אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בפעם השנייה ברציפות: בנק ישראל מותיר את הריבית על 4.75% נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון | צילומים: אלכס קולומויסקי, רויטרס

בפעם השנייה ברציפות: בנק ישראל מותיר את הריבית על 4.75%

ההחלטה שלא להעלות את הריבית תאמה את הרוב המוחלט של התחזיות; עם זאת הוועדה המוניטרית של הבנק ציינה כי היא "רואה היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית בהחלטותיה הבאות" במידה שלא תירשם בהמשך התמתנות באינפלציה; ביחס לצמיחה ציינו שם כי "קצב הצמיחה הוא מתחת לפוטנציאל של המשק"

04.09.2023, 16:00 | שלמה טייטלבאום

הוועדה המוניטרית בבנק ישראל החליטה להשאיר את הריבית ברמתה הנוכחית - 4.75%. זו הפעם השנייה שבנק ישראל לא מעלה את הריבית אחרי רצף של עשר העלאות שהחלו באפריל 2022.

ההחלטה להשאיר את הריבית על כנה תאמה את הרוב המוחלט של התחזיות, זאת מכיוון שהריבית הנוכחית נמצאת ברמה מרסנת והאינפלציה החלה להתמתן, וכעת היא עומדת על 3.3%, לעומת השיא של 5.4% בינואר 2023.




עם זאת פרסמה הוועדה המוניטרית של הבנק בהחלטתה כי היא "רואה היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית בהחלטותיה הבאות, ככל שסביבת האינפלציה לא תמשיך להתמתן בהתאם למצופה".

ההחלטה של הוועדה המוניטרית מתקבלת על רקע תהליך הפיחות המתמשך של השקל אל מול הדולר והיורו. מאז תחילת השנה נחלש השקל ב-8% אל מול הדולר, ובלמעלה מ-10% אל מול היורו. הפיחות של השקל היה הגורם העיקרי להתלבטות הוועדה המוניטרית, שהחליטה בסופו של דבר שלא להעלות את הריבית במפגש הנוכחי.

הוועדה המוניטרית התייחסה גם לפיחות בשקל וכתבה כי הוא "תורם לעליית קצב האינפלציה. להתפתחות הפיחות בחודשים הקרובים תהיה השפעה על דינימיקת האינפלציה". כלומר מבחינתה הפיחות הוא סיכון מרכזי שעשוי להביא להעלאת ריבית נוספת. בהמשך ההודעה כתבו בבנק "מתחילת השנה השקל ממשיך להיות בין המטבעות החלשים ביחס לעולם".

הוועדה התייחסה גם לפעילות הכלכלית וכתבה כי מצד אחד "המשק הישראלי ברמה גבוהה ומלווה בשוק עבודה הדוק, אך ישנה התמתנות מסוימת במספר אינדיקטורים". בסך הכל "רמת התוצר משקפת רמת פעילות מעל קו המגמה של המשק טרם משבר הקורונה, אך קצב הצמיחה הוא מתחת לפוטנציאל של המשק".

בנוגע לאינפלציה כתבו בבנק כי היא "עודנה רוחבית ומצויה ברמה גבוהה, עם זאת בחודשים האחרונים מסתמנת האטה בה". בבנק הדגישו כי הירידה החדה בחודש האחרון באינפלציה נבעה מההשוואה למדד יולי 2022 שהיה חריג בגובהו. בבנק גם הכינו את הציבור לכך שמדד אוגוסט שיפורסם בעוד כעשרה ימים יביא לעלייה באינפלציה, זאת בגלל שמדד אוגוסט בשנה שעברה היה שלילי.

ההחלטה שלא להעלות את הריבית היא בשורה טובה למשקי הבית שמשלמים משכנתאות, אך הם עדיין משלמים משכנתאות גבוהות במיוחד, שכן הריבית עלתה בשנה וחצי האחרונות מ-0.1% ל-4.75%. העלאות הריבית הביאו להתייקרות של כ-1,200 שקל למשכנתא ממוצעת.




תגיות