אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל מעכב אישור הדירקטורים בלאומי, והארכת כהונת היו"ר נבחנת מימין: יו"ר בנק לאומי שמואל בן צבי והמפקח על הבנקים דני חחיאשוילי | צילומים: אוראל כהן, דוברות בנק ישראל

בלעדי

בנק ישראל מעכב אישור הדירקטורים בלאומי, והארכת כהונת היו"ר נבחנת

אף שהוועדה הציבורית למינוי דירקטורים בבנק ישראל העבירה רשימת מועמדים כבר לפני כחודש, בנק ישראל טרם אישר אותה. בשל כך, מנסים כעת להאריך את כהונתו של יו"ר לאומי הנוכחי שמואל בן צבי, שאמור לסיים את התפקיד בחודש הבא 

17.06.2024, 06:00 | גולן חזני ועירית אבישר

בנק ישראל מעכב את אישור רשימת המועמדים לדירקטוריון בנק לאומי, ובכך מעכב בפועל את תהליך בחירתו של יו"ר חדש לבנק. עיכוב אישור המועמדים נעשה אף שהוועדה למינוי דירקטורים העבירה את זהותם כבר לפני כחודש. העיכוב מונע את כינוס האספה הכללית של בעלי המניות ולכאורה פוגע בממשל תאגידי תקין של הבנק.

יו"ר הנוכחי שמואל (מולי) בן צבי, שמונה בנובמבר האחרון, צפוי לסיים את תפקידו כבר במהלך יולי, לאחר כהונה קצרה של תשעה חודשים בלבד. על פי החוק, דירקטור בבנק ללא גרעין שליטה יכול לכהן עד תשע שנים, ובן צבי ישלים את התקופה המקסימלית עם פרישתו הקרובה. תהליך בחירת היו"ר החדש החל כבר בינואר השנה, חודש וחצי בלבד לאחר כניסתו של בן צבי לתפקיד, כאשר הוועדה למינוי דירקטורים פרסמה קול קורא למועמדים חדשים לדירקטוריון.

בעלי המניות אמורים לבחור ארבעה דירקטורים, מתוכם ימונו לפחות שני חדשים. שני דירקטורים מכהנים יתמודדו על קדנציה נוספת, והסיכוי שלהם להיבחר שוב גבוה. עם זאת, מכיוון שהוועדה הציבורית למינוי דירקטורים בבנק ישראל היתה משותקת בשל עיכוב במינוי יו"ר לוועדה עצמה, התעכב ההליך כולו. כפי שנחשף בכלכליסט, בין המועמדים לתפקיד נמנים מנכ"ל האוצר לשעבר רם בלינקוב ויו"ר בזק לשעבר גיל שרון. לאחר סיום עבודת הוועדה הועברו השמות לאישור הפיקוח על הבנקים בראשות דני חחיאשוילי. חרף הדחיפות שנובעת מכך שבן צבי מסיים בקרוב את תפקידו, בנק ישראל מתמהמה ונכון לכתיבת שורות אלה לא העביר ללאומי את שמות המועמדים המאושרים, כך שהבנק לא יכול לזמן אספה כללית.

לכלכליסט נודע כי כתוצאה מכך מבוצעות בימים אלו פעולות שונות במטרה להאריך את כהונתו של היו"ר הנוכחי בן צבי בכמה חודשים. לפני פחות משנה ניסה גם סאמר חאג' יחיא — שסיים קדנציה שלישית וכיהן כיו"ר הבנק — להאריך את כהונתו ברגע האחרון, על רקע המלחמה בעזה, אך בנק ישראל בלם את הניסיון.

גורם לשעבר בבנק לאומי מתח ביקורת על התנהלות בנק ישראל ש"מתנהל באופן תמוה בפעם השנייה ברציפות. בפעם שעברה הם איפשרו לבחור יו"ר לתשעה חודשים בלבד ובכך לפגוע בתפקוד הבנק, ועכשיו הם מונעים בפועל בחירת יו"ר קבוע לטווח ארוך. בנק ישראל צריך להחליט אם לסיים מיידית את בדיקת הדירקטורים או להורות ללאומי לבחור יו"ר בקרוב, לפני שמגיעים שמות המתמודדים הפוטנציאליים. המצב הנוכחי הוא הרע מכולם. בנק ישראל שיודע להעיר על עניינים של ממשל תאגידי, מונע את ההתקדמות של התהליך החשוב בממשל תאגידי של מינוי דירקטוריון באחד משני הבנקים הגדולים. ייתכן שעל הנגיד להתערב אישית בנושא. העובדה שבנק ישראל בכלל דן באפשרות שכהונת בן צבי תוארך היא בעייתית, ולא אמורה לקרות בבנק גדול". אותו גורם טוען גם כי כהונת בן צבי היתה לא טובה ללאומי כי "יו"ר שנבחר ומראש יודעים שהוא בפועל זמני, הוא ברווז צולע שחברי הבורד האחרים מתייחסים אליו בהתאם. בנק ישראל הוא שאיפשר את הכהונה הקצרה ועתה מסמן בהתנהלות שלו מצב דומה".

בן צבי החליף בתפקיד את חאג' יחיא אחרי שניצח על חודו של קול את אתי דויטש, לשעבר יו"רית מרכנתיל ויו"רית חברת כרטיסי האשראי כאל של דיסקונט. ברשימת המועמדים להחלפתו של בן צבי, מלבד דויטש, נמצא גם דני קולר.

כפי שנחשף בכלכליסט, בין מי שהגישו את מועמדותם, לבד מבלינקוב ושרון, היו גם מנכ"ל קופ"ח מאוחדת לשעבר ומנכ"ל מגה לשעבר זאב וורמברנד, ראש חטיבת החדשנות והאסטרטגיה בבנק הפועלים לשעבר גולן שרמן, מנכ"ל בנק פאג"י לשעבר דב גולדפריינד, מנכ"לית ישראייר לשעבר סבינה בירן, מנכ"ל ישראכרט לשעבר רון וקסלר, הדירקטור לשעבר בלאומי אבי בזורה, ופרופ' הדס גלנדר ששותפה בפירמת ראיית החשבון EY.

מבנק ישראל נמסר כי הוא "אינו מתייחס לפניות בנוגע למינוי נושאי משרה ספציפיים במערכת הבנקאית. ככל שתתקבלנה החלטות, אלו תפורסמנה באמצעים הרלבנטיים״.

מלאומי נמסר: "שמואל בן צבי נבחר ליו"ר הדירקטוריון הקבוע בסוף אוקטובר האחרון. מאז ועד עתה הדירקטוריון עובד כסדרו ובצורה מיטבית".

תגיות