אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעל השליטה באל על בדרך לאקזיט של מיליארד דולר בניו יורק קני רוזנברג ובית אבות של סנטרס הלת' קר בניו יורק | צילום: Centers Health Care

בעל השליטה באל על בדרך לאקזיט של מיליארד דולר בניו יורק

קני רוזנברג ושותפו לחברת בתי האבות האמריקאית סנטרס הלת' קר חתמו על הסכם למכירת חברה־בת בתחום הסיעוד בסכום המוערך בעד כמיליארד דולר. זאת בשנת הפריחה של אל על, על רקע המלחמה, כשאחזקתו בה (47%) הגיעה לשווי של 1.5 מיליארד שקל 

06:15 | גולן חזני

תקופה טובה עוברת על עסקיו של קני רוזנברג. חברת התעופה אל על, שבה הוא שולט (47%), מציגה תוצאות שיא, שווי השוק שלה נמצא בשיאו ועומד על 3.16 מיליארד שקל, ובימים אלה הוא בדרך לאקזיט גדול בתחום שירותי הרפואה.

חברת בתי האבות האמריקאית סנטרס הלת' קר (Centers Health Care), שבבעלות רוזנברג ושותפו דריל הגלר, חתמה על עסקה למכירת החברה־הבת סנטרס פלאן פור הלת'י ליבינג (Centers Plan For Healthy Living, או בקיצור CPHL) — שמעניקה שירותי סיעוד בקהילה ומקסום זכויות רפואיות של התוכניות הפדרליות השונות בארה"ב — לענקית שירותי הבריאות וביטוחי הבריאות אלוואנס הלת' (Elevance Health). הרוכשת, חברה ציבורית מאינדיאינה שנסחרת לפי שווי של 115 מיליארד דולר, דיווחה לרשות ני"ע האמריקאית (SEC) על כך שהעסקה נחתמה, וכעת ממתינים לאישורים רגולטוריים שונים כדי להשלימה. אולם, היא לא דיווחה על התמורה שתשולם עבור החברה. לפי גורמים הבקיאים בתחום הפעילות, מדובר בעסקה של מאות מיליוני דולרים לכל הפחות, וייתכן אף של כמיליארד דולר. הדובר של רוזנברג סירב להתייחס לפניית כלכליסט בנושא.

לפי המסמכים שהגישה הרוכשת ל־SEC, העסקה היתה אמורה להיות מושלמת עד סוף הרבעון השלישי של השנה, כלומר עד סוף ספטמבר, בכפוף לקבלת אישורים — כולל מרשות התחרות האמריקאית — ואלה טרם התקבלו, כך שההשלמה מתעכבת מעט.

CPHL, החברה של רוזנברג והגלר הפועלת במדינת ניו יורק, מספקת שירותי בריאות, רפואה וסיעוד למבוגרים שאינם מתגוררים בבתי אבות, במטרה להאריך את שהותם בבתיהם ובקהילה, במקום לעבור לבתי אבות או למוסדות רפואיים. לחברה יש הסכם עם מדינת ניו יורק, שבמסגרתו היא מספקת שירותים למבוטחי התוכנית הפדרלית מדיקייד (Medicaid) — תוכנית בריאות פדרלית־מדינתית משותפת למבוטחים בעלי הכנסה נמוכה ולבעלי מוגבלויות.

CPHL היא השחקנית הגדולה בתחום עם 57 אלף לקוחות, והיקף ההסכם שלה עם מדינת ניו יורק לאספקת שירותים בשנים 2026–2022 עמד על 16 מיליארד דולר. החברה־הבת של אלוואנס הלת', שפועלת גם היא בתחום, היא השנייה בגודלה, עם 53 אלף מטופלים, ולה יש הסכם של 13 מיליארד דולר לאותו פרק זמן. לאחר הרכישה תחלוש אלוואנס הלת' על 38% משוק מטופלי המדיקייד במדינת ניו יורק. אלוואנס, שנמנית עם החברות הגדולות בארה"ב הכלולות ברשימת פורצ'ן 500, נכנסה לתחום הטיפול הביתי לפני כשלוש שנים כשרכשה את חברת אינטגרה (Integra).

עשה את הונו בחברת בתי אבות שצמחה לאימפריה

חברת בתי האבות, שנהפכה עם הזמן לאימפריית סיעוד ושירותי רפואה, היא המקור להונו של רוזנברג. את דרכו העסקית העצמאית החל לפני כ־30 שנה, כשרכש ב־1995 בית אבות קטן ברובע ברונקס בניו יורק. מאז הפעילות צמחה בצורה משמעותית, וכיום סנטרס הלת' קר היא רשת שמונה 38 בתי אבות, ובנוסף היא מחזיקה בחברת אמבולנסים מהגדולות במדינת ניו יורק, בבתי מלון ובנדל"ן, וכן בחברת CPHL, שממנה היא עתידה להיפרד בקרוב. סנטרס הלת' קר היא חברה פרטית, אך ניתן להעריך את שווייה במיליארדי דולרים, נוכח העסקה הנוכחית למכירת אחת מהחברות־הבנות שלה לאלוואנס הלת'.

מעל פעילות בתי האבות של רוזנברג מרחף צל בדמות תביעה שהגישה נגדו ונגד הגלר מדינת ניו יורק ביוני 2023 — הליך שטרם הסתיים. בתביעה נטען כי השניים שלשלו לכיסיהם 83 מיליון דולר, שהחברה קיבלה מהמדינה למימון טיפול רפואי בדיירי בתי האבות שבבעלותה. התביעה תיארה השתלשלות עניינים ולפיה החברה יצרה תנאי עבודה ירודים בכמה בתי אבות במדינה, במטרה לצמצם עלויות, דבר שהוביל לפגיעה במטופלים — עד כדי פציעות חמורות ומקרי מוות.

בתביעה יש גם התייחסות לרכישת השליטה באל על, ומצוין בה כי רוזנברג רכש את השליטה בחברת התעופה באמצעות הלוואה של 103 מיליון דולר שקיבל מהגלר, שותפו, וזאת ללא שום תיעוד של ההלוואה או תנאי ההחזר שלה. בתביעה צוין גם כי ההלוואה אינה נושאת ריבית. דובר מטעם החברה של רוזנברג הכחיש באותה עת את ההאשמות: "מרכזי הבריאות שלנו גאים במחויבות לטיפול בחולים. אנו מכחישים את האשמות התובע הכללי של ניו יורק. ניסינו לפתור את העניין מחוץ לבית המשפט, ללא הצלחה. נילחם בטענות השקריות כשהעובדות לצידנו".

אלוואנס הלת' היא ענקית שירותי בריאות וספקית ביטוחי בריאות ליותר מ־100 מיליון אנשים במרבית מדינות ארה"ב. היא נוסדה ב־1944 תחת השם אנת'ם (Anthem), שאותו שינתה באמצע 2022, ונסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 115 מיליארד דולר. לחברה אין גרעין שליטה ומרבית מניותיה (74%) מוחזקות בידי מוסדיים אמריקאיים וקרנות ענק דוגמת ואנגרד, בלאקרוק, סטייט סטריט ופידליטי. אלוואנס מעסיקה יותר מ־102 אלף עובדים.

ביום חמישי האחרון צנחה מניית החברה ב־10.6%, לאחר שאלוואנס פרסמה את תוצאותיה לרבעון השלישי, תוך שהיא מחמיצה את התחזיות. החברה הציגה רווח למניה (EPS) של 8.37 דולרים, בעוד האנליסטים בוול סטריט העריכו שתציג רווח של 9.66 דולרים למניה. את הרבעון השלישי סיימה החברה עם עלייה של 5.3% בהכנסות, שהסתכמו ב־45.1 מיליארד דולר, וברווח נקי של מיליארד דולר, ירידה של 22.5% לעומת הרווח הנקי בתקופה המקבילה.

השקעתו של רוזנברג עד כה באל על: 840 מיליון שקל

רוזנברג רכש את השליטה באל על ב־2020, במסגרת הנפקת מניות, שלמעשה הצילה את חברת התעופה מקריסה בעקבות משבר הקורונה. היקף ההשקעה הכולל שלו עד כה נאמד בכ־840 מיליון שקל, כולל אופציות נוספות שהוא מחזיק. שווי השוק הנוכחי של אל על זינק ביותר מ־110% מאז 7 באוקטובר 2023, על רקע הפסקת הטיסות של חברות התעופה הבינלאומיות, ושווי המניות של רוזנברג עומד על כ־1.5 מיליארד שקל. בשל הפסקת הטיסות גדל נתח השוק של אל על בקווים הקווחיים ביותר לצפון אמריקה לכ־90%, וכך הגיעה לתוצאות שיא: בשלושת הרבעונים מפרוץ המלחמה — מהרבעון הרביעי של 2023 עד הרבעון השני של 2024 — החברה הציגה רווח נקי של 266 מיליון דולר, זאת לאחר שבעשר השנים הקודמות הפסידה 650 מיליון דולר.

הזינוק במניה היטיב לא רק עם רוזנברג, אלא גם עם בכירי אל על, ובראשם היו"ר עמיקם בן צבי והמנכ"לית דינה בן טל גננסיה. 15 בכירים שקיבלו אופציות החל מאוקטובר 2022 מורווחים על הנייר בכ־40 מיליון שקל.

תגיות