ארה"ב: הצמיחה ברבעון הראשון - הרבה מעבר לתחזיות
לפי משרד המסחר, התוצר בשלושת החודשים הראשונים עלה בשיעור שנתי של 2%, הרבה מעל ההערכות של 1.3%-1.4%; הנתון מרגיע במידת מה את החשש ממיתון בכלכלה הגדולה בעולם
חשש למיתון? כלכלת ארה"ב צמחה בקצב מהיר בהרבה בשלושת החודשים הראשונים של השנה ביחס לתחזיות, כך על פי דיווח של משרד המסחר האמריקאי היום (ה').
התוצר המקומי הגולמי, המדד הרחב ביותר לתפוקה הכלכלית, עלה ברבעון הראשון בשיעור שנתי של 2%, לעומת הקריאה שעמדה על 1.3%. נתון זה הוא גם הרבה מעל הצפי של הכלכלנים לשיעור של 1.4%, כך לפי חברת רפיניטיב. גם הרבעון האחרון אשתקד הפתיע לטובה עם צמיחה של 2.9% לעומת צפי של 2.6%. האומדן הסופי של משרד המסחר לתמ"ג ברבעון הראשון שיקף עדכון כלפי מעלה לייצוא, להוצאות צרכנים, להוצאות ממשלתיות ולהשקעות של חברות בנייה למגורים.
ההוצאה הצרכנית (PCE) עלתה ב-4.2%, הקצב הגבוה ביותר מאז הרבעון השני של 2021. במקביל עלה היצוא ב-7.8% לאחר ירידה של 3.7% ברבעון הרביעי של 2022. גידול של 8.7% בהתאמות שביצע הביטוח הלאומי ביחס ליוקר המחיה העלה ככל הנראה את סכומי ההוצאות הצרכניות, כך אמר סקוט הויט, מנהל בכיר ב-Moody's Analytics. "בסך הכל, הכלכלה עמידה, והסיכויים להמשך המיתון שהתחיל השנה הולכים ופוחתים", אמר.
החדשות טובות גם בחזית האינפלציה. מדד הליבה של ה-PCE, שאינו כולל מזון ואנרגיה, עלה ב-4.9%, ורשם עדכון קל כלפי מטה. קובעי המדיניות של הפדרל ריזרב, בוחנים יותר מכל את מדד ה-PCE כאינדיקטור לאינפלציה. באמצעות רצף של העלאות ריבית, מנסה הפד להאט את הכלכלה, להוריד את האינפלציה שהגיעה בקיץ 2022 לשיא מאז תחילת שנות ה-80, ולהחזירה לרמה של 2%. אחד מהמוקדים של הפד הוא שוק העבודה. כרגע יש כ-1.7 משרות פתוחות לכל עובד פנוי, מה שגרם להעלאות שכר ולדחיפה נוספת באינפלציה.