אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הציבור נשלח להפיק חשמל סולארי, אבל אין תשתיות לקליטתו חשמל סולארי | חגי דקל

הציבור נשלח להפיק חשמל סולארי, אבל אין תשתיות לקליטתו

הקמפיין הטלוויזיוני של משרד האנרגיה השאיר אנשים מאוכזבים כשגילו שאין אפשרות לחבר גגות גדולים לתשתית בשל מגבלת קיבולת. "המון אנשים מתקינים פאנלים סולאריים"? לא ממש

05.09.2023, 06:00 | שני אשכנזי

בשבוע שעבר, דקה לפני מהדורת החדשות של 20:00, הפציע על המסך קמפיין חדש מבית היוצר של משרד האנרגיה. בסרטון מספר מציג לשני חבריו שיש חדש תחת השמש: "האנושות עוברת לאנרגיה מתחדשת שאף פעם לא נגמרת, אנרגיה מהשמש", כך הוא מסביר, ומציג בפניהם את הפאנלים הסולאריים החדישים שהתקין על גג ביתו. בסוף התשדיר מזמין משרד האנרגיה את הציבור "להתקדם לפאנל סולארי", ובכך לשמור על הסביבה ולהרוויח כסף. אלא שיש רק בעיה אחת: במרבית הארץ הרשת מלאה, וכלל לא ניתן לחבר מערכות סולאריות גדולות.

אף על פי שהקמפיין עוסק בהתקנה של פאנלים סולאריים על גגות בתי מגורים פרטיים או בנייני מגורים משותפים, שגודלם מתאים לחיבור לרשת, יזמים בתחום האנרגיה המתחדשת מוצפים בפניות להתקנות של גגות גדולים שלא ניתן לחבר מחוץ למרכז הארץ, בשל עיכובים של שנים ארוכות בפיתוח רשת החשמל בישראל, המתוחה כעת עד הקצה. בחלק מהאזורים נדרשים היזמים להמתין שנים ארוכות עד שניתן יהיה לחבר מערכות, ולכן כלל לא משתלם להקימן כעת.

"כל מי שהתקשר בימים האחרונים מחפש פתרונות לגגות גדולים. הציבור לא מבחין בין הדברים", מספרת דניאל ביטון, המנכ"לית והבעלים של חברת EDI אנרגיה. "אנחנו נאלצים להסביר להם שאין מקום ברשת ושההיתכנות לעסקה היא לא גבוהה. אומרים לנו: 'אבל המדינה פרסמה בטלוויזיה שהיא רוצה אנרגיה מתחדשת, אז איך זה יכול להיות?'. לצערנו הקמפיין הזה הוא כמו לזרות לנו מלח על הפצעים כשהמדינה לא מציעה פתרונות לענף. הפוטנציאל שעתיד להביא את המדינה לעמוד ביעדי האנרגיה המתחדשת נמצא בגגות הבינוניים והגדולים, בקרקעות, במאגרים ובשאר המקומות שבהם כיום לא ניתן להתקין פאנלים סולאריים בגלל עיכובים רגולטוריים, בעיקר מצד רשות החשמל".

להעלאת המודעות לאנרגיה מתחדשת ויתרונותיה חשיבות רבה, וקמפיינים דומים מתפרסמים ברחבי העולם. על פי סקר שבוצע עבור משרד התשתיות והאנרגיה, כשליש מהאוכלוסייה הכללית עדיין לא שמע על פאנלים סולאריים, ובקרב מי ששמעו חלק ניכר לא מכיר את יתרונותיהם הכלכליים והסביבתיים. לפי ההערכות, כיום ל־20 אלף בתים בלבד ישנם גגות סולאריים, (ומתוכם רק כ־5 בניינים משותפים), המהווים אחוז זניח מהפוטנציאל האפשרי. במשרד האנרגיה החליטו לשדר כעת קמפיין בעלות 4 מיליון שקל כדי להעלות את המודעות לפוטנציאל הסולארי למרות החסמים הידועים והמוכרים בשטח, שלהם אין כל פתרון בנמצא. זאת, לאחר שהקמפיין האחרון שערך המשרד בתחום היה ב־2019 - לפני זמן רב, ובישראל הנושא כמעט ואינו נמצא על סדר היום.

פיגור בפיתוח ובדוחות

בשוק האנרגיה המתחדשת קוראים למשרד האנרגיה לכוון את הקמפיין ללקוח החשוב ביותר כדי לעורר אצלו את המודעות הגדולה שאכן יכולה לדחוף את השוק קדימה: רשות החשמל. חסם הרשת הוא החסם הגדול ביותר לאנרגיה מתחדשת כיום, אך ברשות החשמל הפסיקו לפני כשנתיים לפרסם דוחות רבעוניים לגבי התקדמות בפיתוח הרשת, כאשר הדוחות האחרונים מצביעים על עיכובים גדולים. פתרונות אחרים שהיו יכולים לשמש כ"גשר" עד לפיתוח הרשת אינם בנמצא: ישנן שיטות מקובלות בעולם לניהול מערכת החשמל המאפשרות לא להגביל העמסה של מתקנים על הרשת תוך הפעלת כלל שלפיו המתקן האחרון שנכנס לרשת לא יפעל בשעות העומס. אפשרות נוספת היא שימוש בסוללות לאגירת אנרגיה. אך בישראל לא קיימת היום אסדרה בנושא, שכן היא ממתינה אף היא לרשות החשמל.

לדברי איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות האנרגיה הירוקה לישראל, "רשת החשמל בישראל מפגרת בזמן כתוצאה מהרפורמה במשק החשמל שהתעכבה שני עשורים. מעבר לשדרוג עמודי חשמל, כבלים ושנאים, פרקטיקות של ניהול רשת מודרנית לא מיושמות בישראל. במדינות שמשלבות אנרגיות מתחדשות מנהלים את הרשת בצורות שונות. אף שבמשך שנים אנו מבקשים, לרשות החשמל אין ייעוץ בינלאומי ראוי בנושא וגם לא לנגה ולחברת החשמל".

השחקנים בקמפיין משרד האנרגיה טוענים כי "המון אנשים בישראל מתקינים פאנלים סולאריים על הגג שלהם", אך אותה אמירה רחוקה מהמציאות המקומית: בישראל רק כ־10% מהחשמל מיוצרים באנרגיה נקייה, ומרביתו באמצעות דלקים מזהמים (פחם וגז), ששריפתם פוגעת בבריאות האדם ומובילה לפליטות גזי חממה המצטברים באטמוספרה ומובילים לשינויי אקלים הרסניים. בעולם כבר מתקדמים קדימה - לפי דוח שפורסם בשבוע שעבר, חשמל שנוצר על ידי דלקי מאובנים באיחוד האירופי הגיע לשפל במחצית הראשונה של 2023: רק 33% בתמהיל החשמל, כאשר יתר החשמל יוצר באמצעות אנרגיה נקייה. בסך הכל, 27 המדינות החברות באיחוד שרפו 17% פחות דלקים מזהמים לחשמל מאשר בתקופה המקבילה ב־2022.

ממשרד האנרגיה נמסר: "המשרד יצא בקמפיין שקורא לציבור להתקדם ולהפוך ליצרני חשמל נקי, אחד הצעדים המשמעותיים ביותר שכל אחת וכל אחד יכולים לעשות כדי להיאבק במשבר האקלים. העלאת המודעות היא תהליך ארוך ומתמשך שנכון שייעשה במקביל לצעדים הרבים המקודמים כיום כדי להסיר חסמים בתחום האנרגיה המתחדשת וברשת החשמל".

מרשות החשמל נמסר: "רשות החשמל פועלת בשקיפות כל העת, ומפרסמת מדי שנה את דוח משק החשמל ומצב אנרגיות מתחדשות. מרבית החלטות הרשות מלוות בנתונים ודו"וחות מקצועיים״. נציין כי למרות תגובת הרשות, דוח משק החשמל לא יכלול נתונים באשר לפיתוח רשת החשמל, בדומה לדוחות הרבעוניים שהפסיקו להתפרסם לעת עתה.



תגיות