אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שינויי כיוון: סימני בלימה בגזי חממה? פאנלים סולאריים | צילום: solaer.net

שינויי כיוון: סימני בלימה בגזי חממה?

סין וארה"ב בשיתוף פעולה נדיר להרחבת הייצור של אנרגיה מתחדשת. תהליך הזניחה של תחנות כוח מזהמות תופס תאוצה ויער האמזונס ממשיך לקטון, אבל פחות. לאף אחד אין ציפיות מוועידת האקלים של האו"ם שמתקיימת בימים אלה, אך מגמות עולמיות מהשנה האחרונה מספקות סיבות לאופטימיות זהירה

05.12.2023, 06:46 | שני אשכנזי

ועידת האקלים השנתית של האו"ם נפתחה ביום חמישי בהשתתפות 198 מדינות החתומות על האמנה למניעת שינויי האקלים. זו השנה ה־28 שהוועידה הזו מתכנסת, ולנוכח הפערים בין ההצהרות להפחתת גזי חממה לבין הנעשה בשטח הציפיות ממנה נמוכות באופן מסורתי. עם זאת, תהליכים עולמיים שאפיינו את השנה האחרונה מספקים כמה סיבות לאופטימיות בנוגע להשגת היעדים העולמיים לבלימת שינויי אקלים, משיאים חדשים של ייצור אנרגיה נקייה ועד תקווה מחודשת ליער האמזונס.

כשבוע לפני שוועידת האקלים יצאה לדרך שיגרו סין וארצות הברית, הפולטות יחד 38% מגזי החממה בעולם, מסר של שיתוף פעולה. השתיים חתמו על הסכם שלפיו הן יפעלו כדי לשלש את ייצור האנרגיה המתחדשת שלהן עד סוף העשור, עד לרמות גבוהות מספיק "כדי להאיץ את החלפת הפחם, הנפט והגז". בכך הניחו שתי המעצמות את הבסיס להסכם שיגובש בדובאי, ושלחו איתות מובהק לעולם. סין גם הסכימה לקבוע לעצמה בטווח הקצר יעדים להפחתת פליטות מתאן, גז חממה שחזק פי 80 מפחמן, וכן התחייבה כי עד 2025 תקבע יעדי הפחתת פליטות סקטוריאליים בכלכלתה. עד כה היא סירבה להציב יעדים בתחום.

מלבד זאת תופסת תאוצה המגמה העולמית של זניחת תחנות כוח מזהמות. 68 פרויקטים של תחנות כוח המונעות בגז בוטלו, הוקפאו או בוטלו במחצית הראשונה של השנה ותחנות כוח אחרות רבות לא פועלות בתפוקה מלאה – בזכות המחיר התחרותי של סוללות לאגירת אנרגיה. מחקר שפורסם לאחרונה במגזין המדעי “elsevier” בחן תחנות כוח ב־33 מדינות בשנים 2018-2007, ומצא כי יחס העלות־תועלת של אנרגיה גרעינית ומתחדשת גבוה לפחות פי 30 מזה של תחנות כוח מזהמות. ההבנה הזו מחלחלת במדינות רבות, ולפי נתונים חדשים סוללות ענק המבטיחות אספקת חשמל יציבה כבר הופכות זולות מספיק כדי לגרום לנטישה של עשרות פרויקטים לייצור חשמל בגז ברחבי העולם. בשטח יש גם יוזמות אזרחיות מעניינות בתחום. בחודש ספטמבר הודיע ראש עיריית ניו יורק לשעבר, מייקל בלומברג, כי ישקיע 500 מיליון דולר כדי לסגור תחנות כוח פחמיות ולקצץ בחצי את השימוש בגז עד 2030.

שנת 2023 התאפיינה גם בהשקעות שיא בטכנולוגיות אנרגיה נקייה וברכב חשמלי. זינוק של 22%, לסכום של 358 מיליארד דולר, נרשם בהשקעות אלה בששת החודשים הראשונים של השנה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ההשקעה בשוק הסולארי מהווה 239 מיליארד דולר מהסכום, עלייה של 43% בהשוואה למחצית הראשונה אשתקד.

בסך הכל מאז 2020 ההשקעה באנרגיה נקייה עלתה ב־40%. גם בסוכנות האנרגיה לא חזו את ההתפתחות המהירה בתחום, ועדכנו השנה את התחזיות ארוכות הטווח. לפי דו”ח הסוכנות שפורסם בחודש שעבר, עד שנת 2030 פי עשרה מכוניות חשמליות ייסעו בכבישים ברחבי העולם, ואנרגיה מתחדשת יכולה להוות 50% מתמהיל האנרגיה העולמי.


סין התעוררה

מדינת הענק הובילה השקעה עצומה באנרגיה דלת פחמן, כדי להפחית את קצב עליית הפליטות

מלבד זאת, ארצות הברית וסין החליטו להצטרף להסכם שנחתם בשנה שעברה להכפיל פי שלושה את היקף הייצור של האנרגיה המתחדשת בעולם עד 2030, ולהתרחק משימוש בפחם. בשנה שעברה חתמו על ההתחייבות 80 מדינות. כמו כן בוועידת האקלים הנוכחית שואפים המארחים האמירתים להפוך את ההתחייבות לחלק מהסכם האקלים השנתי ולעגנה כאבן דרך עבור כ־200 החתומות על אמנת האקלים.

הסכם האקלים העולמי הוא וולונטרי, ומדינות יכולות להחליט שלא לקיימו (כך, למשל, ישראל לא עומדת ביעדים שהציבה לעצמה במסגרת ההסכם). אולם לעיגון וקיום הבטחה בנושא יכולה להיות משמעות גדולה. לפי ניתוח נתוני סוכנות האנרגיה הבינלאומית, שילוש מקורות האנרגיה המתחדשת והכפלת קצב ההתייעלות האנרגטית יובילו להפחתה של 35% בפליטות גזי החממה לעומת כ־42% הנדרשים לעצירת ההתחממות הגלובלית. האצה כזו תוביל להפחתת השימוש בדלקים מזהמים (פחם, נפט וגז).

ובחזית המזרחית – סין, המדינה שאחראית לשיעור הגבוה ביותר של פליטת גזי חממה, עושה קולות של שינוי מגמה. השנה פליטת גזי החממה שלה אומנם תהיה גבוהה בכ־1% מרמות השיא של שנת 2021, והיא בעיצומו של מסע לבניית תחנות כוח פחמיות גדולות – אך מומחים מזהים גם מגמה הפוכה במדינת הענק: השקעה עצומה באנרגיה דלת פחמן, שעוזרת להפחית את קצב עליית הפליטות. ייצור אנרגיה מתחדשת שיתווסף השנה בסין יספיק לכסות את כל העלייה הצפויה בביקוש לחשמל.

סין תוסיף השנה קיבולת אנרגיה סולארית חדשה בדומה להיקף הייצור הקיים בארצות הבריתבדומה להיקף הייצור בארצות הברית, ודלקי מאובנים מהווים כעת פחות ממחצית מהקיבולת המותקנת הכוללת שלה לייצור חשמל. אנליסטים מעריכים כי הפליטות של סין אמורות להתחיל לרדת בשנת 2024, בזמן שהיעד הרשמי שלה מאוחר בהרבה, 2030. לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, השימוש של סין בפחם אף עשוי לרדת בשנים הקרובות. רכבים חשמליים היוו 28% מכלי הרכב שנמכרו בסין במחצית הראשונה של 2023 לעומת 22% בתקופה המקבילה ב־2022. לפי ההערכות, אימוץ הרכב החשמלי הפחית 3% מהעלייה בביקוש לבנזין במדינה.


הללויה ללולה

נשיא ברזיל, לולה דה סילבה, אוכף ביד חזקה את החוק כדי לשמר את יער הגשם הגדול בעולם

ואחרון חביב, האמזונס - ההרס ברחבי יער הגשם הואט השנה באופן דרמטי. ארגון Amazon Conservation, שמודד את אובדן שטחי היער, מצא ירידה של 55.8% בהשוואה לתקופה המקבילה לפני שנה, הרמה הנמוכה ביותר מאז 2019. האמזונס, יער הגשם הגדול בעולם, עוזר לבלום את ההתחממות הגלובלית מכיוון שהעצים שלו סופגים כמויות אדירות של פחמן דו־חמצני.

הסיבה לשינוי הכיוון היא חילופי הממשל בברזיל. לאחר שנשיאה הקודם של המדינה, ז׳איר בולסונארו, תמך בכריתת יערות בלתי חוקית, נשיאה הנוכחי של ברזיל, לולה דה סילבה, אוכף ביד חזקה את החוק כדי לשמר את יער הגשם הגדול בעולם. האמזונס מכיל יותר מ־37 מיליארד טונות של פחמן, שישוחרר לאטמוספרה אם היער יעבור את נקודות האל־חזור וייחרב. זה שקול לפליטת גזי חממה שהיא פי 2.5 מכל המקורות בעולם בשנת 2022, החל מתחנות כוח פחמיות ועד מכוניות.



תגיות