר ברשתות החינוך החרדיות, שושי שוורץ, הורתה לרשתות החינוך העצמאי של אגודת ישראל ובני יוסף של ש"ס לחדול מהכללת תוספת השכר נוסח אופק חדש בתלושי השכר של המורים.

בחודשיים האחרונים הרשתות הכניסו את התוספות לתלושים כמעין התחייבות לשלם אותן, על אף שהן טרם אושרו בחוק וגם נידונות בבג"ץ. זאת בניסיון לקבוע עובדות בשטח ואולי גם ליצור התחייבות על פי דיני העבודה. כיוון שעלות תוספות השכר ברשתות מוערכת ב-600 מיליון שקל, הרי שניתן להעריך את העלות של כל חודש תוספת בכ-50 מיליון שקל שבהם הרשתות ניסו לחייב את עצמן ואת המדינה.

בהסכם הקואליציוני מיועדים 600 מיליון שקל לתוספות שכר למורים החרדים ברשתות החינוך המפלגתיות. כדי ליצור מראית עין של השוואת תנאים, מוגדרות התוספות כהצטרפות לרפורמת אופק חדש על אף שמדובר ברפורמה של החינוך הממלכתי ואילו הרשתות החרדיות הן חינוך פרטי. הנושא תלוי ועומד בעתירה לבג"ץ של עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, אבל לא הוצא צו ביניים.

במקביל, שר החינוך יואב קיש מקדם תיקון לתקנות חוק חינוך ממלכתי שיאפשר את שילוב הרשתות החרדיות ברפורמת אופק חדש. קיש מנסה במסגרת התקנות לחזק את חובות הפיקוח על הרשתות כדי שבג"ץ יאשר אותן. עם זאת, הניסיון מוכיח שקשה מאוד לאכוף פיקוח על החינוך החרדי.

במכתב ששלח מנכ"ל החינוך העצמאי הרב אליעזר סורוצקין באמצע ינואר למורים ולמנהלים הוא כותב ש"כידוע גורמים רבים עינם צרה בהצטרפות החינוך העצמאי לאופק חדש. הם פעלו בכל דרך אפשרית למנוע זאת במשך שנים רבות וביתר שאת בחודשים האחרונים". הוא טוען שכל שנותר בדרך לאישור התוספת הוא "תהליך בירוקרטי של פרסום ברשומות. על מנת למנוע עיכוב ממושך ומיותר, כבר בחודש האחרון הוכנסו המקדמות לתלושים, עובדה שתאפשר את העברת המקדמות בפעימת תשלום נוספת מיד כשהתהליך יסתיים מבלי לעכב זאת לתחילת החודש הבא".

במכתב שהוציא מנכ"ל רשת בני יוסף (לשעבר מעין החינוך התורני) אביגדור אוחנה למורים לקראת תשלום משכורות ינואר הוא כותב ש"לתקנות הוגשו מאות הסתייגויות והערות שנבחנות ע"י הלשכה המשפטית במשרד החינוך ומתקיימים דיונים אינטנסיביים במשרד ברמת השרים, מנכ"ל המשרד והצוות הבכיר על מנת לקדם את פרסום התקנות במהרה". לדבריו, "המשמעות היא שעד לפרסום ברשומות של התיקון לתקנות, אין באפשרותנו לשלם את מקדמות אופק חדש ולכן מקדמות אלו יופיעו בתלוש השכר כפי שהיה בחודש שעבר, אולם סכום המקדמות יופחת מהנטו". אוחנה מדגיש ש"יו"ר התנועה הרב אריה דרעי והשר חיים ביטון מלווים את הנושא באופן אישי וצמוד".

סמנכ"לית עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, עו"ד יפעת סולל, אומרת כי "מדובר בניסיון ליצור שלא כדין התחייבות של המדינה למורים". סולל דורשת מהיועצת המשפטית של משרד החינוך להבהיר לרשתות שהתלושים אינם מחייבם את משרד החינוך.

סורוצקין מסר בתגובה ש"הוראת החשבת לא מתייחסת לתלושים שחולקו החודש". ממשרד האוצר נמסר כי "חשבת רשתות החינוך החרדיות אינה מעורבת בתהליך הכנת תלושי השכר אלא בתהליך תשלום פקודת השכר לאחר שערכה את הבדיקות המתאימות. יחד עם זאת, מרגע שהתברר כי הרשתות נהגו בפרקטיקה זו הנחתה החשבת את מנהלי הרשתות לחדול אותה באופן מידי".

תגיות