אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היצוא הביטחוני של ישראל זינק לשיא כל הזמנים ב-2023 חץ 3 | צילום: דוברות משרד הביטחון

היצוא הביטחוני של ישראל זינק לשיא כל הזמנים ב-2023

הסתכם במעל ל-13 מיליארד דולר, עלייה של כחצי מיליארד דולר לעומת שנת 2022. 36% מכלל העסקאות הביטחוניות היו קשורות למערכות הגנה אוויריות, טילים ורקטות

17.06.2024, 12:00 | יובל אזולאי

הייצוא הביטחוני של ישראל הסתכם בשנת 2023 ביותר מ-13 מיליארד דולר, סכום שמהווה שיא של כל הזמנים, כך עולה מנתוני האגף לייצוא ביטחוני של משרד הביטחון. מדובר בעלייה של כחצי מיליארד דולר בהיקף יצוא הנשק הישראלי לעומת שנת 2022.

נתוני משרד הביטחון מתפרסמים כשברקע ניסיונות נרחבים לדה לגיטימציה כלפי חברות ישראליות בעולם, שבא לידי ביטוי גם היום (ב') עם פתיחת תערוכת הנשק הבינלאומית הנחשבת יורוסאטורי הנערכת בפריז שבצרפת. 64 חברות ביטחוניות מישראל שהתכוונו לקחת בה חלק סולקו מהשתתפות בתערוכה, בעקבות המלחמה בעזה. "זה פשוט לא הוגן ולא צודק. ישראל היא הצד המותקף והיא מגנה על עצמה. היא האחרונה שצריך להחרים אותה", אמר בהתייחס להחלטת הרשויות בצרפת גורם ביטחוני בכיר בשיחה עם כלכליסט.

לפי גורמים המקורבים לתעשיות הביטחוניות מעמדה המתערער של ישראל בעולם עלול להמשיך ולהסב לה נזק בתחום היצוא הביטחוני, תוך אובדן עסקאות עם פוטנציאל של מאות מיליוני דולרים. מצב זה יוצר אי ודאות באשר להיקף היצוא הביטחוני הישראלי במהלך השנה הנוכחית ולא ברור אם יקטע רצף של שלוש שנים שבהן יצוא אמצעי הלחימה מישראל היה במגמת עליה וב-5 השנים האחרונות אף הכפיל את היקפו.

36% מכלל העסקאות הביטחוניות של ישראל בעולם היו מסביב למערכות הגנה אוויריות, טילים ורקטות. נתון זה הוסבר ב"אפקט אוקראינה", שמדינות ברחבי העולם מתחמשות ומצטיידות במערכות הגנה מתקדמות בעקבות פלישת צבא רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022. אחרי מערכות ההגנה האוויריות, בעולם רכשו גם מכ"מים ומערכות לוחמה אלקטרונית מישראל (11%) ואמצעי ירי ושיגור (11%) שאר היצוא הביטחוני של ישראל היה מגוון וכלל מכירת כלי טייס בלתי מאוישים (כטב"מים) ומערכות אוויוניקה; חימושים מסוגים שונים; כלי רכב ומשוריינים; לוויינים; מערכות מודיעין וסייבר.

כמעט מחצית מכלל העסקאות הביטחוניות של החברות הישראליות ב-2023 נחתמו מול לקוחותיהן באסיה ובפסיפיק. עוד 35% מכלל העסקאות אשתקד נחתמו ביבשת אירופה. 9% מהעסקאות היו בצפון אמריקה, עוד 4% באמריקה הלטינית, 3% מול "מדינות הסכמי אברהם" ו-1% ביבשת אפריקה.

במקרה של מדינות "הסכמי אברהם" חלה בשנת 2023 צניחה בהיקף העסקאות, לאחר שבשנת 2022 הסתכם חלקן במפת מכירת הנשק הישראלי בכ-24%. גורמים ביטחוניים הסבירו את הירידה במשך הזמן הארוך יחסית להבשלה של עסקאות ביטחוניות וכי מתחילת 2024 נחתמו עם חלק מהן עסקאות חדשות שיקבלו ביטוי בדוח היצוא הביטחוני של השנה הבאה.

"גם בשנה שבה המדינה נלחמת בשבע חזיתות שונות היצוא הביטחוני של ישראל שובר שיאים", אמר היום שר הביטחון יואב גלנט, עם קבלת דוח היצוא הביטחוני ממנכ"ל משרדו אייל זמיר וראש האגף ליצוא ביטחוני יאיר קולס.

תגיות