חותך את צינור הכסף: ממשל ביידן מטיל מגבלות על השקעות בתעשיות ה-AI והשבבים בסין
המהלך החדש של הבית הלבן הוא חלק ממלחמת השבבים שמוביל ביידן נגד סין בשנתיים האחרונות. האיסור יחול על השקעות בתחומי הבינה המלאכותית, השבבים והמחשוב הקוונטי. "אסור שהשקעות אמריקאיות יסייעו למדינות מעוררות דאגה לפתח את היכולות הצבאיות, המודיעיניות ויכולות הסייבר שלהן", אמר בכיר בממשל
ממשל ביידן מטיל מגבלות על השקעות אמריקאיות בתעשיות הבינה המלאכותית (AI) והשבבים בסין. "אסור שהשקעות אמריקאיות יסייעו למדינות מעוררות דאגה לפתח את היכולות הצבאיות, המודיעיניות ויכולות הסייבר שלהן", אמר פול רוזן, עוזר מזכיר האוצר לאבטחת השקעות, בהודעה לעיתונות. המגבלות, שנחשפו ביום שני, עתידות להיכנס לתוקף ב-2 בינואר ויאסרו בין השאר השקעות בפיתוח שבבים מתקדמים או יישומי AI לשימושים צבאיים.
המהלך של הבית הלבן הוא חלק ממלחמת השבבים שמוביל ביידן נגד סין בשנתיים האחרונות. באוקטובר 2022 אסר הממשל על ייצוא לסין של שבבים עתירי-ביצועים, ובפרט שבבי AI, במטרה להגביל את היכולות של המדינה לפתח מודלים AI מתקדמים ומערכות שמבוססות על שבבים אלו, דוגמת מערכות נשק.
היתה זו המהלומה הראשונה בשורת חילופי מהלומות הדדיות בשנתיים האחרונות. במהלכן, חברות סיניות מצאו דרכים להתמודד עם המגבלות באמצעות הסתמכות על שבבים חלשים יותר, וממשל ביידן הגיב עם הידוק תקופתי חוזר ונשנה של המגבלות, שמנמיך את רף הביצועים המותר לייצוא ומבקש להטיל מגבלות גם על אספקת של מערכות לייצור שבבים מתקדמים בסין. סין הגיבה בהטלת מגבלות חריפות על ייצוא חומרי גלם שדרושים בייצור שבבים מתקדמים ובפגיעה ישירה בחברות אמריקאיות, למשל איסור על שימוש בשבבים של אינטל ו-AMD במחשבים ממשלתיים, או איסור על עובדי ממשל לעשות שימוש באייפונים של אפל.
מגבלות ההשקעות החדשות פותחו במענה לצו נשיאותי עליו חתם ביידן באוגוסט 2023. לדברי הבית הלבן, הן אוסרות על כל אזרח אמריקאי להיות מעורב בעסקאות שקשורות לטכנולוגיות ולמוצרים שיכולים להוות איום חמור על הביטחון הלאומי של ארה"ב. בנוסף, אזרחים יחויבו להודיע למחלקת האוצר על עסקאות שקשורות לטכנולוגיות ולמוצרים שיכולים לתרום לאיום על הביטחון הלאומי.
הטכנולוגיות שעליהן יוטלו המגבלות מחולקות לשלוש קטגוריות: שבבים ומיקרו-אלקטרוניקה, מחשוב קוונטי ובינה מלאכותית. "טכנולוגיות אלו הן הליבה של הדור הבא של יישומי צבא, מעקב, מודיעין וסייבר", נמסר בהודעת הבית הלבן. "ארה"ב כבר אוסרת או מגבילה ייצוא של רבים מטכנולוגיות ומוצרים אלו למדינות מעוררות דאגה. התוכנית משלימה את בקרות הייצוא הקיימות של ארה"ב, שמונעות מהשקעות אמריקאיות לקדם פיתוח של טכנולוגיות רגישות במדינות אלו".
בכיר בממשל אמר לבלומברג שלפי המגבלות החדשות, לא ניתן יהיה להשקיע כסף אמריקאי בחברות סיניות שעוסקות בפיתוח טכנולוגיות שבבים מתקדמות, אך שניתן יהיה להשקיע בחברות שעוסקות בפיתוח שבבים מדורות ישנים יותר אם תימסר הודעה מתאימה למחלקת האוצר. הרגולציה סביב השקעה בטכנולוגיית AI תלויה הן בהיקף כוח המחשוב שמשמש לאימון מערכת ה-AI, והן בשימוש המיועד של המערכת. אזרחים אמריקאים לא יוכלו להשקיע, למשל, בחברות AI סיניות שממוקדות ביישומים צבאיים.