אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסימני ההאטה: זינוק של 84% בחברות שנקלעו לקשיים בין יוני לאוגוסט עו"ד רו"ח אשר אנגלמן הממונה על הליכי חדלות פירעון | צילום: אופיר אייב

פרסום ראשון

מסימני ההאטה: זינוק של 84% בחברות שנקלעו לקשיים בין יוני לאוגוסט

זאת, בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2022. מנתוני הממונה על חדלות פירעון עולה עוד כי מתחילת השנה מספר הבקשות של חברות שנקלעו לקשיים וביקשו למנות להן בעל תפקיד עלה ב-36% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד

29.08.2023, 10:41 | ליטל דוברוביצקי

בחודשים יוני עד אוגוסט 2023 חלה עלייה חדה של כ-84% במספר הבקשות של חברות שפנו לבתי המשפט השנה בבקשה למנות להן בעל תפקיד באופן מיידי לאחר שנקלעו לחובות (תיקים מורכבים) לעומת יוני-אוגוסט 2022. עוד עולה מנתונים של הממונה על חדלות פירעון עו"ד ורו"ח אשר אנגלמן כי פילוח בין סוגי הבקשות בתקופה זו מראה כי בתיקי החברות המורכבים (תיקים שבהם חברות ביקשו מינוי בעל תפקיד באופן מיידי בשל חובות שנקלעו אליהן) חלה עליה בשיעור של כ-36% עבור החודשים ינואר- אוגוסט 2023 בהשוואה לחודשים אלו בשנת 2022. בלשכת הממונה על חדלות פירעון ציינו כי "בחינת מגמת השינוי בשנת 2023 תיעשה בתום השנה".

כמו כן , בחינת הנתונים לעניין בקשות יחידים (אנשים פרטיים-ל.ד) להיכנס בשערי הליכי חדלות הפירעון בין החודשים ינואר- אוגוסט 2023 לעומת חודשים אלו בשנת 2022 העלתה כי חלה עליה של 6.7% במספר הבקשות לפתיחת הליכים. בחינה ביחס לחודשים יולי-אוגוסט 2023 לעומת חודשים מקבילים בשנת 2022 מצביעה על עליה בשיעור של 12.9% במספר הבקשות לפתיחת הליכים.

כשמדובר בחברות, במקרים רבים אלה תיקים "פשוטים" של חברות ללא פעילות ומתבקש צו פירוק שלהן על מנת שהעובדים יוכלו לפנות לביטוח לאומי. לעומת זאת, יש גם תיקים מורכבים שבהם מבקשות החברות מבית המשפט למנות בעל תפקיד באופן מיידי או מנהל הסדר חוב מטעם בית המשפט. מנותני הממונה על חדלות פירעון עולה כי אם מסתכלים על מכלול התיקים של בקשות החברות, מזהים ירידה במחצית הראשונה של 2023 במספר הבקשות שהוגשו (714) לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה (801 תיקים).

ואולם, כאמור, אם מסתכלים על התיקים המורכבים שמשפעים על המשק - כלומר, על חברות שפונות לבית משפט בבקשה לצו הקפאת הליכים ומבקשות למנות נאמן או על חברות שפנו לפי תיקון 4 לחוק חדלות פירעון, שהוא תיקון שבא להקל על חברות שנקלעו לקשיים בעקבות הקורונה - ניתן להבחין כי בתיקים האלה קיימת עלייה חדה של כ-31 אחוזים במחצית הראשונה של 2023 לעומת התקופה המקבילה אשתקד ובחינה עבור החודשים יוני-אוגוסט 2023 לעומת יוני-אוגוסט 2022 מצביעה כאמור על עליה בשיעור 84%.

דוגמאות לתיקים של חברות שהוגשו בחודשים האחרונים אפשר למצוא בחברת הנדל"ן רום כנרת שנקלעה לחובות של כ-137 מיליון שקל ומונו לה נאמנים וחברת מטהרי האוויר הציבורית אורה סמארט אייר שפנתה לבית משפט החודש לאחר שצברה חוב של 49 מיליון שקל ומונו לה נאמנים - בקשה שהוגשה במאי על ידי קרן הגשמה עם מאות משקיעים.

זאת ועוד: באפריל 2023 רשת ג'מבו סטוק פנתה לבית משפט בשל חובות ולאחרונה הנאמן מכר חלק ממנה, בעלת המותג "האופה מבגדד" נקלעה לחוב של 62 מיליון והגישה במאי בקשה לבית משפט, חברת שחף אבטחה המעסיקה כ-1100 עובדים נקלעה לחובות של 60 מיליון שקל ופנתה ביוני לבית משפט שמינה לה נאמנים, ורשת שר פיטנס נקלעה לחובות ומונו לה נאמנים, כשלאחרונה היא נמכרה בהצלחה.

מה הסיבות לעלייה במספר התיקים של חברות בקשיים שפנו לבית משפט? עו"ד קרן רייכבך סגל ממשרד גורניצקי המתמחה בהבראת חברות ובחדלות פירעון סבורה שבניגוד לעבר "לא מדובר בקריסות המרוכזות בתחום מסוים אלא באירוע רוחבי של חברות מכל קצוות המשק, ולכן אין המדובר בכשל שוק נקודתי. למצב הנוכחי אפשר למנות מספר סיבות רוחביות כדוגמת- העלייה בריבית במשק, הקושי לקבל מימון, התייקרות המחירים (לרבות מחירי חומרי גלם) ועליית שערי הדולר בחברות מבוססות יבוא.

"המצב המשפטי וההאטה הכללית בהשקעות בישראל, יחד עם תקופת הקיץ והחגים שעל פני שנים הן תקופות רגישות לקריסת חברות, מוסיפות לכך. אני סבורה שההצלחות של הליכים רבים, בעיקר במסגרת תיקון 4 (תיקון המאפשר לחברות שנקלעו לקשיים לפנות לבית משפט ולקבל הקלות לאחר תקופת הקורונה -ל.ד) , החזירה את החברות לבקש הגנה מבית המשפט וגם לכך יש תרומה לעלייה בפנייה לבתי המשפט. עם זאת, יש לזכור שעדיין היקף הפניות לבית המשפט אינו דומה לזה שהיה לפני שנחקק חוק חדלות פירעון בשנת 2019, ועדין מרבית החברות מצליחות להגיע להסדרים מחוץ לכתלי בית המשפט".

עו"ד אשר אנגלמן, הממונה על הליכי חדלות פירעון, צילום: דרור אברמוב עו"ד אשר אנגלמן, הממונה על הליכי חדלות פירעון | צילום: דרור אברמוב עו"ד אשר אנגלמן, הממונה על הליכי חדלות פירעון, צילום: דרור אברמוב

עו"ד אביחי ורדי, יו"ר ועדת נאמנים בחדלות פירעון במחוז ת"א של לשכת עו"ד המתמחה בתיקי חדלות פירעון מוסיף: "להערכתי ולפי כמות הפניות למשרדי ומשרדי חבריי כמות התיקים וחדלות הפרעון ימשיכו לעלות. ראשית, עליית הריבית הדרמטית שהיתה במשק שינתה לחלוטין את מצב החברות שנשענו על אשרי בנקאי או חוץ בנקאי. במקרה הטוב אנחנו מדברים על 9-10 אחוז ריבית ובמקרה הרע על כמעט 20 אחוז. זה כמעט בלתי אפשרי לשרת ריבית כזו. שנית. קטר הנדל"ן נעצר. אין מכירת דירות לא יד ראשונה ולא יד שניה. פגיעה קשה בתחום הנדלן.

חברות יזמיות וחברות ביצוע נחנקות וקורסות. תוסיפו לזה ניהול רע ולא מקצועי. מאבקי שליטה וכדומה. שלישית, קיימות סוגיות שכמעט לא היו בעבר. עבריינות כלכלית. יותר פרוטקשן. יותר נסיון לקבלת כספים שלא כדין ועוד. כמו כן המצב הפוליטי גורם לחששות . הפתרון לא פשוט אבל חייבים לפנות לבעלי מקצוע ולנסות להגיע לפתרון שקט והסדר שקט, אחרת קשה מאוד לשקם".

עו"ד אהוד (אודי) גינדס המשמש כאחד מנאמני חברת הנדל"ן רום כנרת ומייצג חברות בקשיים מסביר כי "המשק נמצא במצב של האטה. המלחמה באוקרינה גרמה למשבר אנרגיה חריף באירופה, לעלייה במחירי תשומות (ברזל, חומרי גלם) ואינפלציה. על מנת לרסן את האינפלציה, הבנקים המרכזיים מעלים את הריבית. שינוי גובה הריבית משפיע על המשק כולו, הריבית על משכנתאות עומדת כבר על יותר מ- 6% והריבית האפקטיבית על אשראי לעסקים היא כבר מעל 7-8%.

כשמדובר בחברות ממונפות שהמודל העסקי שלהן מבוסס על ריבית נמוכה מאד (כפי שהיה בעשור האחרון), ובשעה שהריבית קופצת ל- 8%, זה עלול להביא אותן לבעיות תזרימיות ואפילו לקריסה. ריבית גבוהה וחוסר ודאות שנובע מ"המהפכה המשפטית", מצננים מאד כוונות של משקיעים לבצע השקעות ורכישות חדשות - מה שגורם לכך שחברות ראליות וסטראט אפים מוצאים את עצמם בלי יכולות לגייס הון ולעתים הדבר מגיע עד לכדי הפסקת פעילות וחדלות פירעון. כשמדובר על חברות ממונפות, האתגר המרכזי שלהן כיום הוא לשפר את הנזילות ולהקטין סיכון".

הממונה על חדלות פירעון עו"ד ורו"ח אשר אנגלמן מסר בתגובה לנתונים: ״אנו מנתחים את המידע ומזהים מגמה הולכת וגדלה בהיקף התיקים. לנוכח עליה ז, אנו מקיימים הערכות פנימית לצורך מתן שירות טוב ומקצועי לכלל ציבור הנושים, החייבים, בעלי התפקיד ובתי המשפט במטרה לאפשר תהליך יעיל, מקצועי ואיכותי לצורך עמידה בתכליות החוק, לאפשר שיקום באופן מייטבי לצד השאת הערך לנושים״.



תגיות