אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא רק ביטחון, גם כלכלה: יש לשמור על אומת הסטארט-אפ ד"ר נעם סולומון, מייסד ומנכ"ל חברת immunai | Credit: Gil Kovalchik

דעה

לא רק ביטחון, גם כלכלה: יש לשמור על אומת הסטארט-אפ

ישראל היא מעצמת הייטק שיודעת גם בזמני משבר קשים להתעלות לגודל השעה ולצלוח את האתגרים. זהו צו 8 לאומת הסטארט-אפ, כולנו צריכים להתגייס למטרה זו כדי שישראל לא רק תתקיים עוד 75 שנה אלא תמשיך להוביל בחדשנות, טכנולוגיה ומדע לתמיד

06.11.2023, 13:38 | ד"ר נעם סולומון

האומה כולה, מבוגרים וצעירים, הורים וילדים, גדול כקטן, מנסים להבין כיצד להיערך למצב החדש, גם חודש אחרי תחילת המלחמה. האירוע הנורא שקרה לנו בשביעי לאוקטובר, אותה שבת ארורה בה אירע לנו טבח שלא ידענו כמותו מאז השואה - אויב אכזר שרצה לא רק להרוג את חיילינו אלא לפגוע ולהכאיב לזקנים, נשים וטף באכזריות שעד היום קשה לכולנו להאמין שאכן התרחשה, אויב שרוצה להשמיד אותנו כי אנחנו יהודים.

אני מודה, גם לי בשבועיים הראשונים היה קשה לעכל מה קרה ולתפקד כרגיל. אם בימים כתיקונם זה מספיק מאתגר לנהל סטארט-אפ, הרי שלנהל סטארט-אפ באירוע משנה-מציאות בסקייל של לא פחות מ-9/11 בארה"ב – הוא חתיכת אתגר.

כשהחלה הלחימה, הרבה מהעובדים שלנו וכמוהם עובדים בחברות טכנולוגיה אחרות שאלו איך הם יכולים לתרום למאמצי המדינה בתקופה הזו, אם הם לא נלחמים ומגוייסים לשירות מילואים? גם אני שאלתי את עצמי את השאלה הזו - איך נוכל לעזור למדינה שלנו בתקופה המאתגרת הזו?

אני רוצה לפנות לכל עובדי הטכנולוגיה בישראל ובמיוחד לעובדי הסטארט-אפים ולהגיד להם מסר ברור – גם אם לא קיבלנו צו 8 מהצבא, בואו נראה עצמנו מגוייסים לטובת אומת הסטארט-אפ.

כאשר המלחמה תסתיים - וכולנו יודעים שהיא תסתיים בניצחון צבאי מוחץ של ישראל על אויביה מבחוץ, פשוט כי אין לנו ברירה אחרת - נצטרך עדיין להבטיח את המשך המפעל המשמעותי שבנינו כאן ב-75 השנים האחרונות.

ישראל הינה מעצמת הייטק עולמית, והתוצר הגולמי לנפש בישראל מבוסס משמעותית על חברות הסטארט-אפ שהקמנו ופועלות כאן ובעולם. 50% מהייצוא של ישראל מגיע מההייטק הישראלי. זה הקטר שסוחב את כלכלת ישראל. ואסור שהוא יירד מהפסים.

אני מזכיר לכולנו - העולם נמצא כבר למעלה משנה במשבר כלכלי שמזמן לכלכלת ישראל ולחברות הייטק אתגרים משמעותיים, אבל האתגרים שנכונו לנו בעקבות השבת השחורה, הן ברמה האישית והן ברמה הלאומית, הפכו גבוהים לאין שיעור. אם לא נשכיל להבין שגם בחזית ההייטק אנחנו חייבים להביא את אותה רוח לחימה – ישראל לא תוכל להמשיך ולהיות מעצמת הייטק עולמית.

ישראל אולי לא נמצאת כרגע בסכנה קיומית, אבל אני רוצה להבטיח שלא ניתן לאויבנו לפגוע במפעל הציוני המדהים שבנינו כאן, ועל אחת כמה וכמה שלא יפגעו באומת הסטארט-אפים שבנינו. שנמשיך להוות הקטר שרותם טכנולוגיה ומדע חדשני ומייצר חברות מהפכניות ופורצות דרך ודוחף את ישראל ואת העולם קדימה ושימשיכו ללמוד עלינו בבתי הספר המובילים למנהל עסקים בכל העולם. וזה אפשרי, אם נבין את גודל השעה ונתגייס לכך.

בכל חברת סטארט-אפ ישראלית אני מעריך שכרבע מכוח האדם מגוייס לשירות מילואים. סטארט-אפים פועלים במודל חסכוני, אנחנו מאוד "lean" בהגדרה, כלומר, פועלים ביעילות מרבית, כמעט ללא ״שומנים״, אבל זה אומר ש-25% ירידה בכוח האדם עשויה לפגוע משמעותית בפרודוקטיביות שלנו. המשמעות של זה היא שלקוחות של חברות סטארט-אפ עשויות לקבל מוצר פחות איכותי, שירות פחות מהיר, פחות אמין, פחות טוב.

אוקיי אבל יש מלחמה, יש סדרי עדיפויות בכל זאת. אז זהו, שזה הרבה יותר מורכב. המלחמה הזו הולכת להימשך זמן, חצי שנה או שנה אפילו, ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לאבד את המוניטין שבנינו בעשרות שנים ובעמל רב. חברות אירופאיות ואמריקאיות עובדות עם סטארט-אפים ישראלים כי יודעים שאנחנו מדלוורים תמיד, בכל מצב. אנחנו כבר יודעים שחלק מהלקוחות יעדיפו לעבוד עם המתחרים שלנו שאינם פועלים בישראל. זה יותר ״פשוט ונוח״, לא צריך לבחור צדדים. גם עליהם מופעל לחץ מצד הדירקטוריון, המשקיעים, העובדים שלהם. לקוחות הם שונאי סיכון. הם יבחרו בחברה שיש וודאות מלאה לגבי היכולת שלה להמשיך ולפעול.

אנחנו חייבים דווקא עכשיו להוכיח שאנחנו טובים יותר מהמתחרים שלנו, גם בזמני משבר. שאנחנו נותנים מוצר איכותי יותר, שירות טוב יותר, מענה מהיר יותר, שאנחנו מצדיקים את המוניטין שלנו בכך שאנחנו לא רק חדשניים אלא גם נותנים מוצר ושירות ללא תחרות.

זה אומר שיש לכל עובד הייטק היום אחריות - כן, הולכת להיות תקופה מאתגרת לכולנו, חלק מהצוות במילואים, אולי תצטרכו לעשות עוד תפקיד או לעבוד על מוצר שלא הכרתם לפני זה, אבל פה גם תוכלו להביא ערך שלא יסולא מפז לחברי הצוות, לחברה ולמדינה שלכם.

ולכם, חברותיי וחבריי יזמי ההייטק, כולנו רוצים לקרוא לעמיתנו בעולם ולהעיר אותם, מצפים להבנה, סולידריות, ואני מבין את זה, גם אני העליתי פוסטים לגייס את תמיכת הרשת שלי בישראל, אבל אנחנו חייבים להתרכז במשימה הלאומית של הצלת הכלכלה - להתגייס להראות ללקוחות שלנו בעולם מי זו ישראל. אל תבקשו שיבינו אותנו - דברו אליהם במדדים שבאמת חשובים לחברות האלה - בדילוור, באיכות המוצר והשירות.

ישראל היא מעצמת הייטק שיודעת גם בזמני משבר קשים להתעלות לגודל השעה ולצלוח את האתגרים ולהגיד – We deliver, no matter what. זהו צו 8 לאומת הסטארט-אפ – כולנו צריכים להתגייס למטרה הזו עכשיו, כדי שישראל לא רק שתתקיים עוד 75 שנה, אלא תמשיך להוביל ולהיות ראש חץ עולמי בחדשנות, טכנולוגיה ומדע.

ד"ר נעם סולומון, מייסד ומנכ"ל חברת immunai

תגיות