אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שינתה כיוון בגלל המלחמות: Y קומבינטור נכנסה לעסקי הנשק פיטר ת'יל. נכנס להשקעות בטחוניות | צילום: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

שינתה כיוון בגלל המלחמות: Y קומבינטור נכנסה לעסקי הנשק

הלחימה באוקראינה ובמזה"ת ותרחיש להתלקחות בין ארה"ב לסין במצרי טייוואן הביאו את חממת הסטארט־אפים המובילה בעולם  להשקיע ביצרנית טילי השיוט Ares Industries. עד כה השקיעה בעיקר בתחומי התוכנה, מסחר מקוון ופינטק 

26.08.2024, 14:09 | ג'ורג' המונד, פייננשל טיימס

חממת הסטארט־אפים Y Combinator מסן פרנסיסקו, שהיתה בין המשקיעים המוקדמים בחברות כמו Airbnb, רדיט, סטרייפ וקוינבייס, משקיעה כעת לראשונה בחברת נשק ונכנסת למגזר שעד כה היא העדיפה להימנע ממנו.

יעד ההשקעה היא ארס אינדסטריז (Ares Industries), המייצרת להגדרתה "טילי שיוט בעלות נמוכה" אשר לפי החברה יתאימו לשימוש במלחמה העלולה לפרוץ בין ארצות הברית וסין במצרי טייוואן. לפי החברה, בתרחיש הזה, מלאי התחמושת של ארצות הברית ייאזל בתוך שבועות ספורים מפרוץ המלחמה הפוטנציאלית. עוד ציינה, כי "העימותים האחרונים במזה"ת ובאוקראינה הוכיחו כי כלי הנשק שלנו גדולים ויקרים מדי למלחמות של ימינו".

אלכס טסנג ודוואן פלנטמורה המייסדים של החברה, הדגישו כי טילי השיוט נגד ספינות שהם מייצרים במחיר של 300 אלף דולר ליחידה יהיו "קטנים פי 10 וזולים פי 10" מהחלופות הקיימות כיום. הביוגרפיה של טסאנג המופיעה באתר של Y Combinator כוללת משפט אחד בלבד: "טילים זה קול".

השניים לא השיבו לבקשה לקבלת תגובה.

ההשקעה בחברת נשק מסמנת שינוי כיוון עבור Y Combinator, הפועלת כחממת סטארט־אפים והפכה ב־19 שנות קיומה לאחד מעמודי התווך של עמק הסיליקון. עד כה היא השקיעה בעיקר בסטארט־אפים בתחומי התוכנה, המסחר המקוון והפינטק.

אולם, על רקע המלחמות באירופה ובמזרח התיכון, משקיעים בתחום הטכנולוגיה החלו לסגת מהתנגדותם למעורבות בגזרת כלי הנשק. שינוי הכיוון הזה קיבל תמריץ גם בעקבות הופעתן של כמה וכמה חברות ששמו להן למטרה לשדרג את כלי המלחמה של צבא ארצות הברית בתמורה לנתח מתקציב הביטחון השנתי, שעומד על כ־800 מיליארד דולר.

תעשיית הביטחון האמריקאית נשלטת על ידי אוליגופול של קבלנים, ביניהן רייתיאון (Raytheon) ובואינג, שזוכות ברוב מוחלט של החוזים הממשלתיים.

אנדוריל אינדסטריז, חברת הסטארט־אפ הביטחונית־טכנולוגית הבולטת ביותר, גייסה החודש 1.5 מיליארד דולר שיממנו את האצת הייצור של כלי נשק אוטונומיים עבור הצבא האמריקאי ובנות בריתו. סבב גיוס ההון הזה נערך בהובלת פאונדרס פאנד של פיטר ת'יל, אחת מקרנות ההון סיכון הגדולות הראשונות שאימצו לחיקן טכנולוגיות ביטחון.

לאחרונה, ההשקעות זורמות גם מקרנות הון סיכון הנחשבות במיינסטרים, כמו אנדריסן הורוביץ וג'נרל קטליסט. בדומה, גם סקויה קפיטל, אחת מהחברות המובילות בעמק הסיליקון, ביצעה בשנה האחרונה את ההשקעות הראשונות שלה במגזר הנשק והביטחון. היא השקיעה במאך אינדסטריז (Mach Industries) המייצרת פצצות מימן וביצרנית הרחפנים נירוס שמעוניינת להגדיל את היצע הקוודקופטרים (כלי טייס המונע על ידי ארבעה מדחפים) באוקראינה למטרות איסוף מידע, פינוי מוקשים ומשימות התקפה.

"התפתחה סיטואציה מאד מעניינת במסגרתה המתיחות הגיאופוליטית והסוף של עידן הריבית האפסית הפכו אנשים לפרגמטים יותר", אמר המייסד של סטארט־אפ שבאותה קבוצה של חברות במימון Y קומבינטור כמו ארס. מייסדים נוספים של חברות באותה קבוצה אישרו כי היחס אליהם הפך חיובי. "אנשים תומכים במי שעושים דברים שווים ומסובכים", הסבירו.

חברות הסטארט־אפ הללו אינן עוסקות בבניית מערכות נשק מתוחכמות ומסיביות, אלא בפיתוח נשק וכתב"מים זולים יותר שניתן לייצר במהירות ובהיקף רחב. כך, ההון החדש שגייסו באנדוריל ישמש לבניית רשת של מפעלי נשק שלפי החברה יאמצו את שיטות הייצור של טסלה על מנת להאיץ את הקצב.

ג'ארד פרידמן, שותף ב־Y קומבינטור, אמר כי החברה החלה לעודד באופן פעיל סטארט־אפים בתחום הביטחון להגיש השנה בקשות למימון. "מדוע עכשיו? זה לא שלא היינו מממנים אותן לפני כן, אלא שזו הפעם הראשונה שחברה טובה כמו זו הגישה בקשה", טען.


אינפו פייננשל טיימס 2024 FT,  אינפו פייננשל טיימס 2024 FT אינפו פייננשל טיימס 2024 FT,


תגיות