אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היועמ"שית: "חוק המעונות יעודד השתמטות - ואינו חוקתי" היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה | צילום: מישל אמזלג, לע"מ

היועמ"שית: "חוק המעונות יעודד השתמטות - ואינו חוקתי"

הצעת חוק המעונות של ח"כ ישראל אייכלר, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים, מיועדת לעקוף את האיסור על מתן הנחות במעונות יום לאברכים משתמטים; לפי היועמ"שית, חוק של הכנסת הפוגע בעיקרון השוויון ומעודד הימנעות מגיוס לצה"ל - אינו חוקתי; בסוף השבוע הודיעו גם יועמ"ש האוצר ובכירי המשרד כי הם מתנגדים לחוק

03.11.2024, 09:11 | עמיר קורץ, צבי זרחיה

חוק המעונות יעודד השתמטות פסולה משירות בצה״ל, יגביר את הפגיעה במשרתים ואינו חוקתי - כך קובעת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, במכתב ששלחה לשר המשפטים.

לצפייה בחוות הדעת המלאה של היועמ"שית לחצו כאן

הצעת חוק המעונות של ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) צפויה לעלות היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה ומיועדת לעקוף את האיסור על מתן הנחות במעונות יום לאברכים משתמטים שאיבדו את דחיית השירות.

המשנים ליועמ"שית גיל לימון ואביטל סומפולינסקי כותבים ללוין בחוות הדעת ביחס לעיקרון המרכזי בהצעת החוק, לפיו רק מצבה התעסוקתי או הלימודי של האם יובא בחשבון לשם הזכאות להשתתפות בשכר הלימוד במעונות, כי "לעמדתנו, לא ניתן מבחינה משפטית לקדם את הצעת החוק, משתכליתה היא לאפשר סבסוד למעונות יום גם למשפחות שבהן האם עובדת והאב חייב בגיוס, אך אינו מתייצב לשירות צבאי, וחלף זאת לומד בתימודים תורניים.

"ההסדר מבקש להתגבר על ההשלכות הנובעות מפקיעת פרק ג'1 לחוק שירות ביטחון, ומהימנעות המדינה מגיוסם של תלמידי המוסדות התואניים כפי שנדרש במצב זה לפי פסיקת בית המשפט העליון".

עוד נכתב כי במסגרת הניסיון "לבטל" את ההשלכות הנובעות מפקיעת הסעיף הרלוונטי בחוק שירות הביטחון ומפסיקת בג"ץ, "ההסדר המוצע פוגע בשיוויון בין הורים הנזקקים לסבסוד במעונות יום ובאופן אשר מעצים את הפגיעה בשוויון בנטל אל מול ציבור המשרתים".

לדבריהם, "חוק של הכנסת אינו יכול להיחשב חוקתי מקום שמשמעותו היא פגיעה בעיקרון השוויון תוך עידוד מדינתי וממוסד של הימנעות מגיוס לצה"ל בניגוד לחוק שירות ביטחון, בניגוד לצרכי צה"ל ובניגוד לחובת השיוויון בנטל. ההצעה הנוכחית נכשלת בדיוק בכך".

הם כותבים כי פגיעתו של ההסדר בשיוויון חריפה בכלל, וביחס לשנת הלימודים הנוכחית בפרט - "ודי בכך כדי להבהיר מדוע בוודאי לא ניתן להחיל את ההסדר על שנת הלימודים הנוכחית", עוד נכתב כי ההסדר לא מבוסס תשתית עובדתית מקצועית מתאימה, וגורמי המקצוע באוצר מתנגדים לו. "הדבר ממחיש את טעמי ההתנגדות החוקתיים לקידומו", נכתב בחוות הדעת, "על רקע תכליתו, פגיעתו בהיבטי השיוויון ואי התאמתו לאינטרס הציבורי, מבלי שהוצגה כל הצדקה מקצועית או אחרת".

בחוות הדעת נכתב כי ככל שבכל זאת הממשלה תבקש לקדם הסדר חקיקתי לעניין סבסוד מעונות היום, יידרשו "התאמות משמעותיות ונרחבות, על מנת שההסדר שייקבע יעמוד באמות המידה המשפטיות הנדרשות" - וכי לשם כך נדרש להקדים ולקיים עבודת מטה מקצועית מסודרת.

בסיכום חוות הדעת המתפרסת על פני 8 עמודים, כותבים המשנים ליועמ"שית כי תכליתו של ההסדר המוצע היא לעקוף למעשה את ההשלכות הנובעות מפקיעת חוק הגיוס ומהיעדרו של הסדר חקיקתי חלופי, על הלומדים במוסדות תורניים וחייבים בגיוס לצבא.

"תכלית זו מעמיקה את הפגיעה בשיוויון בנטל", נכתב. "על כן, אין בה כדי להצדיק את הפגיעה בשיוויון הגלומה בהסדר המוצע. הדברים נכונים ביתר שאת, בכל הנוגע לתחולה המיידית של שינוי תנאי הסבסוד ביחס לשנת הלימודים הנוכחית ללא שינוי תנאי הקבלה, באופן אשר מוביל הלכה למעשה לכך שההטבה תינתן בעיקרה למשפחות שבהן האם עובדת והאב לומד לימודים תורניים ולא מתייצב לשירות. בהתאם לכך, לעמדתנו, מבחינה משפטית, לא ניתן לקדם את ההסדר, שאינו מבוסס על תשתית עובדתית מקצועית רלוונטית ואינו צולח את המבחנים החוקתיים".

חוות הדעת מבהירה בסיכום, שכדי לקדם הסדר חקיקתי בעניין יש, בין השאר, לוודא שתנאי הקבלה והסבסוד למעונות "לא יתעלמו ממקומו של הגבר בתא המשפחתי, ובכלל זאת לא יהוו עידוד מדינתי וממוסד להימנעות משירות צבאי"; ובכל מקרה, "תחולת כלל רכיביו של ההסדר תהיה רק משנת תשפ"ו ואילך", כלומר שייכנס לתוקף בשנה הבאה ולא מיידית.

בסוף השבוע הודיעו יועמ"ש האוצר אסי מסינג והדרג המקצועי באוצר כי הם מתנגדים להצעת החוק. במכתב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' קבע מסינג שהצעת החוק פוגעות קשות בשוויון ועלולה לעודד גברים, במיוחד מהמגזר החרדי, שלא לצאת לעבודה.

מסינג קבע שההצעה "מעוררת קשיים משפטיים. דומה כי כל תכליתה היא לעקוף את התוצאות המשפטיות הנובעות מהיעדר חקיקה לגיוסם של תלמידי מוסדות תורניים. בנוסף לכך, להצעת החוק השלכות כלכליות ותקציביות רחבות היקף". לדבריו, "הצעת החוק למעשה מעמיקה את אי השוויון הקיים בין תלמידי ישיבות ליתר האוכלוסייה, שכן היא מביאה בפועל לתמיכה באבות תלמידי מוסדות תורניים חייבי גיוס".

לפיד: "חוק המעונות הוא חוק ההשתמטות 2"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (יש עתיד) אמר כי "חוות הדעת של היועמ"שית ושל היועץ המשפטי של משרד האוצר חדות וברורות: חוק המעונות הוא 'חוק ההשתמטות 2', מי שתומך בחוק הזה, תומך בהשתמטות מצה"ל בזמן מלחמה. מי שתומך בחוק הזה בוגד באנשי המילואים ובלוחמי צה"ל".

ח״כ אביחי בוארון מסר בתגובה להודעתה של בהרב מיארה: "חוות הדעת של היועמ"שית כלל לא רלבנטית. כבר שנים רבות שאנשי הייעוץ המשפטי לממשלה התרגלו להלך אימים על חברי הכנסת, ולהטיל את מורא על חברי כנסת בהליכי חקיקה. לא עוד. נבחרנו על ידי הציבור על מנת לשמור על האינטרס הציבורי ולהוביל מדיניות ובמסגרת זה חובה עלנו לקבוע מהן הנורמות שבהן מדינת ישראל תתנהל. זהו התפקיד המרכזי של חברי הכנסת וזה התפקיד המרכזי של בית המחוקקים. רק חברי הכנסת יכולים וצריכים לקבוע את מדיניות המדינה".

תגיות