אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במקום הקיצוץ המתוכנן, תקציב הספריות הציבוריות דווקא יגדל ספריית בית אריאלה | צילום: יובל חן

במקום הקיצוץ המתוכנן, תקציב הספריות הציבוריות דווקא יגדל

הקיצוץ בוטל ותקציב הספריות הציבוריות יגדל מ-85 מיליון שקל ל-89 מיליון שקל כבר השנה, ו-100 מיליון שקל ב-2026; עם זאת, הכסף יועבר לרשויות המקומיות במקום לספריות באופן ישיר, מה שעשוי להוביל לכך שלא יגיע ליעדו

10.07.2024, 17:17 | שירי לב-ארי

בוטל הקיצוץ בתקציב הספריות הציבוריות, ולא ייצא לפועל. זאת במהלך נוסף שמצליח להפתיע, בדומה למה שהתרחש בינואר השנה.

לא רק זאת, אלא שהתקציב יגדל כבר השנה ל-89 מיליון שקל במקום 85 מיליון שקל, בשנת 2025 הוא יגדל ל-95 מיליון שקל, וב-2026 הוא צפוי להגיע ל-100 מיליון שקל.

שר התרבות והספורט מיקי זוהר בישר היום (ד') בוועדת החינוך של הכנסת, בדיון על חוק הספריות, על ההסכמות שאליהן הגיע עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שנענה לבקשתו להוסיף שמונה מיליון שקל מתקציב האוצר, בנוסף לשמונה מיליון שקל שיוסיף משרד התרבות והספורט.

כמו כן תוקם ועדת רכש במסגרת מועצת הספריות, שתקיים משא ומתן עם ההוצאות לאור ותבטיח מחירים אחידים והוגנים לכלל הספריות הציבוריות.

עם זאת, צפויים שינויים בחוק שכדאי לעקוב אחריהם. למשל התוכנית לשנות את הרכב מועצת הספריות הציבוריות, שהתבסס עד כה על אנשי מקצוע בתחום, ולכלול בה נציגים נוספים שהשר יסכם עליהם עם חברי הוועדה.

חברת ועדת החינוך, ח"כ נעמה לזימי, שנאבקה לטובת תקציב הספריות, אמרה בתגובה לביטול הקיצוץ כי "תקציב הספריות הוגדל נוכח ההתעקשות שלנו על אי-יישום סעיף ההצמדה למדד בחוק הקודם. עדיין יש עבודה משמעותית לעשות על החוק - הן מבחינת מנגנון חלוקת התקציב, והן מבחינת הרכב מועצת הספריות. נמשיך את הדיון בוועדת החינוך בתקווה להגיע לנוסחים טובים יותר, למען כל ילדי ישראל, למען עם הספר".

השאלה המרכזית המסתמנת מלשון החוק נוגעת למעבר משיטת המכרזים לשיטת התמיכות – כלומר, התקציב כבר לא יחולק לספריות דרך חברה לוגיסטית שזכתה במכרז ומבצעת רכש ספרים במכרז מסודר.

במקום זה, יחולק התקציב לפי מבחני התמיכות של משרד התרבות, באמצעות הרשויות המקומיות. זו אינה בהכרח בשורה טובה, שכן הכסף יגיע לרשות המקומית, במקום ישירות לספריות, והוא לא צבוע, מה שעלול לסכן אותו ולחשוף אותו לגחמות של הרשויות, שרבות מהן מתמודדות עם גרעונות ועלולות לשאוב אליהן את תקציב הספריות.

מבחני התמיכה שלפיהם יחולקו הכספים כמעט מוכנים, לפי דברי השר, אך עוד לא הועברו לחברי ועדת החינוך.

עמית גיטלר, מנכ"ל עמותת המרכז לספריות וספרות בישראל, בירך על ההחלטה להפוך את הקיצוץ לתוספת. "הספריות הציבוריות הן מרכז תרבות חשוב שיש לשמור ולשמר את שירותיו הניתנים בחינם לציבור בימי שגרה ובוודאי בימי מלחמה", הוא אמר. "כעת יש להתחיל בהעברת התקציבים לספריות כדי שאלו יוכלו לחדש את הפעילות החשובה והמבורכת".

איגוד מנהלי הספריות הציבוריות בירך גם הוא על היוזמה, וקרא בכל זאת להצמיד את התקציב למדד כדי שלא יישחק בשנים הקרובות. לדברי האיגוד, "שינוי הרכב מועצת הספריות ומנגנון העברת הכספים לא הוסדר, ואנחנו מקוות ששר התרבות ימשיך להיות קשוב לקולות העולים מהשטח.

"על שר התרבות להבטיח את עתיד הספריות הציבוריות גם לשנים שאחריו, ולכן אנחנו קוראות לשר להמשיך להיעמד מול האוצר על מנת להבטיח הצמדה למדד".

תגיות